
İZMİT KÖRFEZİ’NDE GEMİLER BEKLİYORDU Fatih, Gebze’ye Roma’yı yanıltmak için geldi
Hünkar Çayırı’nda vefat eden Fatih Sultan Mehmet’in Gebze’ye Roma İmparatorluğu’nu yanıltmak için geldiğini öne süren Ercan Yamen, “Doğu seferi yapıyor’ mesajı verdi. Eskihisar, Dilovası ve Gölcük’te gemiler bekliyordu” dedi
Hünkar Çayırı’nda vefat eden İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet’in Gebze’ye Roma İmparatorluğu’nu yanıltmak için geldiğini öne süren Ercan Yamen, “Büyük ihtimalle, ‘Doğu seferi yapıyor’ mesajı verdi. Eskihisar, Dilovası ve Gölcük’te gemiler bekliyordu. Akdeniz’e inip Roma’yı fethe gidecekti” dedi
ATV’nin sevilen yarışma programı Milyoner’in Eylül 2023’teki 1060’ncı bölümünde; ikinci barajın Gebze menşeli ilk sorusu yarışmaya sınır komşumuz İstanbul’un Tuzla İlçesi’nden katılan Arzu Demir’in elendiği soru oldu.
“Ben Roma’ya kök söktüren Kartacalı Hanibal’in ve Roma İmparatorluğu’nu yıkan Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği yerde doğdum diyen birinin doğum yeri neresidir?” sorusunda (A) Girit (B) Gebze, (C) Granada ve (D) Gümülcine şıkları sıralandı. Demir; ilk tercihi (C) ikinci tercihi (A) şıkkı olunca yarışmayı sürdüremedi. Demir, bir yanıt hakkı daha olsa (D) şıkkını tercih edecekti! (Basından)
O yarışmaya komşumuz Tuzla’dan katılan ve soru ekrana geldiğinde “Aaaa. Gebze, bizim orası” refleksi gösteren Arzu Demir, ola ki Gebze’de otursaydı soruya doğru yanıt verir miydi, şüpheli. Ya da soru genişletilse; “Osman Hamdi Bey’in yaşadığı ve gömüldüğü ilçe”, “Orhan Pamuk’un neredeyse tüm eserlerinde yer alan ilçe” gibi takviye bilgilerle bezense, yine şüpheli.
İl Kültür ve Turizm eski Müdürü, Gebze eşrafından Ercan Yamen bu eksikliği dert edindi. Gebze’de kentlilik bilincinin oluşması için önemli bir çalışmayı Maya Grup’taki sunumu ile başlatan Yamen, kentleşmenin Gebze’nin tarihini bilmekten geçtiğini söyledi.
GEÇMİŞİNİ BİLEN GELECEĞE
DAİR VİZYON SAHİBİ OLUR
Gebze’nin Anadolu’nun dört bir yanından insanların yaşadığı bir toprak olduğunu hatırlatıp şehirlilik, kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sunulması gerektiğini belirten Yamen, “Eğer bir birey kentin geçmişini biraz biliyorsa, geleceği konusunda da vizyona sahipse o kişi kentli demektir” dedi.
Genelde hemşeri derneklerinin yoğun olduğu Gebze’de kentlilik bilincini baltalayan bazı şeyler şeyler olduğunu kaydeden Yamen, “Kentlilik bilinci, bizi birleştiren duygudur. İnsanları bir araya getirebilen her eylem güzeldir, bölen parçalayan her eylem kötüdür” diye konuştu.
