
ÖZEL SEKTÖRE ÖRNEK OLUNUYORMUŞ! Ara zamma muhalefetten topyekûn ret
Gebze’de kreş ve tarife zamlarına enflasyon verilerinin misli üzeri ara zam oy çokluğuyla kabul edildi. Mecliste yüzde 40.98'lik muhalefetin ret oyu, yüzde 36.97'lik iktidarın kabul oyuna yetmedi! Büyükgöz, kreş ve tesislerin hizmet anlayışı ile özel sektöre örnek olduğunu söyledi
Gebze’de numarataj, kreş ve tarifelerde TÜİK ve ENAG enflasyon verilerinin misli üzerindeki zam oy çokluğuyla kabul edildi. Meclise yüzde 40.98 oy ile giren üç partinin meclis üyelerinin ret oyu, meclise MHP desteğiyle yüzde 36.97 oy ile giren AKP’nin kabul oyuna yetmedi. Başkan Büyükgöz savunmasında gerek kreş gerekse sosyal tesislerin hijyen, kalite ve hizmette özel sektöre örnek olduğunu kaydetti. “Güncelleşme” diye adlandırılan yeni zamlara ilişkin ilk CHP’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki üyesi Engin Sözbir söz aldı.
Engin Sözbir sözlerine komisyonda birlikte görev yaptığı arkadaşlarına açık ve şeffaf tutumlarına teşekkür ederek başladı. TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon rakamlarından örneklerle devam etti. Özel sektörün ENAG ve TÜİK verileri üzerinden hareket ettiğini kaydeden Sözbir, “Ama devletimiz kendi kamu işçisine, emeklisine zam yaparken TÜİK’i baz alıyor. TÜİK de 2023 sonu itibariyle yüzde 69.8 olarak açıkladı. ENAG’ı özel sektör baz alıyor. Orada da yüzde 124-125 görülüyor Türkiye’deki enflasyon. Belediyenin yapacağı zamda, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı baz alınmalı. Memura, emekliye hangi oranda zam veriliyorsa o oranda zam yapılmalı” dedi.
Belediyenin hizmetlerinde 2023 yılının sonunda da, 2024’ün ilk 6 ayı için bir zammın yapıldığını hatırlatan Sözbir, 2024’ün nisan ayına kadar gelindiğinde ise örneklerini verdiği enflasyon rakamlarının geçerli olduğunu kaydetti. Sözbir, “Son iki ayın resmi enflasyon oranları açıklanmadı ama TÜİK’in yaptığı gayri resmi açıklamada bu oranın yüzde 75’lere geldiği görülüyor” dedi.
Belediyenin zamlarını bu oran üzerinden incelemeye çalıştığını kaydeden Sözbir, “2023 bütçemiz üzerinden gidecek olursak aldığımız ek bütçeyle beraber 2 milyar 002 milyon gibi bir rakamımız var. Geçen dönem bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 84.11 oldu. 1 milyar 684 milyon TL tutarında para toplayabilmişiz. 2024 tahmini bütçemiz 2 milyar 750 milyon TL. Tahmini gelirin yüzde 84.11’ini toplayabilirsek 2 milyar 322 milyon TL’lik bir bütçemiz olacak. Dilerim başarılı olur, toparlarız” diye konuştu.
TÜİK ve ENAG’ın rakamları üzerinden güncelde enflasyon ortalamasının yüzde 97 olduğunu kaydeden Sözbir, “Özel sektörde çalışıyorum. Maaşımın bunun üzerinden hesaplanmasını çok arzu ederdim. Ama gerek kamu çalışanlarına gerekse emeklilere özel bir uygulama yoksa maalesef TÜİK verileri üzerinden (yüzde 67.29) zam yapılır. Belediyemiz, 426 ayrı kalemde yüzde 50 ile yüzde 400 arası zam uyguladı. Sadece Nostalji ve Antik Çarşısı’nda ‘indirim’ var. Ben de komisyonda destek verdim ama diğerlerinde artış var” dedi.
Belediyenin gelir edinmesi için daha önceki meclis toplantılarında da önerdikleri tasarruf uygulamalarını tekrarlayan Sözbir, “Zorunlu oldukça kiralamadan kaçınılmalı. Öz varlıklar ile hizmet edilip ihalelerde şeffaf olunmalı. Hizmet alımlarında rekabetçi yapı sağlanmalı. Hizmet amaçlı stoklar abartısız ve amaca yönelik olmalı. Kapalı pazar yerleri yüksek maliyetli ve abartılı. Bunlardan tasarruf yapılabilir” diye konuştu.
