HAYIR ANLAMADIN. ESAS MEMLEKET NİRE... Azasının memleketiyle oy toplayan muhtarla kentleşme!

25 Şubat 2024 04:00
Gebze’nin il olmaya yönelik serüveni Türkiye’nin ANAP’lı yıllarında, 1980’lerin ikinci yarısında “ANAP’a evet Gebze vilayet” sloganı ile başladı.

1990’ların ikinci devresinde, merhum Ahmet Penbegüllü’nün belediye başkanlığı döneminde hayli ivme kazandı.

2000, 2010 ve 2020’lerde de zaman zaman gündeme gelen bir hadise.  

Gebze’nin il olmasına yönelik olarak protokolün ötesinde halkı merkezine alan tek hamle ise yanılmıyorsam 2000’lerde bir mitingle atıldı. Dünden bugüne Gebze’nin il olma çabası ve hamlesi, siyasetçisi ve zaman zaman bürokratı ile protokol çabasının ötesine geçemedi.

Gebze’nin il olması Valilik ve Valilik ile ilgili birimlerle işi gücü olanların 50 kilometre mesafedeki İzmit’e gidiş gelişinin önüne geçmek, o hizmeti Gebze’den alacak olmasının haricinde Gebze’ye ve bölgeye ne tür katkısı olacağına dair kaygılıyım.

Sanayi şehri olmasından sebep kamu yatırımlarından hak ettiği payı alacağını söyleyenler, savunanlar ama ben fazla olasılık vermiyorum.

Ve içinde bulunduğumuz yerel seçim sürecinde belki dikkatimden kaçmıştır ama dikkati çekecek şekilde, kentleşmeyi merkezine alan bir belediye başkan adayına ben rastlamadım.

Hâlbuki Gebze’nin ve Gebze Bölgesi ilçelerinin kentleşmeyle ilgili ciddi problemleri, çözümsüzlükleri var her şey aslında kafada bitiyor.

31 Mart yerel seçimlerinin önemli bir ayağı da malum, muhtarlıklar için gerçekleşecek.

Oturduğunuz mahallede muhtarlığa aday olanların seçim afişlerine hiç göz attınız mı veya bence hayli iğreti bir detay, dikkatinizi çekti mi?

Afişte dizi dizi aza adayları. Adlarının soyadlarının altında, memleketleri yazılı.

Seçmeni kendi memleketi veya aza adaylarının memleketleri üzerinden ikna etmeye çalışan bir muhtar adayının ola ki seçilirse mahallesi için neler yapıp edebileceğine dair kaygılarım var açıkçası.

Kaldı ki muhtarlıklar; kamu hizmetlerinin uygulayıcısı değil o kamu hizmetinin mahalleye gelmesini sağlamakta aracılık eden kişi ve kurumlar.

Sözde muhtarların adaylığının partilerden bağımsız olduğu birim veya makamlar ancak 1994’ten beri bu bölgede mesleğin içinde yer alan naçizane bir gazeteci olarak 2002 öncesinin başta belediyeler olmak üzere mahallesine hizmet gelmesi için veya varsa sorunun giderilmesi için yeri geldiğinde “kasıp kavuran” muhtarlarını mumla arıyorum.

Gebze’de kentleşme denilen eksikliğin giderilmesinde muhtarlık müessesesi birinci basamaksa…

Seçmen desteğini, aza adayının memleketi üzerinden arayan muhtar adaylarının ola ki seçilmeleri halinde, durum umutsuz vakadır diyorum…

 

Sözün özünü; Barış Manço’nun efsane şarkısından alıntı ile bağlıyorum:

 Barış garibim bulamadı çözümü, oturdu / Etti bunca sözü / "Gelin, hepberaber anlaşalım" diyen yok

Zaten paramparça bölünmüş ve / Yaşanmaz olmuş Dünyamız / Daha fazla kesip bölmeye hiç gerek yok

Tek bir soru: "Hemşerim memleket nire?"

Bu Dünya benim memleket

Hayır anlamadın, hemşerim esas memleket nire?

Hayır dedim ya: Bu Dünya benim memleket

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X