
TOPLU TAŞIMADA ÇÖZÜM ÖNCE EMPATİDE Muhatabı KBB olabilir. Sorun Darıca ise konu, benimdir
Darıca BM’ye CHP’den aday adayı olan Avukat Dilan Güven toplu taşımada şikâyetlerin yoğun olduğu 501’i liseliyken çok sık kullanmış. Meclis’e girerse çözümü objektif arayacak: “Muhatabı KBB olabilir. Sorun Darıca ise, konu benimdir.”
31 Mart yerel seçimlerine doğru aktif siyaset daha çok belediye başkan adaylarında yoğunlaştı. Seçime 2.5 ay gibi kısa bir süre kaldı. İktidar partisi bir tarafa ama ana muhalefet veya muhalefette, kısmi yerler hariç henüz belediye başkan adayları, belli değil.
Darıca’da daha doğrusu CHP Darıca’da durum biraz daha değişik. Avukat Saide Arslan Çalışkan’ın belediye başkan adaylığı, 21 Aralık 2023’te açıklandı.
Belediye meclis üyesi aday adaylığına kimlerin başvurduğuna dair CHP Darıca İlçe Örgütü’nden bir açıklama yapılmadı ancak eski il yöneticilerinden Muhsin Yapa ve Özgür Çelik, Kadın Kolları eski Başkanı Ebru Tayanç, ilçe yönetiminden Mesut Akçam, geçen dönem de aday adaylığı için başvuruda bulunan Can Bulut Yılmaz ile Serkan Güven, Tekin Türkyücel, Erhan Balıkçı, Yaşar Karakaş, Birol Bezirci, Müslüm Osmanoğlu, Avukat Dilan Güven’in de aralarında bulunduğu partililer, aday adaylığı için başvurdu.
Meclis üyesi aday adayları; belediye başkan adayı Çalışkan’a saha çalışmasında eşlik ederken talip oldukları Darıca Belediye Meclisi’ni de pas geçmedi. Birçok aday adayı Darıca BM’de yılın ilk toplantısını yerinde izledi. CHP Darıca SKM’nin belirlediği rutin programın dışında spontane eylemlerde..
Ressam Osman Hamdi Bey Ortaokulu’nda öğretmene şiddet vakası sonrası eğitimcilerin yürüyüşünde..
BİLKADDER Gebze Şubesi’nin Tülay Dağaşan şahsında kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti kınadığı basın açıklamasında… yer aldılar.
Toplu taşıma, Darıca’nın yakıcı ve önemli sorunlarından biri. Gebze – Darıca – Bayramoğlu arasında çalışan 501 no’lu hat biraz da işlerliğinden sebep en fazla şikâyetin olduğu hatlardan biri. Mahallelerin hemen hemen tamamında halkın ortak şikâyet konuları arasında toplu taşımada hizmet kalitesinin düşüklüğü yer alıyor.
Darıca Belediye Meclisi’nin CHP’li aday adaylarından Avukat Dilan Güven de şikâyetlerin yoğun olduğu 501 no’lu hattı özellikle liseliyken çok sık kullanmış. Meclis’e girerse çözümü objektif arayacak: “Muhatabı KBB olabilir. Sorun Darıca ise, konu benimdir.”
MUHATABI BÜYÜKŞEHİR OLABİLİR:
KONU DARICA İSE, BENİMDİR
- Bir zamanlar sık kullandığınızı söylediniz. 501 ve daha birçok hat, çeşitli gerekçelerle şikâyet konusu?
- Bence çözüm için öncelikle şoförlerin halkla ilişkilere dair küçük de olsa eğitimden geçmesi lazım. Zaten belediye meclisine girersem ilk çalışmam, bu konuyla ilgili olacak.
- Tespitleriniz nedir?
- Trafik, büyük sorun. Şoförler yıpranmışlar ve yıprandıklarından ötürü bir noktada işlerini sağlıklı şekilde yapamaz hale gelmişler. Sorunlarına, çalışma koşulları da dahil. 12 saat çalışıyorlar ise, çalışma koşulları düzeltilmeli.
- Ama toplu taşıma, Büyükşehir’in konusu. Aynı zamanda Büyükşehir Meclis Üyesi seçilmeniz, aday listede seçilebilir sıralamada yer edinirseniz dahi kaçıncı sırada yer aldığınızla ilgili?
- Ana caddelerde yollardan Büyükşehir sorumlu. Darıca Belediyesi’nin de kısmen sorumlu olduğu yollar var. Ekseri, hatların güzergâhları ve sefer saatleri üzerinden çalışma yapılabilir. Ben şuna karşıyım. İlçe belediyesinin iktidar, ana muhalefet veya muhalefet partiden fark etmeksizin meclis üyesi olursam, ‘Konu Büyükşehir’in’ diyemem. Sorun Darıca’nınsa aynı zamanda benim de konumdur. Sorunu tespit eder, çözümü için başta muhatapları olmak üzere uzmanına danışır, çözüm önerisi veya projesi üretir, Büyükşehir’e iletir, hayata geçmesi içinde yerel basın dahil olmak üzere kamuoyu baskısını örer, halk baskısını hissettiririm.
- 501 veya başka bir hatta, hiç sürücüyle tartıştığınız oldu mu?
