HİLAL USLU, YAZDI... Borsada yatırım yapmak isteyenlere tavsiyeler (2)
Ayrıca teknik analiz çalışmaya devam ediyorum, çalıştıkça da daha güvenli hale geliyorum. Bu beni büyük hasarlar almaktan koruyor. Herhangi bir kağıdı olmayacak bir yerden almıyorum veya riske gireceğim tutup aldıysam bile yaptığımın farkında oluyorum. Bir terslik olması halinde neler yapacağımı önceden düşünüyorum. Kritik destek ve direnç rakamlarını görüyorum. . Bunlar insanı çok rahatlatıyor. .
Borsada Yatırım Bilinçli Olmalı
Bilinçli bir yatırımcı olmak için internette bolca bulabileceğiniz “Küçük yatırımcıya tavsiyeler” tarzı yazıları okuyun. Ben ilk iş olarak bunu yaptım. Böylece yatırım sepeti yapmanın önemini öğrendim. Bütün paranızın tek bir yatırım veya birikim aracında olması tavsiye edilen bir şey değil. Bir kısmı gram altında, bir kısmı dövizde, bir kısmı borsada olabilir mesela.
Borsaya ilk girdiğim zamanlarda paramın az bir kısmıyla girdim. Hiç bilmediğim bir alandı, önce biraz anlamak istedim. Üye olduğum bir yatırım sitesinde iyi bir analizci ile karşılaştım. Karşınıza ilk çıkan kişinin böyle biri olması bir şanstır. Fakat bu şansı fark edip iyi değerlendirmek de önemlidir. Ben bunu yapabildim. Anlattığı her şeyi dinledim, kavramaya çalıştım. Birisi size hisse senedi tüyoları falan vermek dışında bir şeyler öğretmeye de çalışıyorsa onu iyi dinleyin. Öğrendiğiniz her şey güveninizi artırır, hata yapma olasılığını düşürür.
İnsanlar borsada yatırım yapmaya heves ediyor da iş bunu doğru yapabilmek için bir şeyler öğrenmeye gelince çoğu yan çiziyor. Siz onlardan olmayın. Ben çalışmanın büyük faydasını gördüm. Çok saygı duyduğum bir teknik analiz ustası “Tüyo ile kazanan, tüyo ile kaybeder” der. Her adımınızı X kişi veya kişilerin verdiği tüyolara göre atmak demek, onlar yanıldığı zaman onlarla beraber kaybetmeyi göze almak demektir. Onlar ortada olmadığı zaman sudan çıkmış balığa dönmek demektir.
Borsada Yatırım Yapan Kendine (de) Güvenmeli
En Kral Yatırım Danışmanı Bile Yüzde 30 Yanılabilir
İstatistikler en iyi yatırım danışmanlarının öngörülerinin yüzde 70 oranında tuttuğunu gösteriyor. Yani yüzde 30 yanılma payı. En iyiden bir tık alt seviyede olanların öngörülerinin tutma oranı yüzde 60. Yani yüzde 40 yanılma payı.
Hiç kimseye yüzde 100 güvenemezsiniz ve yatırım alanında bu bir kusur değildir. Sıfır hata yapan bir rehber bulamazsınız. Ayrıca, ücretli bir yatırım danışmanınız yoksa paranızın takip ve idaresinden kendiniz sorumlusunuz. Bir şeylerin çok ters gidip gitmediğinin farkında olmak zorundasınız.
Borsada yatırım yapıyorsunuz. X kişinin sözüne itibar ederek bir kağıdı 30 liradan aldınız. O kişi iyi bir rehber olduğu halde bu sefer yanıldı ki bu hesaplanması gereken bir olasılıktır. Aslında kağıt hakkında bilgi verirken riskli rakamları, dikkat edilmesi gereken yerleri söylemiş de olabilir. Fakat siz onu anladınız mı acaba? İşleminizi söylediği şekilde takip ettiniz mi?
Belki iyi bir rehber değildi de siz bunun farkında değildiniz. Hatta belki de bir sahtekardı, konu hakkında pek bir şey bilmeden sallayıp duran biriydi. Bu da bir olasılık.
Sonuç olarak 30 liradan aldığınız kağıt 25 TL oldu..20 oldu..15..Kayıp giderek büyürken öylece izlediniz çünkü ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Belki de “Yine çıkar, nasıl olsa çıkar, hep düşecek değil ya, bir gün ille de çıkar” umuduyla kendi haline bıraktınız. Ya tekrar kendine gelmesi aylar sürerse? Uzun bir süre yatay hareket ederse? Kaybınızın yüzde 40’ı mesela, bulduğu noktada, diyelim 3 aydır zararda iseniz zarar oranına 3 aylık enflasyon farkını da ilave etmeniz lazım.
Sonuç? Bunları düşünmek, hesaplamak, bunların farkında olmak esas olarak size düşer. Çünkü para sizin, hesap sizin, şifresi sizde. İnternet ortamında karşınıza çıkan hiç kimse de sizin ücretli danışmanınız değil. “Benim başım X kağıtla belada, sen neredesin?” dediniz diyelim ama kağıdınızın sorumluluğu ona ait değil ki. Her ihtiyaç duyduğunuz zaman ulaşılır olmak zorunda da değil, böyle bir görevi yok. “30’dan 45’e çıkacak demiştin, 15’e indi, ne oluyoruz?” diye hesap sormanız neyi değiştirir? Neyi çözer? Sizden giden gittikten, sinirleriniz bozulduktan sonra ne fark eder?
Bu yolda bilinçsiz yatırımcı olarak yürümeye devam ettiğiniz sürece böyle durumlara maruz kalma riski devam eder.
Baştan bu duruma düşmemek gerekir. Bunun önünü kesmek gerekir. Bunu da ancak çalışarak yapabilirsiniz. Böylece gelmekte olan bir tehlikenin farkına varma ihtimali artar
Sık kullandığım bir cümle: Elimdeki kağıtlardan veya X kişinin tahminlerinden önce kendime güveniyorum. Gerekirse hızlı karar verebileceğime, portföyümü idare edebileceğime, kendimi büyük bir sıkıntıya sokmayacağıma.
Bu güven çok önemli. Bunu mutlaka kazanmalısınız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Borsada yatırım yapmak isteyenlere tavsiyeler 16 Mayıs 2024 Perşembe