KÖY ENSTİTÜLERİ’NE NAZİRE YAPTILAR Seradan sofraya projesinde kış hasadı alındı
Çayırova, Fuat Sezgin İlkokulu’nda ülkemizin bir dönemine damga vuran Köy Enstitüleri’ni anımsatan “Seradan Sofraya” adlı projede öğrenciler tarımsal üretime yönlendirildi. Projede kış hasadı, alındı. Yaz hasadı için fideler ekildi
Çayırova, Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Fuat Sezgin İlkokulu; finansını Okul Aile Birliği’nin karşıladığı “Seradan Sofraya” adlı projede ilk hasadı edindi. Okul bahçesi içinde oluşturulan serada geçen yıl kasım ayında sera düzenlenip fideler toprakla buluşturuldu. Profesyonel bir anlayış, amatör bir şevkle yürütülen proje takvimi kapsamında ilk hasat alındı. İlk ürünler proje ortağı Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, İlçe Milli Eğitim Müdürü Azmi Tunç’a hediye edildi. Proje mantalitesi itibariyle ülkemizin bir dönemine damgasını vuran, üretimi de merkezine alan Köy Enstitüleri’nin eğitim modelini, anımsattı.
Projenin koordinatörü ve yöneticiliğini Fuat Sezgin İlkokulu Müdürü Mehmet Sami Çakmak üstlendi. Katılımın gönüllülük esaslı olduğu projenin yürütme kurulunda sınıf öğretmenleri Nur Banu Aydaş (1/A), Semra Karakoç (1/E), Derya Duran (2/A) ve Selda Baysuğ (4/B) yer aldı. Dört sınıftan öğrenciler, öğretmenlerinin nezaretinde canla başla çalıştı.
İKİ AŞAMALI PLANLANDI
Fuat Sezgin İlkokulu Müdürü Mehmet Sami Çakmak projeye dair Gebze Emek haber sitesine yaptığı değerlendirmede, “Seradan Sofraya projemiz ile tarım toplumu değerlerini öğrencilerimize kazandırmayı hedefledik. Bu amaç doğrultusunda okulumuzun tarım uygulama serasında öğrencilerimiz tohumları, fideleri toprakla buluşturmakta ve sebzelerin yetişme sürecini takip etmektedir. Kasım 2023- Temmuz 2024 tarihleri arasını kapsayan projemiz sonbahar ve ilkbahar döneminde iki aşamalı olarak planlandı. Kış sebzeleri ve yaz sebzelerinin yetişme süreçlerini öğrencilerimizle birlikte inceliyoruz” dedi.
Kış sebzelerinde ilk ürünler edinilirken Okul Müdürü Mehmet Sami Çakmak, projede yer alan öğretmenler Nur Banu Aydaş ve Selda Baysuğ, öğrencileri temsilen 1/A sınıfından Yaren Yüksel ve 4/B sınıfından Ahmet Ege Diker’den oluşan heyet 17 Ocak 2024 Çarşamba günü Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Azmi Tunç’u ziyaret ederek projeye dair sunum yaptı.
Öğrencilerin tarımla buluşmasını hedefleyen projenin özel amacı, “Tarım toplumundan uzaklaşan günümüz bireylerine bu değeri çocuk yaşta yaparak, yaşayarak göstermek” ve “Öğrencileri sebze yetiştiriciliği alanında geliştirmek” ve geliştirmek olarak tamamlandı.
9 ay süreli projeye geçen yıl kasım ayında başlandı. Bu yıl temmuz ayında tamamlanacak. Projenin 5 bin TL olarak öngörülen bütçesi, Okul Aile Birliği tarafından üstlenildi. Projenin hedef kitlesi gönüllülük temelinde, öğrenciler olarak belirlendi. Nihai faydalanıcılar ise tüm öğrenciler oldu.
Projenin beklenen sonuçları; “Bilinçli tarım konusunda bilinçli öğrenciler yetiştirmek. Bu konuda ailelerine de gerekli bilinci aşılamak.”
Projenin konusu; “Çocuklar domatesin, patatesin ağaçta, çileğin toprak altında yetiştirildiğini düşünmekte. Tarım toplumundan uzaklaşan çocuklarımıza bu bilinci yaparak yaşayarak öğretmek için ürünlerin nasıl özveri ve emekle yetiştirildiğini uygulamalı göstermek.”
Projenin başlatılma gerekçeleri; “Gün geçtikçe toplumumuzun tarım bilincinden uzaklaşması” ve “Toplum genelinde israfın artması”
Projenin amacı; “Tarım kültüründen uzaklaşan çocuklarımıza bu kültürü sevgi ve emekle aşılamak” ve “Çocuklarımıza israfı anlatıp önüne geçmek”
Projenin hedefleri; “Bilinçli tarım konusunda bilinçli öğrenciler yetiştirmek. Bu konuda ailelerine de gerekli bilinci aşılamak” diye tanımlandı.
HER ŞEY YOLUNDA…
Dört dörtlük ve aksamasız süren proje kapsamında “Seranın düzenlenmesi”, “Fidelerin toprakla buluşması” ve “Kış sebzelerinin, fidelerinin büyümelerinin incelenmesi” süreçleri geride bırakıldı. İlk ürünler edinilip toplandı ve bahar mevsimi fideleri toprakla buluşturuldu. Toplanan kış sebzelerinin ilçe yöneticilerine sunumuna, İlçe Milli Eğitim Müdürü Azmi Tunç’tan başlanıldı.
Proje çıktıları ve başarı ölçütlerinde merkeze öğrenciler konuldu. Onların “Tarım konusunda bilinçlenmesi”, “İletişim ve sosyal beceriler konusundaki gelişimleri”, “Deney ve gözlem yeteneklerinin gelişmesi” ve “Toprağa ve emeğe saygılarının artması” esas alındı.
Ders saatlerinde, serbest etkinlik olarak yürütülen proje kapsamında kış hasadında edinilen sonucun getirdiği moralle içinde bulunduğumuz süreçte; mart, nisan ve mayıs aylarında yazlık fideler toprakla kavuşturulup büyüme süreçleri gözlenecek. Haziran ayında ilçe yöneticilerine, sunulacak.