Köpeklerde çeteleşmeyi  sahiplenme ile önleriz
12 Ocak 2024 18:17

ALFA’YI BULUP ALINCA, DAĞITIYORLAR Köpeklerde çeteleşmeyi sahiplenme ile önleriz

Çayırova Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, yetkilileri toplumun en büyük kaygısının sokak köpeklerinin çeteleşmesi olduğunu söyledi. Alfa bulunca çete dağılıyor ama kalıcı çözüm, sahiplenmede

Aktan Uslu Tüm haberleri

** Çayırova Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 01 Aralık 2023 tarihi itibariyle resmen hizmete girdi. Yetkililerden edinilen bilgiye göre toplumun en büyük kaygısı, sokak köpeklerinin çeteleşmesi. Ekipler, Alfa diye tanımlanan lideri bulup çeteyi dağıtıyor ama yenisi türüyor. Çözüm yurttaşın kendisinde, sokak bazlı sahiplenmede

 

Çayırova Belediyesi; sokak hayvanları için, 2020 yılının ilk aylarında doğal yaşam alanı ile başlattığı çalışmayı, bu yılın aralık ayının ilk günü resmi açılışını yaptığı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile pekiştirdi. Ameliyathanesi ve bakım odaları ile birlikte ilçenin ihtiyacı olan bir yatırım, KBB desteğiyle hizmete girdi.

ENGELLİ HAYVANA ÖNCELİK

Merkezde, sokak hayvanları için klinik hizmeti veriliyor. Ayrıca kedi ve köpekler için sahiplendirme alanları mevcut. Hastalanan, yaralanan sokak hayvanlarının tedavisi ve kısırlaştırma işlemleri de bu merkezde. Engelli hayvanların sahiplendirme sürecine ise ayrı bir hız ve önem veriliyor. Öte yandan, yetkililerden edinilen bilgiye göre Çayırova’da sokak hayvanlarının sahiplendirilme bu yılın ilk aylarından itibaren başlandı. Yavru hayvanlar, sahiplendirildi. Yetkililer sorularımız üzerine özetle şunları kaydetti:

 

 

 

“Hayvan hastalıkları, insanlarda olduğu gibi mevsimine göre değişkenlik gösterir. Merkezimizde kan sayım ve röntgen cihazları da mevcut. *Etiyolojik tedavi ile; hastalığın nedenine yönelik tespitte bulunabiliyoruz.

 

Burada barınma olmayacak. Adıyla özdeş, geçici bakım evi ve rehabilitasyon merkezi. Öte yandan tedavisi tamamlanan, iyileşen hayvanın burada durmaması, kendi sağlığı açısından da insan sağlığı açısından da önemli.

 

  • Etiyoloji, özellikle bir hastalığın altında yatan semptomları belirlemede bir bilim dalıdır. Etiyoloji ayrıca ölümün ardındaki nedenleri de sağlar.

 

ÇAYIROVA’DA ÇETE

SALDIRISINA DA RASTLAMADIK

Darıca’da anlattığınız örnek ve çalışma üzerinden; bizim de istediğimiz şey sokak köpeklerinin o sokağın sakinleri tarafından sahiplenilmesi. Bölgelerde küpeli, aşıları yapılmış, sağlıklı hayvanların sokaklarda sahiplenilmesi çeteleşmenin önüne geçiyor. Çeteleşme de illakin saldırgan olacağı anlamına gelmiyor. Çeteleşen hayvanlardan saldırana da Çayırova’da rastlamadık.

ALFA’YI ALIP ÇETEYİ

DAĞITIYORUZ AMA…

Çeteleşen köpeklerin grup halinde olmasından dolayı insanlar biraz kokuyor. Tabi ki bunları yani çeteleri dağıtmamız gerekiyor. Zaten çetenin içinde Alfa (lider) köpek vardır. O Alfa hayvanı aldığınızda çete zaten ne yapacağını bilmediğinden dağılır. Çayırova’da çeteleri dağıtıyoruz. Yeni çeteler geliyor. Bu süreç böyle devam ediyor.

