
SOKAK HAYVANLARI DOĞAL YAŞAM ALANINDA SÖZ SAVUNMANIN Bıyık: Dernek ile yapıyor hayvanlara zulüm etmiyoruz
Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, sokaktan köpek toplama ve sokak hayvanları doğal yaşam alanını CHP’nin önergesi üzerine mecliste değerlendirdi. Bıyık, “Dernek ile yapıyor, hayvanlara zulüm etmiyoruz” dedi
Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık; hayvanseverlerin büyük kısmı ile belediyeyi geren, süreç içinde şiddetin de yaşandığı sokaktan köpek toplama ve Darıca Hayvanseverler Derneği’ne süresiz verilen sokak hayvanları doğal yaşam alanını CHP Grubu’nun önergesi üzerine mecliste değerlendirdi: “Bunu dernek ile yapıyor ve hayvanlara zulüm etmiyoruz. Tam tersi, hayvanlar sokaktan daha mutlu çünkü aç değiller. Susuz kalmıyor, kırbaç taş yemiyorlar. Araba çarpma riski yok. Orada daha rahatlar.”
CHP GRUBU’NDAN SORU ÖNERGESİ
Darıca’da Bayramoğlu Mahallesi, Yelkenkaya Mevkii’nde bir süre önce kurulan sokak hayvanları doğal yaşam alanı ve köpek toplama vakaları Darıca Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun soru önergesiyle tartışıldı. CHP Grubu tarafından verilen önergede özetle; Darıca Hayvanseverler Derneği ile sözleşmenin süresi ve içeriği; alana girişlerin kimin tasarrufunda olduğu, niçin suyu dahi bağlanmadan ve tamamlanmadan açıldığı, toplama ekibinde veteriner hekimin yer alıp almadığı, sokak köpeklerinin toplanma hukuku, şiddet vakalarının içeriği, sokak köpeklerini toplama yetkisinin hangi belediyede olduğu, belediyede veterinerlik işleri müdürlüğünün niye kurulmadığı soruldu.
Önergenin okunmasının ardından CHP’li üye Ayhan Şen söz aldı ve ilave olarak Bayramoğlu Ada girişinde, 1956’da dikilen çam ağaçları elektrik kabloları ile temas edince budandığını, doğru uygulamanın elektrik kablolarının geri alınması olduğunu söyledi. Bıyık şunları kaydetti:
SOKAK HAYVANLARI CANDIR
İNSANLAR, EŞREFİ MAHLUKATTIR
“Sokak hayvanları meselesini madde madde sıralasak, değil 10, 50 maddeye sığmaz. Konuya nereden ve nasıl baktığınız önemli. Altını kırmızı çizmemiz gereken en önemli husus şu: Sokak hayvanları candır. Onların canı da kıymetlidir, değerlidir. Ama dinimiz de insanoğlu için eşrefi mahlukat diyor. ‘Yaratılmışların en şereflisi insanlardır.’ Dünyadaki bütün varlık ve canlılar, insanlara hizmet içindir. Köpekler de bunlardan biri.
Sokak hayvanları her gün bir caddede, araba çarpmış halde görüyoruz. Bazı mahallelerde çocuklar köpeğin kafasına bir şey takmış, sürükleye sürükleye can çekiştiriyor. Diğer yanda açlıktan sadece kaburgaları görünen sokak hayvanları var. Öte yandan, okula giderken saldırıya uğramış evlatlarımızı görüyorum. Hepsinin sarmal halinde, toparlanması lazım.
EMPATİ YAPMADAN SONUÇ ALAMAYIZ
Bu hayvanlar açlığa terk edilmemeli. Hiçbir anne evladının sokak köpeği tarafından parçalanması veya yaralanmasını istemez. Bazen televizyonlarda görüyorum, için acıyor. O annenin yerine kendimizi koymalıyız. O empatiyi yapmadığımızda doğru sonuç alamayız. Ama bunu yaparken de sokak hayvanlarına zulmetmemeliyiz. Burası da kıymetli.
Barınak gibi bir şey yaptığımız, söyleniyor.Bizim sokak hayvanları rehabilitasyon merkezimiz ve iki veteriner hekimimiz var. Temizlik işleri müdürlüğünün orada ameliyathanemiz, bakım yerlerimiz, ilaçlarımız var. Hayvanlarla alakalı hastalık taşıyan veya aşı gerektiren, kısırlaşması gereken tüm operasyonları Büyükşehir ile yönetiyoruz.
Esas problem; Şişecam’ın atıl arazisine bazı belediyeler köpekleri bırakıp gidiyor. Bu hayvanlar önce Emek Mahallesi sonra Neşet Yalçın Lisesi’ne giden evlatlar için tehdit oluşturuyor.
ELEKTRİĞİ SUYU BUGÜN YARIN GELECEK
Darıca’da, Hayvansevenler Derneği ile protokol yaptık. Geçtiğimiz hafta sonu da gidip yerinde inceledim. Sekiz bağımsız bölümden oluşan, etrafı çitlerle çevrili bir alan. Elektriği, suyu bugün yarın gelecek. Altyapısı kuruluyor. Mamaları hem dernek hem bizim tarafımızdan sağlanıyor. Temiz bir ortamda, yaş kademelerine göre planlanmış, küçük hayvanlar bir yerde, büyükleri bir yerde, saldırganları ayrı yerde. Tamamı aşılı. Veteriner hekimlerimiz hastalık olasılığına dair incelemeler yapıyor. Kısırlaştırma yapıyor.
