BURSLULUK SINAVI 13-14 OCAK GÜNLERİNDE GERÇEKLEŞECEK Mektebim’den “Başarı hikayesi”ne davet
Mektebim Koleji Gebze Kampüsü, Gebze’deki ilk bursluluk sınavını 13 – 14 Ocak günlerinde, Yeni Umut deneyimi ve aynı kadronun güvencesinde gerçekleşecek. Her sınıfın birincisine yüzde 100 burs ödüllü sınava çağrı, “Başarı hikayesi yazmaya hazır mısın?” çağrısı ile yapıldı
2024-2025 eğitim öğretim döneminde çocuklarının eğitimi için özel okulları tercih etmeyi düşünüp bütçe oluşturmaya çalışan aileler için önemli fırsatlar, 2024 yılının ocak ayında karşılarına çıkacak. Gebze’de de özel eğitim kurumlarının önümüzdeki döneme dair bursluluk sınavları, yılın ilk ayında gerçekleşecek. Sınavlardan biri Mektebim Koleji Gebze Kampüsü’nde gerçekleşecek.
YENİ UMUT DENEYİMİ…
İstanbul merkezli, ülkemizde Van/Mardin ile İzmir/Edirne arasında bir uçtan bir uca, biri Kıbrıs’ta 37 eğitim kampüsüne sahip Mektebim, Gebze’de bir bakış açısıyla ilk bursluluk sınavını gerçekleştirecek. Öte yandan Gebze’de eğitim sektörüne Yeni Umut işbirliğiyle giren Mektebim Gebze’nin kadrosu; Yeni Umut’un önce Yenikent’teki lisede bursluluk sınavları düzenledi. Köşklüçeşme Mahallesi’nde koleje dönüştükten sonra da altı yıl boyunca düzenlediği sınavlarda deneyim ve birikimini, ötesinde kamuoyu güvenini artırdı.
Mektebim Gebze’nin Köşklüçeşme Mahallesi, Yeni Bağdat Caddesi, No: 273 adresindeki yerinde; 13-14 Ocak günlerinde 4 ila 11’nci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleşecek bursluluk sınavını Lise Müdürü Gülcan Yaşar ile ilk ve ortaokul müdürü Zehra Ceylan gazetemize değerlendirdi.
SINIF BİRİNCİLERİ TAM BURSLU OKUYACAK
Burs imkanından, her sınıfın 480 ve üzeri puan edinen öğrencilerinden en yüksek puanı edinen yüzde 100 oranda faydalanacak. Aynı puanı edinip birden fazla öğrencinin olması halinde öğrencilerin not ortalaması, yine eşitlik halinde doğum tarihi üzerinden birinci tespit edilecek. Ayrıca diğer dereceler için çeşitli oranlarda, asgari yüzde 10’a kadar varan indirim oranları uygulanacak.
Yeni Umut döneminde düzenlenen sınavlarda, kimi yıllarda bin 200’e kadar yükselen katılımcı sayısı, son yıllarda 600’lerde seyretti. Zehra Ceylan’ın katılımcı yorumu ve tespiti şöyle: “Bu düşüş, aile ekonomisi ile bire bir ilişkili. Önceleri, herkes çocuğunu bu tür sınavlara gönderiyordu. Sonrasında, çocuğun edineceği puan üzerinden indirim olanağına rağmen, ‘Ne de olsa gönderemem’ diye göndermeyen veliler oldu. Bununla birlikte, ‘Çocuk kendini denesin’ diye gönderenler de var.”
- Sınava girmenin öğrenci için avantajı, artısı nedir?
- C: Öğrenci, sınavlarda kendi bilgisini ve kalitesini, farklı soruları görme imkânını buluyor. Sınava girdikçe, özgüven kazanıyor. Tek başına, sınav ortamını görme bile öğrenci için artı değer. Ayrıca stresini kontrol etme, stres yönetimi edinme deneyimi, öğrencilik hayatına artı değer katmak katmak da cabası.
- Ortaokul veya lise için bursluluk sınavında başarılı olan, sınıfının birincisi olan, ilerleyen yıllarda da bunu sürdürebiliyor mu?