- 501 no’lu hatta lise yıllarımda tartışmalarım olurdu. Sadece o anki ihtiyacımın karşılanması, o anın rahatsızlığını dile getirdiğim oldu. Ancak hukuk fakültesini bitirdikten sonra, konuya bakış açım değişti. Zaten hukuk fakülteleri insanların konulara bakış açısını çok fazla değiştiriyor. Bir konuya tek değil her noktadan bakmak lazım. Bizim işimiz aslında detaylarla ve tüm detayları bilmeliyiz. Ben ceza davalarına bakıyorum daha çok. Bütün detaylara hâkim olmalıyız ki olay çözümlensin. Artık herhangi bir hatta otobüs şoförü ile tartışacak olsam dahi, onunla empati yapabiliyorum. Şoförün davranışına kısmış isem ortamı daha da geren agresif bir uslup değil, ‘Şunu şöyle yapsaydınız daha iyi olurdu’ gibi, yapıcı bir dil kullanıyorum. Özetle, fakülte öncesi konulara tek ve dar çerçeveden bakıyorum. Sonrası, çok yönlü ve geniş bakmayı edindim.
**
BELEDİYE NİTELİKLİ DERNEKLERİ
MÜDAHİL OLMADAN DESTEKLEMELİ
- Resim alışkanlığı, nereden?
- Pandemi döneminde resim yapmaya başladım. Baktım, yapabiliyorum. Sonra üzerine gidip eğitimini aldım. Gebze Belediyesi- GESMEK’te eğitim gördüm. Profesyonelce değil ama hobi olarak resim yapmayı seviyorum. İlerde sergi açma hayalim de var. İnsan resim yaparken zaman nasıl geçiyor anlamıyor.
- Varsa, diğer ilgi alanlarınız?
- Psikolojiye merakım var ve psikolojiye dair eğitim kitapları okudum. Tiyatro, sinema, sergi takip etmeyi severim. Darıca’da da bu gibi alanlar çoğalmalı ve aktif hale getirilerek bu alanlara ilgi duyan insanların önü açılmalı. Pandemi dönemi tecrübemle sabit, insanların buna gerçekten ihtiyacı var.
- Resimle ilginizden ötürü kültür sanata ilgilisiniz. O manada, Darıca’yı ve belediyeyi değerlendirir misiniz?
- Darıca’da kültür sanata ve hatta spora dair herhangi bir çalışma, yapılanma yok. Kastım, yeterli yetersiz salt belediye icraatları değil. Geçenlerde buna dair bir yorum okudum. Bir Darıcalı, basketbol oynamak istemesine rağmen hiç basketbol sahası olmadığını yazıp talepte bulunuyor. Basketbol sahası yapılabilirliği ağır bütçeli, zor bir çalışma değil. Kaldı ki gençlerin uyuşturucu alışkanlığı gibi bir sorunları, tehditleri var. Avukat olmamdan ötürü bu konuyu da takip etme, içinde yer almam gerekiyor. Mesleğim gereği bu sorunları çözüme kavuşturmakta daha avantajlıyım. Günümüzde gençlerin uyuşturucuya başlama riski çok yüksek ve korkunç bir durumda. Buna karşı mücadelede de kültür sanat, spor dahil olmak üzere gençlerin aktiviteye yönlenmesi ile olur. Darıca içinde gençlerin toplanıp bir şeyler yapabileceği yeterli bir alan yok.
- Madem o tür davalara da bakıyorsunuz. Uyuşturucu kullanımı açısından Darıca’nın riskli yerleri neresi?
- Nene Hatun ve civarında da risk çok. Çünkü gençlerin sosyalleşebilecekleri zemin yok. Ailelerinin durumları da sosyalleşmelerine elvermiyor. Çocuk bu durumda en kısa yoldan ulaşılabilir mutluluğu ararken uyuşturucuya yöneliyor. Bu da ülkenin genelinde yaşanan bir probleme, şehrimizin içinden değinmek oluyor. Toplumda hiçbir bireyin, hele ki çocukların, gençlerin eli boş bırakmaya gelmez. O boşta kalan eli kimin sahipleneceğini, bilemezsiniz.
- Darıca’da oturuyorsunuz ama gününüzün büyük kısmı, işinizden dolayı Gebze’de geçiyor. Hatta uykuyu da göz önüne aldığımızda günlük aktif yaşantınızın büyük kısmı Gebze’de…
- Gebze kültür sanatta daha aktif üretken. Darıca’da Adnan Menderes Kültür Merkezi bence amacını tam kapasite ile gerçekleştiremiyor, daha aktif olması için çalışmalıyız. Gebze’de var, Darıca’da yok biliyorum. Darıca’da da kültür sanat alanında bir sivil toplum, dernek yapılaşmasına gidebileceğimi düşünüyorum. Nitelikli derneklere ihtiyacımız olduğunu savunuyorum. Örneğin bir YASDER varlığı ve konusu itibariyle belediyenin boşluğunu doldurup belediyeye yardımcı oluyor. Belediyeler bu gibi sivil toplum oluşumlarına yönetimlerine müdahil olmadan destek olmalı, yer tahsisi için destekte bulunmalıdır.
**
KİMDİR?
Erzurum’un Şenkaya İlçesi eşrafından Aşkım – Yusuf Güven çiftinin kızı olarak 1991 yılında İzmit’te dünyaya geldi. Doğduğu günden bu yana Darıca’da.
İlk ve ortaokulu Darıca Faik Şahenk İlköğretim Okulu, liseyi Özel Gebze Eğitim Kurumları’nda okudu.
Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü ikinci sınıf terk.
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.
İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi hukuku üzerine yüksek lisans yapıyor.
Mesleğe İstanbul’da bir yıl boyunca çeşitli hukuk bürolarında stajyer avukatlık yaparak başladı. İki yıl İstanbul’da çalışmayı sürdürdü. Pandemi sonrası Gebze’de kendine ait ofisi açtı. 2021’den bu yana serbest avukatlık yapıyor.