TUVALETLER 65 YAŞ ÜSTÜNE ÜCRETSİZ OLMALI
Ballıkayalar’a cam balkon, kültür köyü ve hobi bahçeleri önerilerini de tekrarlayan Sözbir genelde CHP’li belediyeler ile özdeşleşen ancak AKP’li Darıca Belediyesi’nin de uygulamaya soktuğu kent kartlar ile Gebze’de oturanların belediye sosyal tesislerinden indirimli yararlanmasının önünün açılması yeni öneri olarak dile getirdi. Ayrıca tuvaletlerin tüm emeklilere, öğrencilere ve 65 yaş üstüne ücretsiz hale getirilmesini önerdi.
Yenikent’te metro inşaatından sebep oluşan hafriyat tepesini bir kez daha hatırlatıp anılan yeri 10 günde bir ziyaret ile gözlemleyeceğini kaydeden Sözbir, Gaziler Dağı’nda Valilik tarafından yangın çıkar gerekçesiyle vatandaşa getirilen yasağı eleştirdi. Sözbir, “Kolluk kuvvetlerinin, devletin görevi önlem almak. Zabıtamız var. Sabah saatlerinde yürüyüş yaparken vatandaşlara uyarıda bulunulmalı. Yasağı anlamlı bulmuyorum. İnsanların sosyalleşmesi için yasa bulalım” dedi.
Eskihisar’da mühendislik hatası veya doğanın cezalandırmasından ötürü atıl haldeki Güzide tesislerinin akıbetini de soran Sözbir tadilatının ne zaman tamamlanacağını sorup, “Çay satıp ücretsiz tuvalet hizmeti versek bile yeterli olacaktır” dedi.
Sözbir sözlerini, “Devlet kurumu TÜİK’in resmi açıkladığı enflasyon oranı üzerinde zammı kabul etmiyoruz” diyerek zammın bedelinin tedarik zincirinin son halkasındaki halka yansıyacağını kaydetti. Tüm meclis üyelerinin Kurban Bayramı’nı tebrik etti.
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, konuşmasını görsel takviye ile yapan Engin Sözbir’in o görsellerde CHP logosu kullanmasının üzerine belediye meclisi usul, esas, mevzuat ve iç tüzüğüne aykırı olduğunu hatırlatıp tekrarlanmaması gerektiği konusunda uyardı. Ardından CHP’li meclis üyesi Ahmet Kadı’ya söz verdi. Uzun yıllar İMO Gebze Temsilciliği de yapan Ahmet Kadı, “Güncelleme” diye adlandırılan zamları önce, sektör bazlı değerlendirdi:
“İmar müdürlüğü 2024 başı itibariyle yüzde 90 civarı zam yaptı ama bu sene haziran ayında yine yüzde 40-45 arası bir zam yapma gereği daha duymuş. Bunu doğru planlanamamış bir bütçe olarak görüyorum. Eğer ülkenin ekonomik durumunu, piyasaların durumunu doğru analiz etseydik bu ara zamma gerek kalmayacaktı. Bu artık kümülatif zam olmuş. Aralık zammını, güncel zamla birleştirip yapsaydınız bizim 100 liralık ürünümüz 235 lira olacaktı ama yüzde 90’ın üzerine yüzde 45 zam yapınca bizim artık aynı ürün, 275 TL. Vatandaşın cebinden ekstrada 45 lira çıkmış gibi gözüküyor.
Ortalama bir metrekarelik, konut + ticaret nitelikli bir yapının ruhsatında inceleme bedeli 20 bin liradan 30 bin liraya çıkartıldı. Öte yandan projenin bileşenlerinde değişim olursa, ‘Yüzde 50 uygulanarak alınır’ deniyor. Projecinin hiçbir şey incelemediği, evrak bazında yapılacak değişimlerde yeniden ruhsatlandırma oluyor. Mimar mühendislere de bu kadar yüklenmeye gerek yok. Piyasada mimarlık mühendislik hizmetlerinin yaklaşık rayiç bedeli vardır. Mimar ve mühendisler, bu oranda zam yapamaz.
‘Meclis karar tarihi itibariyle ruhsat harcı yatırılmış dosyalar için bir ay içinde ruhsat alması durumunda fiyat farkı uygulanmayacak’ denmiş. Bu güzel ama neden bir ay? Kişi ruhsat harcını yatırmışsa bunun muafiyeti sürekli olmalı.