- Gözlem ve tespitlerimizden esasla ortaokullar için bursluluk sınavında dereceye giren çocuk LGS’de gerçekten yüksek seviyede derece ediniyor. Sınavın üniversite ayağında da, lises için bursluluk sınavına giren öğrenci, üniversite sınavında da başarılı çünkü tekrar vurgulamak gerekirse, gerek süreyi kullanma gerekse stresini yönetme konusunda deneyimli.
- Özellikle kamunun bursluluk sınavlarında çok konuşulur ya.. Özelin bursluluk sınavında soruların zorluk derecesi nedir?
- Y: Bursluluk sınavı bir kriter bakıldığında. Biraz daha zor olduğu için, yayınevleri bursluluk sınav sorularını bir tık daha zor hazırlıyor. Çocuk burs kazacağı için, klasik deneme sınavlarından zor soru üretiliyor.
- C: Çoktan seçmeli olacak sınavlar. Milli Eğitim Bakanlığı önce açık uçlu sorular dedi ama sonrasında açık uçlu sorularla ilgili kriter belirlenmemiş. Birçok özel okul daha öncesinden bursluluk sınavı kitapçığını bastırdığından ziyan olacaktı. Bu ziyanın önüne geçmek için birçok okul başvurdu. Bakanlık’tan da olur çıktı. Çoktan seçmeli test usulü olacak bu sene?
- Açık uçlu nedir, çoktan seçme nedir?
- C: Açık uçlu sınavda, soru yanıtlamada boşluk doldurma var. Eski usül sınava benziyor. Açık uçlu sorular deniyor ama bunları değerlendirmek içinde farklı çalışmalar yapılmalı. Çocukların hakkının yenmemesi için sağlıklı değerlendirmek çok önemli. Hangi kriterler uygulanacak. Ön çalışması yapılmalı. Bunun temeli için adım sağlam atılmalı. Çoktan seçmelide ise soruların altına dört seçenekli yanıtlar verilip, tercihte bulunulması isteniyor.
- Soruları, Bakanlık mı belirliyor?
- C: Hayır. Bakanlığın kriterleri doğrultusunda, yayınevleri tarafından hazırlanıyor. Yönergeler ve şartname var. Örneğin Bakanlık, soru sorulacak bölümleri, dönemleri belirliyor. Sorular, hangi konuda olursa olsun belirtilen bölümlerin dışına çıkmıyor. Aksi bir soru çıkması durumunda velinin veya öğrencisinin şikayet, başvuru hakkı var. O yüzden tüm eğitim kurumları hassas ve dikkatli olacaktır.
Yayınevleri ile anlaşılıyor soru için Bakanlık kriterler koyuyor. Mektebim genel sorulan.
- Mektebim Gebze’de sorular nasıl belirlendi veya belirlenecek?
- C: Mektebim’in merkezi tarafından belirlenen, ülke geneli tüm Mektebim kolej ve okullarında kullanılacak olan sorular yönelteceğiz?
**
Başvurular alınmaya başladı
Mektebim Gebze Koleji’nde ocak ayında gerçekleşecek bursluluk sınavı için başvurular alınmaya başladı. 13-14 Ocak 2024 günlerindeki sınavlar için dijital başvuru, www.mektebim.k.12.tr üzerinden yapılabilecek.
Ayrıca Köşklüçeşme Mahallesi, Yeni Bağdat Caddesi, No: 273 adresindeki kampüs binasına bizzat başvuruda bulunulabilir.
İrtibat: 0262 – 721 25 28 ve 0505 146 26 44
**
Mektebim’den Amerikan Diploması fırsatı
Mektebim Gebze Koleji - Franklin School ortaklığı ile anaokulundan lise kademesine tüm seviyelerde, online canlı ve asenkron dersler aldırarak öğrencilerine yüzde 100 geçerli Amerikan diploması kazandırmaya başladı. Okulun kurucu müdüre İsmail Yaşar, yurtdışı eğitim fırsatlarına bir artı daha kattıklarını belirtip bölgelerindeki tüm öğrencileri fırsattan faydalanmaya davet etti.
