26 Ocak 2024 06:46

DUYUMLARA GÖRE 1200 ÇALIŞANI VAR Çayırova’da her 50 çalışan bir belediye personeline bakıyor

Çayırova yaklaşık 150 bin insanımızın yaşadığı bir şehir. Çayırova’da son beş yıl içinde neler yapıldığını görmek için Çayırova Belediyesi’nin internet sitesine bir göz atalım.

**

Çayırova yaklaşık 150 bin insanımızın yaşadığı bir şehir. Çayırova’da son beş yıl içinde neler yapıldığını görmek için Çayırova Belediyesi’nin internet sitesine bir göz atalım.

Açıkçası hem sitenin içeriği hem de yaptıklarını iddia ettikleri hizmetlerin bu kadar içinin boş olması beni pek de şaşırtmadı. Müdürlerin resmi var, ismi yok. Fotoğraflardaki kişiler, sanki konu mankeni. Kimdir, özgeçmişi nedir. Bölümünde kaç kişi çalışıyor. Bugüne kadar ne iş yapmışlar, hiç belli değil. Bu bölümlerde tek bilgi, arama motordan kopyala yapıştır misali, yönetmelik. Ulaşım Hizmetleri ve Spor İşleri Müdürlükleri’nde, o da yok.

 Sitede, Çayırova Belediyesi’nin kaç kişi çalıştırdığına dair net bilgi yok. Personel gideri, bir önceki yılın bütçesinde gelirin yüzde 30’unu aşmamalı. Bu yüzden mi, nüfusu neredeyse Çayırova’nın iki katı olan Darıca’da, Darıca Belediyesi’nden yüksek bütçe hazırlanıyor.

 Duyumlara göre belediyenin 1200 çalışanı var. 1000 diyelim, hesabımızı buna göre yapalım. Bu konuda eksik veya yanlışımız varsa düzeltmeye hazırız.

 150 bin nüfusun yaklaşık yarısını çocuk ve yaşlıların oluşturduğunu varsaydığımızda diğer 75 bin kişi üretim çağında demektir. İŞKUR verilerine göre Kocaeli’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 28. İyimser bir tahminle Çayırova’da iş gücüne katılan kişi sayısının 50 bin olduğunu düşünebiliriz.

 Dolayısıyla, kabataslak hesapla Çayırova’da çalışan her 50 kişi, bir belediye çalışanını istihdam etmektedir. Bu da oldukça yüksek bir rakamdır. Hiç kimsenin alnının teriyle çalışıp emeğinin karşılığını almaya çalışan işçi kardeşlerimize sözü olamaz. Ama aynı şekilde bu 50 çalışan Çayırovalı’nın sırtına hemşeri, akraba, partili yüklemeye de kimsenin hakkı yok.

 Belediye de çalışan her bir kişinin aylık ortalama maliyetinin 30 bin lira olduğunu göz önünde tuttuğumuzda bir yılda 360 milyon; yıllar içinde hiç artış görmese bile beş yılda en az 1 milyar 800 milyon TL tutarında bir personel gideri söz konusu olan. Eski para birimimiz ile 2 katrilyon TL’dir. Bu sadece personel gideri için çok korkunç bir rakamdır. Hele bir de işlerin çoğunluğunun Büyükşehir tarafından yapıldığını gördüğümüzde tablo daha vahim bir hal alıyor. Dolayısıyla çalışan sayısının yarıya düşürülmesiyle işlerin yürüyebildiğini varsayarsak, bu da 5 yılda bir milyar lira tasarruf demektir. Bu parayla 40 tane 24 derslikli okul, hatta bir türlü başlanılamayan; 100 yataklı hastane yerine 300 yataklı devasa bir hastane yapabilirdiniz.

 Buradan hiç kimse popülist yaklaşımla işçi çıkarılmasını savunduğumu söylemeye kalkmasın. Günümüzde hayat pahalılığının nedenlerinden biri de köylerimizde tarım yapacak kimsenin kalmamasıdır. Belediye ve belediyelerdeki istihdam fazlası kardeşlerimiz üretime yönelik bir proje ile tarımda çalıştırılabilir. Bu türde, gereksiz ve yersiz istihdam bir başka sektörde boşluk oluşturuyor maalesef.

Güncelleme: 26 Ocak 2024 06:49
BENZER HABERLER
X