BELKİ ROL MODEL OLACAĞIZ
Derneğin kontrolünde olsun istiyoruz çünkü bu insanlar gönüllü insanlar. ‘Hayvanseverim. Hayvanlar ile ilgilenmek istiyorum’ diyorlar. Talep de bize oradan geldi. Bunun örneği yok. Darıca Belediyesi olarak belki rol model olacağız. Örneğini aramak zorunda değiliz. Tüm hayvanları tıkamak kanuna uygun değil. Zaten fiziki mekan da mümkün değil.
Hastalıklı hayvanları kategorize ediyor, ilaç tedavisi uyguluyoruz. Tedavi sonrası, yerine teslim ediyoruz. Böyle problemler ve birçok konuda mağduriyetler var. Sokakta, sahada, farklı alanlarda var. Kulübeler, sundurmalar, köpek kulübeleri yaptık.
KÖPEKTEN KORKAN GENÇ
ÖĞRETMENE DE CEVAP VERMELİYİM
100’e yakın ağaç diktik. Doğal yaşam alanı oluşsun diye. Bunları yaparken bir de suiistimal var. Ne yapacağım. Köpekleri salacağım. Okulun yanında, millet, Faik Şahenk Ortaokulu’nda idim. Cami Mahallesi’nde oturan bir öğretmen sokak köpeklerinden ötürü korkarak geldiğini söyledi. Ona da cevap vermem lazım.
Ona dokunmayım, buna dokunmayım. Ben belediyeyi yönetiyorum. Yönetirken de risk almak zorundayım. Riski alırken benim için en kıymetlisi insanlar, çok kıymetliler.
Allah korusun. O genç kadın öğretmene bir köpek saldırsa, bu salondakilerin hangisi vebal ödeyebilir. Saldırgan köpekler, var. Bunları belki insan eliyle, ırkının değiştirilmesi suretiyle belki insanların yaptığı hatadır. Ama ben şimdi kalkıp suçlu arayamam. Ben o kadının korkusunu, merkeze almak zorundayım.
Bunu dernek ile yapıyor ve hayvanlara zulüm etmiyoruz. Tam tersi, hayvanlar sokaktan daha mutlu çünkü aç değiller. Susuz kalmıyor, kırbaç taş yemiyorlar. Araba çarpma riski yok. Orada daha rahatlar.
‘Doğal yaşama alanı’ değil. Şöyle, böyle. Neresi bunun doğal yaşam alanı. Faik Şahenk’in bahçesi mi? Kimse kusura bakmasın. Bu konu çok politize edilebilecek bir konu. Herkes bu işten siyasi rant devşirmeye çalışabilir. Kim ne yaparsa yapsın, doğruyu yapacağız. Birinci önceliğimiz insanlarımızın, çocuklarımızın güvenliği.
SABAHA KADAR KONUŞSAK UZLAŞMAYIZ
Bir köpek bir insanı ısırsa, ‘Belediye ne iş yapıyor?’ olur. Biz tedbir aldığımızda, ‘Hayvanlara işkence yapıyor’ oluyoruz. Ama bunun ucu açık. Sabaha kadar da konuşsak bir noktada uzlaşamayız. Bir doğru, bir gerçek var. Bu hayvanlar sokaktan daha doğru bir yerde. Bunu iyi bilmeniz lazım.”
AÇILIŞ 15 MART’TA
Tesisin 15 Mart’ta hizmete açılacağını kaydeden Başkan Bıyık, tüm meclis üyelerini yeri gezip görmeye davet etti. Bıyık, “Beraber gidelim. Eksiklerimiz varsa, arkadaşlar tavsiyede bulunsun. Daha iyisini yapalım. Mutlaka daha iyisi vardır” dedi. Buna göre heyet bugün (03 Ocak 2024) saat 14.00’te meclis üyelerinden oluşan geniş bir heyetle tesis gezilecek.
Bıyık bir kısmı belediye bir kısmı Milli Emlak’a ait yere dair dernek ile yapılan sözleşmede süre konulmadığını belirtti. Bıyık, “Alana kimlerin girip girmeyeceğine dair tasarruf tabi ki kontrol altında olmalı. Yarın öbürgün bir şey olsa, sorumlu insanlar var, dernek sorumlu. Kontrol altında tutulmalı” dedi.
Sahiplendirme yapacaklarını da belirten Bıyık, “Yerleri müsaitse, çok sevdikleri hayvanlara baksınlar. Derdimiz üzüm yemek. Hep beraber destek olalım” diye konuştu.
ALANA GİREMEMEK FARKLI,
KEMERLE DÖVMEK FARKLI…
Bıyık, Dernek Başkanı Tülay Karaşin’in hayvansever Aybige Karaşahinoğlu’nu ilgili alanın önünde kemerle dövüp üzerine gaz sıkıldığına dair, Karaşahinoğlu’nun Karaşin’e suç duyurusunda bulunduğu vakaya dair ise , “Kemerle adam dövmek ile alana girip girmemek farklı. Şiddet çok farklı. Emniyete suç duyurusunda bulunulur” dedi.
Darıca Belediyesi Zabıta Müdürü Yücel Arslan aynı vakaya dair, “Balyanoz’da saldırgan köpeğin alınmasına karşı çıkıldı. Kendi aralarında tartışma oldu. Şikayet konusu olarak ilgili makamlara iletildi” diye konuştu.