BİZ GEBZELİLER, BİRBİRİMİZE BENZİYORUZ
İnsanları bir araya nasıl getirebilme, kentlilik bilincini geliştirmede eski İl Kültür Müdürü ve öğretmen olarak yaşadığı kent Gebze’ye kendini borçlu hissettiğini belirten Ercan Yamen, Edip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” şiirine atıfla, “’İnsan yaşadığı yere benzer / O yerin suyuna, o yerin toprağına benzer’ diyor şair. Biz Gebzeliler yavaş yavaş normalde birbirimize benziyoruz” dedi. Gebze’nin tarihini bilmekte fayda olduğunu kaydeden Yamen, Fatih Sultan Mehmet’i anlatarak devam etti:
ŞİFA’NIN KARŞISI, HÜNKÂR ÇAYIRI
“Deri sanayi taşınmadan önce havasının güzelliğinden ötürü İstanbul – Kocaeli sınırındaki Tuzla’nın mahallesinin ismi, “Şifa” olarak kondu. Şifa’nın karşısında, Hünkâr Çayırı var. İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet orada şehit olmuştur ve yaşanmışlıkları ile bildiğinizde, çok daha anlamlı olacaktır.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra dönemin büyük uygarlığı olan Roma’yı fethetmek istiyordu. Fatih Sultan Mehmet, sekiz dil bilen çok büyük bir stratejikti.
Fatih Sultan Mehmet’in Atatürk ile birçok özelliği benzemektedir.
Avusturya – Macaristanlı Gazeteci Yazar Stefan Zweig bir romanında Fatih Sultan Mehmet’ten, “Sultan, ‘Aklımdan geçeni, sakalımın tek tüyünün bildiğini bilsem, onu çekip atarım’ derdi. O dönemde öyle bir stratejisi vardı” diye bahseder.
AKDENİZ ÜZERİNDEN ROMA’YA GİDECEKTİ
Fatih Sultan Mehmet, Gebze’ye Hünkar Çayırı’na kadar gelerek büyük ihtimalle, ‘Doğu seferine çıkıyor’ mesajı verdi. Karşı tarafı yanıltarak, Batı’ya yönelecekti. Yine büyük ihtimalle Eskihisar, Dilovası ve Gölcük’te gemiler bekliyordu. Oradan Akdeniz üzerinden Roma’ya sefer düzenleyecekti. Böyle bir niyeti vardı. 56 yaşındaydı ve Fatih Sultan Mehmet o gün ordusunu Hünkâr Çayırı’nda iyice motive etti.
Gut hastası olduğu doğrudur. Ona otlardan ilaç yapan bir ustası vardı. Ve o sabah, ‘Fatih Sultan Mehmet öldü’ diye haber geldi. Eğer o olay olmasaydı belki tarihin akışı değişecekti. Batı’ya ajanlar marifetiyle haber çok çabuk ulaştı ve Batı bayram etti: “Büyük Kartal öldü.” İşte Büyük Kartal, orada öldü. Hünkâr Çayırı, Gebze topraklarıdır ve bu topraklarda böylesi olaylar yaşanmıştır.”
Ercan Yamen’e Maya’daki toplantıda KBB Gebze Sivil Toplum Merkezi Müdürü Ziya Gök ve Şehit Mücahit Okur’un abisi Bünyamin Okur eşlik etti. Yamen ve beraberindekiler Maya Grup Teknoloji Medya Müdürü Furkan Malkoç, Maya Gazete yöneticisi Büşra Direkli ve Editör, Reyhan Demir, kamera operatörü Emre Daş tarafından ağırlandı.
DİZİNİN İLK HABERİ…
KENTLİLİK PROJESİNİ İLK MAYA GRUP’TA ANLATTI
Kurtuluş Savaşı Gebze’den başladı!
İl Kültür ve Turizm eski Müdürü Ercan Yamen, Gebze’de kentliliği ve kentin tanıtımını öne alan projesini Gebzespor’un da basın partneri Maya Grup’tan müthiş iddiayla başlattı: “Kurtuluş Savaşı resmi olarak Samsun’dan, öncesinde Gebze’den başladı.”
https://www.gebzeemek.com/haber/sivil-toplum-/kurtulus-savasi-gebzeden-basladi/170.html
DİZİDE YARIN.. BİR PAZAR GÜNÜ HİKÂYESİ…
OSMAN BEY’İN ESERLERİNDE, NAİLE…
İki kez evlendi. Hiç
gizli çapkınlığı yok
DİZİDE PAZARTESİ GÜNÜ…
ORHAN PAMUK’UN HEMEN HER ESERİNDE YER ALDIK
Gebze turizmi için
değerlendirilmeli