ALFA’YI TESPİT ETMEK ÇOK KOLAY

Kurtlarda, Alfa geriden gelir. Köpeklerde, önden gider. Köpeklerin soyu kurtlara dayandığından, köpeklerde de Alfa diye adlandırıyoruz. Çeteleşen sokak köpeklerinde Alfa’yı tespit etmek çok kolay. Ekibimizde, tecrübeli veteriner hekim arkadaşlar var. Alfa kendini belli ediyor. En önde gidip gruba yön veren, diğerlerini peşinden sürükleyen Alfa’dır.

Çeteleşme ya da köpeklerin sürü halinde gezmesi Yenimahalle, Özgürlük gibi konutyoğun mahallelerde rastlanılmıyor. İnönü, Emek, Akse gibi meraların olduğu mahallelerde varlar.”

**

 

Görevimiz merhamet.

Göreviniz sahiplenmek

 

Çayırova Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 01 Aralık 2023 tarihi itibariyle Şekerpınar Mahallesi’nde hizmete resmen girdi. Başkan Çiftçi merkezin açılışında yaptığı konuşmada katkılarından ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ve KBB Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. “Rabbim hayvanları bize emanet etmiştir ve biz de hayvanlara merhametle olmakla görevliyiz” diyen Çiftçi, bu anlayışla 4.5 yıldır görev yaptıklarını söyledi. Sokak hayvanlarına yönelik çalışmanın 3.5 sene önce merkezin hemen yanındaki doğal yaşam alanıyla başladığını kaydeden Çiftçi, “Bizler belediyecilik anlayışımızın odak noktasına olarak canlıyı oturttuk ve bu anlayışla yol yürüyoruz. Yaratılanı yaratandan ötürü sevdik ve bu doğrultuda hizmet ediyoruz” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR KAYDA

DEĞER SALDIRI YAŞANMADI

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Mahallesi’nde hayvanseverler tarafından beslenen birkaç sokak köpeğinin yurttaş şikayeti üzerine bulunduğu yerden alınmasının istenmesi; buna da o köpekleri besleyen hayvanseverlerin karşı çıkması üzerine hem şikayet konusu yeri, hem de rehabilitasyon merkezini gezdik. Yetkililer; bugüne kadar Çayırova’da kayda değer bir sokak köpeği saldırısının yaşanmadığını, köpeklerin çeteleşmesine karşı ise yurttaş sahiplenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

 

 

**

 

Kaza geçiren kediyi

aynı yere bırakmayız

“Sokak hayvanları köpeklerden ibaret değil, kediler de var. Merkezimize, bir trafik kazası sonrası yaralı kedi getirilirse, yerine geri bırakmadan önce kaza bölgesini inceleriz. Kazaların sıklıkla yaşandığı bir bölgeyse, kaza riski yüksekse o kedinin yerini değiştiririz. Bu değişiklik kedinin psikolojisinden çok, ileride yaşamını etkileyebilecek, hayati özellik taşıyan bir karardır.

YAVRUYU SEVERKEN ANNESİNE DİKKAT

Sokak hayvanlarının hırçınlık gerekçelerinden biri, bu hayvanlara bilinçli/bilinçsiz verilen mamalar ile ilgili. Şayet bir hayvana çiğ et yedirirseniz, bu hayvanı biraz daha hırçınlaştırabiliyor.

İnsanların davranışları da önemli bir etken. Şayet bir annenin yavrusuna iyi niyetle dahi yaklaşacak olursanız annesi ısırma olmadan, tepki gösterebilir.

 

**

İnsanlar için en tehlikesi

insanın saldırdığı sokak köpeği

 

Sokak hayvanları; Çayırova dahil ülkemizdeki tüm belediyelerin zaman zaman ‘iki arada bir derede kaldığı’ konular. Bir tarafta sokaktaki canlılardan şikayetçi olanlar, diğerleri hayvanseverler.