**
Sistem bilişsele itiyor
Aslolan kinestetik zeka
** Mektebim Koleji Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Uğur Batı, Gebze kampüsünde öğrenciler ve velileri ile “Zeka” ana konulu seminerde buluştu. Sistemin insanları bilişsel zekaya itmesine karşın aslolanın kinestetik zeka olduğunu söyledi
Mektebim Koleji Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uğur Batı, Gebze Kampüsü’nde öğrenci ve velilerle, “Hangimiz daha zeki, kim daha çok seviyor” konulu seminerde bir araya geldi. Batı, interaktif seminere çeşitli ara sorularla, velileri de dâhil etti. Tez ve fikirlerini birbirinden ilginç anektodlar ile süsledi. İlk insanlara ait duvar tasvirlerinden birinde kaplan, leopar türü yırtıcı bir hayvanın üzerine kolkola girerek yürüyen iki insanın, insanlar arası birlikteliği tanımladığını kaydeden Batı özetle şunları kaydetti:
SOSYALLEŞME İHTİYAÇLARINI DA
BİRLİKTELİK İLE GİDERMİŞ
“Söz konusu fikirde insanlar kule gibi yukarı doğru dizilmemiş çünkü karşısındaki yırtıcıyı yükselti değil, ancak yanyana gelince genişlik ürkütür. İnsanlar vahşi hayvanların saldırısından kurtulmanın yolunu da yanal durarak bulmuş. İnsan, tarih sahnesine çıktığı ilk andan itibaren birlikte kalmış. Sosyalleşmeye dair tüm ihtiyaçlarını da bu birliktelik ile gidermiş. O figürü günümüze çevirecek olursak, birlikte olmayan hiçbir toplum ve topluluğun ayakta kalma şansı yok.
ZEKA SEVİYESİNİ FETİŞ HALE GETİRDİK
Zekanın, uzun süredir üzerine çalıştığı kritik bir konu olduğuna değinen Batı, “Artık zeka seviyesini fetiş haline getirdik ve bu bir sürü mesele arasında zekayı yanlış algılamak bizi oldukça dezavantajlı konuma sokuyor. Olgusal olarak zekayı tanımlamaya çalıştığımızda kolay kolay, rahat rahat yapabileceğimiz bir ritüel ile karşı karşıya değiliz. Belki 1000 tane ayrı tanı varsa 1000 eksik tanım yaparız, 1000 tanesi de amacını aşar. Çok fazla değişgeni var” dedi.
SİSTEM BİZİ BİLİŞSEL
ZEKAYA İTİYOR
Salondaki katılımcılardan “Zeki insanları nasıl tanımlarsınız?” sorusunu yönelten Batı, “Hızlı düşünür pratik cevap verir”, “İyi espri yapar”, “Detaylı düşünebilir” yanıtları üzerinden sekiz cevaptan altısının bilişsel zeka olduğunu belirtip, “Hala bilişsel zekadan çıkamadık” diye konuştu: “Çocuklarımızda en çok görmek istediğimiz, bilişsel zeka. Sistem bizi doğrudan bilişsel zekâya itiyor çünkü okul öncesinden başlayarak meslek hayalleri kuran bizler ALES’ten LES’e; yetmedi yabancı dile, özetle hep bilişsel zekaya yönelik sınav tiplerine katılıyoruz.
İNSANLIĞIN ORTAK PROBLEMİ
HAREKETE GEÇEMEMEK
Çok sayıda zeka tipi olduğunu belirtip *kinestetik zekayı ayrı bir yere koyan Batı, “Asıl önemli olan bizi eyleme dönüştüren şeydir. Şu an kültürler fark etmeksizin insanlığın ortak problemi, harekete geçmekte çok zorlanmak. Kendi haline bıraksan Netfliks ve emsal televizyon kanallarının karşısında sonsuza dek yaşayacak 3 milyar insan olduğuna inanırım” diye konuştu.
*Kinestetik zeka: Hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir