
ALTI YAŞINDAKİ KORONUN İLKİNE 400 TANIK Yerelden ulusala, güle oynaya
Kartal’da 30 yıl önce kurulan Dr.Arif Şanlı Musiki Derneği çatısında Murat Akçay şefliğinde 2018’de kurulan Popüler Müzik Korosu, İstanbul dışı ilk konserini Gebze’de verdi. 400 Gebzeli’nin tanıklığında, yerelden ulusala güle oynaya evrildi
30 yaşındaki Dr.Arif Şanlı Musiki Derneği’nin 6 yaşındaki Popüler Müzik Korosu, Gebze’de kendisi adına “Tarihi” bir konsere imza atarken ayakta alkışlandı. Kartal’da 30 yıl önce Prof.Dr.Arif Şanlı tarafından Kartal Musiki Derneği adıyla kurulan, 10 yıl önceki kongreyle kurucusunun ismini alan derneğin çatısında, müzik hocası emekli asker Murat Akçay öncülüğü ve şefliğinde kurulan 2018’de kurulan Popüler Müzik Korosu, İstanbul dışı ilk konserini Gebze’de verdi. 400 Gebzeli’nin tanıklığında, yerel topluluktan ulusal topluluğa evrildi
Programda sunumu Savaş Yılmaz üstlendi. Yılmaz, Dr.Arif Şanlı Musiki Derneği adına salonu tahsisten ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü ile her tür kolaylığı sağlayan Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi Müdürü Ufuk Eser ve personeline teşekkür etti. Koroya dair bilgilendirmede bulunan Yılmaz özetle şunları kaydetti:
“Müziğin her dalında popüler olmuş, halkımızın gönlünde yer bulmuş eserleri kendi yorumu ile seslendirmek amacıyla bir araya gelmiş gönüllülerden oluşan amatör bir topluluğuz.
Keman, viola, çello gibi yaylı enstrümanların ağırlıkta olduğu bir orkestra alt yapısı ile çalışmalarına başlayan koromuzun icra ettiği eserlerin orkestra düzenlemelerini yapan şefimiz Murat Akçay, müzik tarzımızı “Senfonik Pop” olarak tanımlamaktadır.
1960 yıllarda başlayan Türk Hafif Müziğinden günümüz pop müziğine, Türk Halk Müziğinden Türk Sanat Müziğimizin en sevilen şarkılarına kadar geniş bir kaynaktan oluşturduğumuz repertuvarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu özelliklerimiz ile Türkiye’nin ender müzik topluluklarından biriyiz. Bu nedenle, yalnız İstanbul’da değil, bütün Türkiye’de konserler vererek müziğimizi daha çok insanımıza duyurmayı amaçlıyoruz.
Bu akşam bu güzel atmosferde vereceğimiz konser, koromuzun İstanbul dışında vereceği ilk konser olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşımaktadır.”
Koronun repertuarındaki şarkıların tamamı koro şefi Murat Akçay tarafından büyük bir bilgi birikimi ve göz nuruyla her bir enstrüman için ayrı ayrı aranje edildi. Partisyonları yazılarak orkestraya uyarlandı. Konseri dernek başkanı Vedat Özbaş, yine dernek çatısındaki Türk Halk Müziği korosunun şefi, TRT İstanbul Radyosu THM ses sanatçılarından, “Eskimeyen Sesler” adlı programın yapımcısı Yavuz Değirmenci, Türk Kalp Korosu Şefi Pınar Dilek Yılmaz da takip etti. Sunucu Savaş Yılmaz konserlerini destekten ötürü Mehmet Bozkurt, Simercom Elektronik Şirketi sahibi Mehmet Erişen ve Özdemir İzolasyon Şirketi sahibi Hasan Özdemir’e teşekkür etti.
Acar Bostan, Adnan Kapukaya, Ahmet Baloğlu, Ayşegül Büyükkoç, Berna Dedeoğulları, Bülent Kahveci, Can Dedetaş, Ceren Diler, Deniz Bilgi, Ebru Akgün, Feray Duman, Ferit Atilla, Güldeniz Yılmaz, Gülhan Seyhun, Hakan Çiçek, Hatice Türedi, İpek Ekim, Levent Seyhun, Mehmet Bozkurt, Mehmet Erişen, Muharrem Akgün, Murat Denizalp, Nurşen Şahin, Osman Ayrılmaz, Önder Kılıç, Özcan Keskin, Özlem Tüylek, Sevda Özdemir, Sibel Altuntaş, Tamer Çetiner, Tuba Bostan, Yağmur Keskin, Zinnet Baloğlu’ndan oluşan 33 kişilik koroya
Arda Kurum, Sıraç Yakubov, Nejla Özcan, Ece Arpat ve Ayşe Çelebi (Keman), Gamze Ela Şahin (Viyola), Yunus Emre Atasoy (Viyolonsel), Ersel Orkun (Klarnet), Hikmet Diril (Saksafon), Cengiz Kamçı (Trompet), Ahmet Ergenç (Trombon), Emre Denizhan (Gitar) ve Jeff Savaryego’dan (Bateri/davul) oluşan senfoni orkestrası eşlik etti.. Koro şefi Murat Akçay konserde bir süreliğine piyano başına geçerek orkestraya takviyede bulundu.
Koro konserine sözleri Sebahattin Ali, bestesi Zülfü Livaneli’ye ait, “Leylim ley” ile başladı. Barış Manço’nun babaannesinin ardından yazdığı, Kurtalan Ekspres’in gitaristi Ahmet Güvenç’in bestelediği “Gülpembe” ile devam etti. Konser solistlerin düet şarkılarıyla sürdü.
