
MEB’İN ANİ KARARINA TEPKİ… Proje okullarına atama liyakata göre yapılmalı
Yerel seçimlerden iki gün sonra ani bir kararla proje okullarına idareci atamasını İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bırakan MEB’e Hürriyetçi Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi tepki gösterdi: “Proje okullarına idareciler sendikal veya eğitim dışı kurumların müdahalesi olmadan, liyakat esaslı yapılmalı.”
Proje okullarına müdür atamaları sonuçlarını açıklaması beklenen Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerel seçimlerden iki gün sonra, 02 Nisan’da aldığı ani bir kararla, 2 binden fazla okulun müdür atamalarını İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bırakıp çok sayıda Fen Lisesi ile Anadolu Lisesini de Proje Okulu kapsamından çıkarmasına Hürriyetçi Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nden tepki geldi. Basın açıklamasında kararın Mart Mahalli İdare Seçimlerden hemen iki gün sonraya rastlamasının son derece manidar olduğuna dikkat çekilip talepler şöyle ifade edildi:
KOCAELİ, EĞİTİM KENTİ OLMALI
“Hürriyetçi Eğitim Sendikası Kocaeli Şubesi olarak beklentimiz, ülke genelinde eğitim kurumlarımızda oluşan bu kaosun, Kocaeli'ye daha fazla zarar vermesinin önüne geçmek adına İl Müdürlüğümüzün Proje Okullarına İdareci atamalarında sendikal veya eğitim dışı kurum ve şahısların müdahalesine izin vermeden liyakat esaslarına göre değerlendirme yapmasıdır. 22 yıldır eğitim kurumlarımızda yaşanan yönetim ve eğitimde başarı noktasında gerilemeler göz önüne alındığında, liyakat taleplerimizin ne denli haklı olduğu da açıkça görülecektir.
Umudumuz ve talebimiz, Kocaeli'nin Eğitim Kurumlarının markalaşması ve Kocaeli’nin sanayi ve turizm kenti olmasının yanında bir “Eğitim Kenti” olması yönündedir. Bu noktada da Hürriyetçi Eğitim Sen olarak he türlü samimi ve beklentisiz katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna ve yetkililere ifade etmek isteriz.”
“Bu kaosun nedeni seçim sonuçları mıdır” başlığıyla Hürriyetçi Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Adem Ellialtıoğlu tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:
BAKANLIGIN NE YAPTIĞINI, ANLAYAMIYORUZ
“Milli Eğitim Bakanlığı, günübirlik kararlarla Türk Milli Eğitim Sistemini içinden çıkılmaz bir hale getirmeye canhıraş bir şekilde devam ediyor. Alınan bir kararın eğitim adına hangi faydayı sağlayacağını analiz etmeden ve bunu kamuoyu ile paylaşıp istişareler vesilesiyle en güzeli ve doğruyu tespit etmeden aklına her geleni yapmakla Bakanlık ne yapmaya çalışıyor, anlayamıyoruz.
Belli ki, seçim sonuçlarını bir endişe nedeni olarak gören sözde bazı sendikalar Bakanlık nezdinde yoğun girişimlerde bulunmuş, bunca zaman üyeleri için atama tarlasına dönüşen Proje Okullarına darbe yapılmasına sebep olmuştur. Zira ilimizde de bizzat şahit olduğumuz üzere Proje Okullarının Müdürlüklerinin paylaşımları sırasında sağanak yağmur gibi yağan referanslar çatışmış; adeta iki sendika arasında liste savaşlarına dönüşmüş, çıkmaza düşen Bakanlık da çareyi topu İl Müdürlüklerine atmakta bulmuştur.
KAOSUN BAŞ SORUMLUSU BAKANLIKTIR
Bakanlık bu çıkmazdan 2 binden fazla proje okulunu iptal ile çıkmıştır çıkmasına da, kendilerine yönetici atama hakkı tanınmasına rağmen özgüven içerisinde bu haklarını kullanmayan proje okullarının müdürlerinin akıbeti tam bir komediye, 4 yılı dolduran bazı proje okullarının müdürlerinin açıkta kalmaları vesilesiyle feryadü figanları adeta yürek sızlatan bir hale dönüşmüştür. Bu feryat niyedir, onu da anlamış değiliz! Bakanlığımız sizlere yönetici yer değiştirme hakkı tanımamış mıdır? Bu hakkı kullanmaktan neden imtina ettiniz? İlle de proje okulu müdürü olmak gibi özel bir vasfa mı haizdir bu müdürler? Allah’tan Bakanlığımız bu feryatları duymuş olacak ki bir yıllığına bu okul müdürlerinin görevlendirmesini uzattı. Sonrası Allah kerim!
Şurasını net söylemeliyiz ki, Milli Eğitim Bakanlığı bu kaosun baş sorumlusudur. Kendi üyeleri arasında yaşanan müdürlük çatışmalarını çözemeyen, adeta proje okullarının müdürlüklerini pazarlama acentasına dönüşen sarı sendikaların bitmek tükenmek bilmeyen talepleri de bu kaosun bir başka nedenidir.”