Demirci ve 13 meclis üyesine KH davası
11 Ocak 2024 10:34

100 TL’YE ELDEN ÇIKARDILAR. 35 BİN TL’YE KİRALANDI Demirci ve 13 meclis üyesine KH davası

Çayırova Belediyesi’nde eski başkanı Şevki Demirci ile 13 AKP’li Meclis Üyesi’ne belediyenin Argen AŞ’ye 100 TL, Argen’in Çayırovaspor’a 750 TL, Çayırovaspor’un Ekol’e 35 bin TL’ye kiraladığı yerde kamu zarara gerekçesiyle KH davası açıldı. İlk duruşma 10 Ocak’ta görüldü

Aktan Uslu Tüm haberleri

 

Çayırova Belediyesi’nde geçen dönemin belediye başkanı Şevki Demirci ile 13 AKP’li Meclis Üyesi’ne belediye şirketine 100 TL’ye, şirketin Çayırovaspor’a 750 TL’ye, kulübün Ekol’a 35 bin TL’ye kiraladığı yerdeki uygulamada kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle kamu davası açıldı. Davanın ilk duruşması 10 Ocak’ta görüldü.

AKP İLÇE BAŞKANI DA SANIKLAR ARASINDA

Yargılananlar arasında Şevki Demirci ile birlikte dönemin belediye başkan yardımcısı Orhan Keskin, günümüz AKP İlçe Başkanı ve belediye meclis üyesi Erhan Sarıdede, bu dönem de meclise giren Filiz Ayyıldız ile birlikte Berkan Emiroğlu, Cemil Göksu, Cengiz Kudu, Fulya Ebru Önder, Mehmet Bayındır, Muhammet Demirtaş, Murat Karaca, Sefa Yılmaz, Şaban Güllüce ve Vahit Terzi yer alıyor.  Detaylar şöyle;

CİMER’E MÜRACAAT

 

14 Kasım 2019’da CİMER’e yapılan müracaatta;

Şekerpınar’da 05 Mayıs 2019’da yaklaşık 40 dönüm kamu arazisinin; cami, kültürel tesis ve park alanının Ekol Lojistik firmasına aylık 35 bin TL kira bedeliyle Çayırova Spor Kulübü tarafından verildiği;

 Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin bu paranın kayıp olduğu ve cami arazisine hiçbir şey yapamayacağını söylediği;

Fakat aynı dönemde 15 Ekim 2019’da yine Şekerpınar’da kamuya ait Şekerpınar İmam Hatip Ortaokulu yanındaki yaklaşık 40 dönümlük park alanının Ekol Lojistik’e üç yıllığına kiralandığı,

Bu kiralama bedelinin belediye kasasına yatıp yatmadığı öğrenilmek istendi.

Aynı müracaatta  Çayırovaspor’da son 10 yılda (2009 – 2019) 14 trilyona (milyona) yakın kara para aklandığı iddiası üzerine Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nda iddialar incelendi.

“40 dönümlük park alanının Ekol Lojistik’e üç yıllığına kiralanması” vakası ile “Çayırovaspor’da kara para aklandı” iddiası, muaf tutuldu.

10 Aralık 2019’da dönemin belediye başkanı Şevki Demirci ile ilgili meclis toplantısına katılıp ‘Kabul’ oyu kullanan AKP’li meclis üyeleri için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep edildi ve alındı. İlgili evraklar Kocaeli Valiliği’ne gönderildi.

Valilik İl Özel İdare görevlendirmesi ile Büyükşehir Belediyesi’nden bir müfettiş, Demirci ve meclis üyelerini dinledi. Hazırlanan dosya, ilgili kanun maddesi gereği İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Çayırova Belediye Meclisi’nin 01 Haziran 2019’daki toplantısında 16 bin 150 metrekarelik park alanının 10 yıl süreyle bakım ve işletmesinin yapılması amacıyla belediye iştiraki Argen Organizasyon A.Ş’ye ihale yapılmaksızın,

piyasa bedelinin çok altında, aylık 100 TL bedelle tahsis edildiği,

Argen A.Ş tarafından Çayırovaspor Kulübü Derneği’ne aylık 750 TL bedelle verildiği,

Çayırovaspor’un da aynı yeri Ekol Lojistik’e aylık 35 bin TL’ye kiraladığı,

Dolayısıyla aylık 35 bin TL getirisi olan bir alanın ihalesiz 100 TL gibi çok düşük bir bedelle kiralanmasından ötürü belediyenin büyük bir gelir kaybına uğradığı tespit edildi.

