HANGİ BİRİNE YANAM! Gizli zamda zamdan ağırı: Aldatılmak

30 Ocak 2024 05:54
“Ben kazanan değil insan olmak istiyorum"Frida Kahlo

Gizli zam biz fark etmeden cebimizden çıkan daha fazla para demek.

 

Bunu nasıl yaptıklarının farkına bile varmıyoruz. Ürüne zam yapmakla yetinmeyip küçültmeleri, azaltmaları ile aslında bildiğiniz, çalıyorlar.

 

1 kilodan 900 grama düşen çay paketleri, 5 litreden 4.5 litreye azalan yağ tenekeleri, hafifleyen şampuan kutuları, içi hava ile doldurulan cips paketledi, giderek küçülen kebaplar lahmacunlar ve hızlı yemek (fast food) menüleri…

 

Zanaat olarak bakacak olursanız, döneri kâğıttan ince kesmek, maharet olsa gerek!

 

Sütlaçtan eksiltilen sütle, sütlacın tadını alana aşk olsun.

 

Ya da tuvalet kâğıdının miktarını azaltmak için ambalajın iç çapını büyüten dahiyane fikrin sahibi, o aklını biraz da insanlığın yararına kullanmamalı mı?

 

Tatlılarda geleneksel pancar şekeri yerine kanserojen içiren glikoz, früktoz şurubunu tercih eden maliyetten kazanırken, sağlımızla oynamış, ne gam.

 

İnternet hizmetinde sağlayıcının tüketiciler arasında sınıflandırma ve ayrıma giderek aynı fiyata, daha düşük limitli internet sağlamasına ne demeli? İndirim sağladığına “iyiliği”, kesesinden mi yapıyor, bize rağmen kesemizden mi?

 

Normalde pamuklu olan sağlıklı kıyafetlerin suni ve kalitesiz naylon kullanılarak satılması sadece ürünün küçülmesi olarak düşünülmemeli. Daha düşük kaliteli ürüne, daha yüksek bedel ödediğinizin farkında mısınız?

 

Kilosunda oynayamadığı peynirin malzemesinden çalanlara ne demeli? İdeal peynir için 10 litre süt gerekirken altı litre süt, bir litre su, iki kilo iade edilmiş peynir, bir kilo kemik unu, bir kilo da margarin kullanan, aşure mi yapıyor sanırsınız? Kaşarın tadı değişiyor, üretenin “kaşar”lığını sorgulamalıyız.

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılının ağustos ayında Bakanlığın yerel yapılanmaları İl Ticaret Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda tüketicilerin adet ve hacim azalmalarına dair şikâyetlerin arttığını belirtip uyardı.

 

Gizli zam insanların sinirini normal zamdan daha fazla bozuyor çünkü kişi, aldatılmış hissediyor.

 

Bazı ürünleri tüketirken, “Eskiden daha lezzetliydi. Eskiden bir paket yedim mi doyardım?” diyorsanız, altında bir çapanoğlunu mutlaka arayınız.

 

Bilinçli tüketici olmanın yolu tekrar aldığımız her ürünü bir öncekiyle kıyaslamaktan geçer.

 

Gebze Bölgesi’nde etkili bir tüketici derneğinin olmaması önemli bir eksiklik, hepimiz için.

 

Bilinçli tüketici olarak, tüketici hakkı ihlalinde varsa bir derneğin, yoksa Kaymakamlıklarda tüketici hakem heyetinin kapısını çalmakta, fayda var…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X