Ülkü Aker’in eseri, Ajda Pekkan ile özdeşleşen, “Kim ne derse desin aşk için”,
Berna Dedeoğulları ve Özlem Tüylek, Nilüfer’e ait “Caddelerde rüzgâr aklımda aşk var”
Sevda Özdemir ve Önder Kılıç, Sertaç Ortaç’ın “Yaz yağmuru düşer durur yüreğime”
İpek Ekim ve Tamer Çekiner, Fikret Şeneş’e ait, Kıraç ile özdeşleşen, “Kara sevda”
Ceren Gündoğdu ve Adnan Kapukaya, Özdemir Erdoğan ile özdeşleşmiş Sezen Aksu şarkısı, “İkinci bahar yaşıyor ömrüm”,
Mehmet Bozkurt, Ferda Anıl Yarkın’a ait “Sonuna kadar”,
Ebru Akgün, sözleri Ertuğ Ergün ve müziği İzzet Özdoğan’a ait “Hayat sende durmam diyor”,
Yağmur Keskin ve Ferit Atilla, söz ve müziği Yücel Arzen’e ait “Ah le yâr yâr”
Güldeniz Yılmaz, sözleri Aysel Gürel, müziği Atilla Özdemiroğlu’na ait Sezen Aksu şarkısı, “Firuze”,
Hakan Çiçek ile vokalleriyle kendisine eşlik eden Can Dedetaş ve Murat Denizalp; Kazım Koyuncu tarafından orijinal dili, Volkan Konak tarafından Türkçe sözleriyle yorumlanan “Dido”,
Murat Denizalp, genç yaşta hayata veda eden efsane sanatçı Ayla Dikmen’e ait “Anlamazdın”,
Koro şefi Murat Akçay, Ferdi Özbeğen ile özdeşleşen Zeki Müren klasiği, “Elimde kandil, gözümde mendil”
Can Dedetaş, Barış Manço’nun eseri “Kara sevda dedikleri daha ne olabilir ki?” adlı eserleri seslendirdi.
Koro solist aralarında sözleri Çiğdem Talu, bestesi Melih Kibar’a ait Erol Evgin ile özdeşleşen “İşte öyle bir şey”
Sözleri Sezen Aksu, bestesi Fahir Atakoğlu’na ait Levent Yüksel ile özdeşleşen, “Yârim İstanbul”
Folklorik türküler; “Kağızman’a ısmarladım nargele” ve “Cilveloy”u seslendirirken konserin finalini Aysel Gürel ve Ara Dinkjian tarafından bestelenen Sezen Aksu şarkısı, “Sarışınım gel” ve sözleri Elbistanlı Hacı Yener, müziği Ünal Narçın’a ait, Emel Sayın ile özdeşleşen, “Kız sen İstanbul’un neresindensin?” ile yaptı. Sunucu Savaş Yılmaz son eseri, ikinci kızı Üsküdar GATA’da dünyaya geldiğinde kucağına alıp, “Kız sen İstanbul’un neresindensin?” diyen rahmetli annesinin ruhuna atfetti.
Derneğin 30 yıl önce, kurucu ve onursal başkanları Profesör Doktor Arif Şanlı tarafından Kartal Musiki Derneği adıyla kurulduğunu belirten Yılmaz, 10 yıl önceki genel kurul kararıyla Şanlı’nın isminin derneğe verildiğini kaydetti. Sadece bir Türk Türk Sanat Müziği korosuyla yolculuğuna başlayan derneğin günümüzdeki yolculuğunun üç TSM ve bir de popüler müzik korosu ile bir konservatuvarı andırdığını kaydeden Yılmaz yine dernek çatısında Mevlevi ayin ve ilahi ile sıla ve sıra gecesi gruplarının kurulduğunu ve etkinliklerini sürdürdüğünü söyledi. Derneklerinde birbirinden deneyimli hocalar tarafından piyano, ud, keman, gitar, klarnet, bağlama gibi enstrüman kurslarının, şan – solfej dersleri verildiğini belirten Yılmaz, “Müziğe hevesiniz varsa, derneğimizin kapısı müzikle dost olanlara her daim açıktır” dedi.
Konseri izleyen 400 civarı Gebzeli’ye, “Sizleri sadece seyirci olarak değil korolarımızın saflarında aramızda görmek isteriz” diye davette bulunan Yılmaz, mesafenin uzak gibi görünmesine karşın Marmaray ile ulaşımda Atalar Tren İstasyonu’na çok yakın mesafede; Atalar Mahallesi, Emanet Sokak, No:7 adresinde yer aldıklarını dile getirdi.
Konser dernek başkanı Vedat Özbaş’ın koroya çiçek takdimi ve teşekkür konuşması, Murat Akçay’ın yine teşekkür konuşması ile sona erdi.
İLETİŞİM
Her hafta çarşamba günü akşamları 19.00 – 21.00 saatleri arasında popüler müzik korosunun çalışma için bir araya geldiği Dr.Arif Şanlı Musiki Derneği’nde koro şefi; besteci, aranjör, piyanist ve udi Murat Akçay nezaretinde ud ve piyano kursları ile ses (şan) eğitimi sürüyor.
0216 – 488 92 52
0533 – 775 21 06
0532 – 684 44 68
https://www.instagram.com/drarifsanlimusikidernegi/
http://www.drarifsanlimusikidernegi.com/
Koro şefi Murat Akçay, Gebze Emek’e ilk şehir dışı konserlerini değerlendirdi.
Yarın www.gebzeemek.com’da