BAŞSAVICILIK DAVAYI İKİNCİ

BAŞVURUDA KABUL ETTİRDİ

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gebze 5’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurularak Kamu Hukuk davası açılması istendi. Mahkeme başvuruyu, o meclis toplantısına dair görüntü kayıtlarının üstelik varlığına rağmen, dosyada yer almadığı gerekçesiyle ret etti. Başsavcılık ret kararına itirazı, o görüntüler ile yaptı ve davanın yolu açıldı.

 

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2023/1025 soruşturma no, 2023/6420 esas no, 2023/4740 iddianame no ile açılan, davacının K.H (Kamu Hukuku) olduğu, Gebze 5’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede

 

Çayırova Belediyesi eski Başkanı Şevki Demirci ile o meclis toplantısına katılıp “Kabul” oyu kullanan geçen dönemin AKP’li meclis üyeleri

Berkan Emiroğlu, Cemil Göksu, Cengiz Kudu, Erhan Sarıdede, Filiz Ayyıldız, Fulya Ebru Önder, Mehmet Bayındır, Muhammet Demirtaş, Murat Karaca, Orhan Keskin, Sefa Yılmaz, Şaban Güllüce, Vahit Terzi soruşturma aşamasındaki ifadelerinin ardından sanık konumunu edindi.

Anılan toplantıya AKP’li meclis üyeleri Mehmet Zeyneloğlu ve Yusuf Turan’ın katılmadığı tespit edilince, yargılanmaktan muaf tutuldular.

DEMİRCİ VE YILMAZ ZORLA GETİRİLECEK

Gebze 5’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma Çalışan Gazeteciler Günü’ne denk gelen 10 Ocak 2024 günü gerçekleşti. Geçen dönemin belediye başkanı Şevki Demirci ve meclis üyesi Sefa Yılmaz katılmadı. Demirci ve Yılmaz hakkında, ikinci duruşma için zorla getirilme kararı alındı. İkinci oturum 27 Mayıs 2024’te gerçekleşecek.

Sanıklar, 6257 sayılı kanuna muhalefetten, görevi kötüye kullanmaktan yargılanıyor.

Sanıkların 6 ile 2 yıl arası tutukluluk cezası alması isteniyor. Ancak ola ki suçlu bulunup hüküm yeseler dahi hükmün açıklanması ertelenebilecek ve tutuklanmayacaklar ama denetime tabi tutulacaklar. Karar sonrası beş yıl içerisinde kasıt içerikli bir suça karışırlarsa, bu cezaları da o cezaya dâhil edilecek.

BELEDİYE DAVACI OLURSA

O BEDELİ ÖDEYEBİLİRLER

Bir hukukçuya sorduk;

Sanıklardan söz konusu zararının teminini, sadece zarar gören kurum olduğu gerekçesiyle Çayırova Belediyesi davacı olup talep edebilir.

Çayırova Belediyesi’nin davacı olmaması halinde ise herhangi bir yurttaşın, “Belediye bana o parayla hizmet edecekti. Mağdurum” diye yargıya olası başvurusu, ‘Yargıyı hayli zorlamak’ olacak.  

SORUŞTURMA AŞAMASINDA KİM NE DEDİ?

www.gebzeemek.com.tr

Dönemin Belediye Başkanı Şevki Demirci ile belediye meclis üyeleri Filiz Ayyıldız, Şaban Güllüce, Murat Karaca, Mehmet Bayındır’ın soruşturma aşamasındaki ifadelerine ulaştı…

Yarını bekleyin…

 

Güncelleme: 11 Ocak 2024 10:38
BENZER HABERLER
X