Öncelikle; Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerinden edinilen bilgiye göre Çayırova’da bugüne kadar yurttaşlara yönelik kayda değer bir sokak köpeği ve/veya köpekleri saldırısı yaşanmadı. Kayıtlara geçmedi.

Belediyenin sokak hayvanlarına yönelik bir diğer hizmeti, besi noktaları. Bu bölgelerde sokak hayvanlarına yönelik besleme, belediyenin lojistik desteğiyle hayvanseverler tarafından sürdürülüyor.

Cumhuriyet Mahallesi, Cihan Sokak civarındaki boş bir arazide de belediyenin çevirdi böyle bir yer var ve orada barınan, kimisi engelli sokak hayvanları, yıllardır hayvanseverler tarafından besleniyor.

RAHATSIZ OLUNCA

ŞİKÂYETÇİ OLDULAR

Yakın tarihte ise besleme noktasının yakındaki bir sanayi kuruluşunun yönetiminden CİMER, Çayırova Kaymakamlığı gibi birimlere oradaki sokak köpeklerinin gerek fabrikaya gidip gelen işçileri, gerekse diğer ziyaretçileri rahatsız ettiği gerekçesiyle bulunduğu yerden alınması istendi. Bu şikâyette de dikkat çeken detay; anılan köpeklerin saldırdığı değil rahatsız ettiği üzerine oldu.

Çayırova Belediyesi’ne ilgili birimlerden, gerekenin yapılması gerektiğine dair tebligatın, oradaki köpekleri besleyen hayvanseverler tarafından da bilgi edinilmesi üzerine aynı kişiler, Çayırova Belediyesi Başkanı Bünyamin Çiftçi ile görüştü ve Çiftçi, bölgede inceleme yapılmasını istedi.

YASA GEREĞİ TAHLİYE KAPIDA

Görüştüğümüz yetkililerin vakaya dair bir değerlendirmesi şöyle: İlgili yasa maddesine göre belediyenin geçici rehabilitasyon merkezinin devreye girmesiyle birlikte şikayet değerlendirilecek. Köpekler, oradaki yaşam alanından tahliye edilecekler. Yine konu uzmanı yetkililer tarafından sorularımız üzerine, gazetemize yapılan değerlendirmelere göre:

YER DEĞİŞİKLİĞİ SOKAK

HAYVANINI ETKİLEMEZ

“Hayvan psikolojisi nezdinde yer değişikliği, ev hayvanlarını çok etkiler. Sokak hayvanlarını etkilemez. Her sokak hayvanı için geçerli değil ama genel itibariyle sokak hayvanları, her yerdeler. Sokak hayvanlarının yerlerinin değişimi, biz insanlar için de tehdit değildir.

ŞİDDETE UĞRAYAN KÖPEĞİN

YERİNİ DEĞİŞTİRMEYE MECBURUZ

Küpelilerden söz ediyorum: Sokak hayvanları için en kötü şey ve insanlar için en büyük tehdit, bir sokak köpeğinin insanlar tarafından şiddete uğraması, zarar görmesi, kötü muameleye maruz kalmasıdır. Ne yazık ki bazı mahallelerimizde, sokak köpeklerine kötü davranan insanlar var. Bu durumlarda ise, şiddete ve kötü muameleye maruz kalan köpeğin yerinin değiştirilmemesi, o köpeğe veya hayvana yapılabilecek en büyük kötülüktür. Mevcut yerinden alınmalı ve hayvansever insanların yaşadığı bilinen yerlere bırakılmalıdır.

Çayırova’da şimdiye kadar sadece bir ısırma vakasına şahit olduk. O da çocuğun hayvanın üzerine taş atması ve hayvanın tepkisi üzerine oldu. O hayvanın saldırgan olduğunu düşünmüyorum ama hırçınlık yapıp toplumun huzurunu bozanlar da var. Onların da tabi ki sokakta olması biraz daha tehlikeli olabiliyor. Kış sürecinde mama ihtiyacı daha artabiliyor.

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 12 Ocak 2024 18:22
BENZER HABERLER
X