Oda başkanlığım döneminde belediyemizle sürekli yazıştık. Mimar, mühendis, müellife opsiyon tanındı. Bu karar tekrar gözden geçirilmeli. Bir aylık süre, bugün itibariyle başlayacak ama zaten bayram tatili nedeniyle bir haftası gitti. Birkaç gün de bizim bunu TMMOB meslek odasına bildirme süresi geçecek. Bir ay, gerçekçi yaklaşım değil.”
Kadı, değerlendirmesini diğer bazı kalemler üzerinden sürdürdü: “Kültür ve sosyal işler müdürlüğünde, fena. 2.5-3 katlara çıkacak kadar ciddi artışlar var. Girdisi ve çıktısı belli olan bir ekonomide ülkedeki enflasyon oranında kaygınız vardır. Bu kaygı yine ülkedeki enflasyon oranında bir artış sağlamak yoluyla giderilebilir. Ama biz yüzde 200’ü geçen artışlar var. Biz neyi kaybettik ki enflasyonun çok çok üzerinde bir takım değer artışlarıyla geri kazanmaya çalışıyoruz?
Bir kreşi, bire bir artırabilirsiniz. Bu yetkiniz var ama piyasa böyle çalışmıyor. O kreşten yararlanacak olan mesela Gebze Belediyesi’nin bir çalışanına yüzde 15 + enflasyon farkı yani yüzde 50 zam vermiştiniz. Bu ay bu dönemde vereceğiniz zamda muhtemelen yüzde 20 ya da 30’u geçmeyecek. Ama kreşi kullanacak kişi o yüzde 200 – 250’lik fiyat farkını yine karşılamak zorunda.
Bu uygulama kamuda istikrar politikasının da biraz dışında. Böyle olmaz, olmamalı. Biz her istediğimizde, sıkıştığımızda elimizdeki ürünün maliyetini kendimizi kurtaracak şekilde belirlemeye kalkarsak burada istikrar olmaz. Burası kamusal hizmet alanı ama bunun da yaklaşık normal rayici olmalı. Bu da ülkenin memuruna, çalışanına verdiği yasal zamlar veya enflasyon oranında olmalı.
Belediyemizin fiyatları özel sektörle aynı noktaya yaklaştı ama burada mantık hatası yapıyoruz. Özel sektörün amacı elbette para kazanmak. Ama belediye kamu kurumu olduğu için kar getirisi sağlamak gibi bir amacı da olmadığını düşünüyorum. Özellikle kreş ve sosyal tesislerdeki fiyatların bölge şartlarına göre dizayn edilmeli.
Nikah salonlarında da ciddi artışlar var. Sembolik olarak fiyat düşük gibi görülüyor ama gidip orada nikâhı beklemek ve takı takmak dışında bir şey yapmıyorsunuz. Oranlar yüksek geldi.
İmar yönetim sistemine geçen yıl geçmişti belediye. Sistemden yararlananlar, senede bir harç öder. Belediye bu hizmeti zaten vermek zorunda değil mi? Bunu tek paydaşı proje müellifleri değilken tek bir kesime yüklemek bence doğru değil. İmar yönetim sisteminde, kullandığımız mimar mühendisten pay isteyen belediyemiz yarın –belediye binası içinde- internetini, elektriğini, klimayı kullandığımız içinde para almak için altyapı oluşturur. Kamu hizmetleri kamuya aittir ve ücretsiz olarak paydaşlar tarafından kullandırılır. Bu fiyatlar piyasa değerinin üzerindedir.”
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz yeni tarifelerle ilgili arkadaşlarının piyasa şartlarını ve diğer konuları dikkate alarak çalıştığını öne sürüp, çabalarından ötürü teşekkür etti. Büyükgöz ayrıca özetle şunları kaydetti: “Belediyemizin sadece ücret mukabili hizmetlerinden bahsedersek haksızlık olur. Belediyemiz, Endurun Ana Okulları’nda 500 çocuğumuza ücretsiz hizmet veriyor. Bilim sanat merkezlerimizdeki hiçbir programdan ücret almıyor. Güzide Gençlik Merkezinde 41, GESMEK’te 16 branşta ücretsiz eğitim hizmeti veriyor. Bunlar yaygın ve kamuya açık hizmet alanları.
7/24 kreş ise hizmetin sınırlı alındığı yerler. Onların ücretli olmaları topluma karşı hakkaniyet açısından gerekli. Biz orada kar amacı gütmüyoruz ama Gebze’de özel sektöre de kalite, hijyen, eğitim standardı ile örnek bir modül ortaya koyuyoruz. Aileler, özelde bir kreşe gittiğinde, ‘Güzide 7/24 kreş ile arandaki fark ne? Sen hangi hizmeti veriyor da bu bedeli istiyorsun?’ diye sorgulamayı rahatlıkla yapıyorlar. Anne babaların tepkileri geliyor bize. ‘Orada bulduklarınızı burada aramayın’ diyorlar. Şu anda özel sektör, fiyatları bizim çok üzerimizde. Derdimiz hep beraber kentin insanlarına kalite, hijyen standardını algılatmak ve ona göre hakkını arama noktasına getirmek.
İKİ KREŞ DAHA KURULACAK
Ben bu kentteki tüm çocukların kreş ihtiyacını karşılayacağım dersem bu çok büyük iddia olur. Hem imkânsız bir şey. Bir kreşimiz var. Beylikbağı ve bu bölgede, iki kreş daha hedefliyoruz. Hayata geçireceğiz. Meseleye o yönde bakınız.
Güzide Sosyal Tesisleri’nde de temel mantık bu. İnsanlar sorgulasın. Üçüncü sınıf yerde, birinci sınıf ücreti ödeyebilir. Esnaf da –Güzide’yi örnek alarak- kalite, hijyen, hizmet üretme anlayışına girsin.
Büyükgöz’ün bu izahı üzerine CHP’li meclis üyesi Ahmet Kadı bir kez daha söz alarak vatandaşın geçen yıl aynı hizmeti yüzde 250 oranda daha uygun satın aldığını belirtip, “Geçen yıl aynı aile 20 binken 30 bin TL maaş alıyor ama siz aynı aileye 2 bin 500 TL olan hizmeti 6 bin liraya veriyorsunuz. Kapasite ortadadır. Güzide Sosyal Tesisleri de belediyenin. Ekonomik değeri daha düşük insanlar da hizmet alabilsin diye uygulamaya gidilebilir” diye konuştu
“Eğer bir şehirde kötü yemeği iyi paraya satan varsa, belediye niye denetlemiyor” diye de sonar Kadı’ya Büyükgöz, “Olabilir, mukayese eder” yanıtı verdi. Kadı bunun üzerine, “İyi yemeği, Gebzeli’ye ucuza verelim. Darıca’da kentkart ile uygulandı. Güzide Sosyal Tesisleri ilçe dışından gelen için hizmet ama Gebzeli için haktır. Gebzeliler’e maliyetine hizmet sunulmalıdır” dedi.
“GÜNCELLEMEYE” TÜM MUHALEFETTEN RET
Kadı’nın bu sözlerinin ardından dört gündem maddesinin oylamasına geçildi. Tatlıkuyu Pazar Yeri – Nostalji ve Antika Çarşısı’nda hizmete “güncelleme” gelmemişti. Gündemin üçüncü maddesinde, komisyondan geldiği şekilde oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin diğer üç maddesinde numarataj, kreş ve tarifelerdeki “güncellemeler” oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti Grupları ile YRP’nin tek meclis üyesi Hakan Kahraman, ret oyu kullandı.
Gündemin beşinci maddesinde; kapanan müdürlüklerin bütçelerinin diğer müdürlüklere aktarımıyla yeni müdürlüklerin yönetmelikleri, oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis toplantısını CHP Gebze İlçe Örgütü’nden Erol Ateş ile birlikte 2014-2019 dönemi Gebze, 2019-2024 dönemi Çayırova Belediye Meclisleri CHP Üyesi Salih Işık da takip etti.
Gebze Belediyesi’nde bu dönem yeni Yazı İşleri Müdürü Bahar Özalp da meclis divanında ilk kez yer aldı.
DÖRT İLÇEDE EŞ ZAMANLI MECLİS!
Gebze Belediye Meclisi’nde temmuz ayı olağan toplantısı 02 Temmuz 2024 Salı günü saat 15.00’te gerçekleşecek. Aynı gün Gebze Bölgesi’ndeki Çayırova Belediye Meclisi saat 14.00’te, Darıca ve Dilovası Belediye Meclisleri 15.00’te yine temmuz ayı toplantılarını gerçekleştirecek.
İLGİLİ HABER…
Kreşe %80, pikniğe %100, nikaha %150, KM’ye %230
Gebze Belediyesi hizmetlerinde kreşe yüzde 80, pikniğe yüzde 100, nikâha yüzde 150 “Güncelleme” geldi. Rekor, yüzde 234 ile KM kiralamada ölçüldü. TÜİK ve ENAG’ın güncel ve olası enflasyon oranları birçok hizmet kaleminde aşıldı
Haber linki: https://l24.im/uGNo