Marketten de toplayacak Atık atölyesi kuracağız
12 Ocak 2024 18:04

“0 ATIK 1 DÜNYA” YAYGINLAŞIYOR Marketten de toplayacak Atık atölyesi kuracağız

Gebze Belediyesi “0 Atık 1 Dünya” projesinde hedef büyüttü. Pilot mahalle Güzeller’de toplanan atık miktarı 400 kilodan iki tona yükseldi. Başkan Büyükgöz marketlerden atık toplayıp ve atık atölyesi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi

Aktan Uslu Tüm haberleri

Gebze Belediyesi’nde içinde bulunduğumuz ve sona ermek üzere olan 2019-2024 döneminde önemli hamlelerden birine, 2020’nin sonbaharında, sebze ve meyve atıklarından kompost (organik gübre) üretimine başlanarak atıldı. Sıfır atık projesi kapsamındaki çalışma, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nce sürdürüldü. 2022 yılının eylül ayında ise Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden bir birim ayrılarak İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuruldu. Yeni müdürlük projeyi devraldı ve adını ‘0 Atık 1 Dünya’ya dönüştürdü. Anlatımı ve eğitimi hanelerde ev kadınlarına, ilkokullarda çocuklara yönelik oldu. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz projeyi ve çalışmaları gazetemize tüm detaylarıyla değerlendirdi:

 HER SAYFASIYLA ÖZGÜN ESERİMİZ

“Çok güzel bir etkinlik kitabı çıkarttık. Her sayfasıyla tek tek, uğraşarak yaptık, tamamen bizim özgün eserimiz. Zaten belediyemizin sıfır atıkla özdeşleşmiş Terbi adlı bir karakteri var. Biz onu da etkinliklerimize dâhil ediyoruz, çocukların da dikkatini çok çekiyor. Sıfır atık konulu tiyatro oyunlarına götürüyor, isterlerse kompost tesislerimizi, atıkların toplandığı ve ayrıştırıldığı tesislerimizi  gezdiriyoruz.  Amacımız çocukları eğitmek.

SAHA ÇALIŞMASI YENİKENT’TE BAŞLADI 

Bir sonraki aşamada inşallah ev hanımlarıyla ilgili çalışmalara başladık.  ‘0 atık 1 dünya’ projesi kapsamında amacımız hanede ayrıştırma olduğu için, evde de bu ayrışmayı asıl ev hanımları yapacağından onlara da eğitim vermeyi planlıyoruz. MAKET DAHİL BİRÇOK ŞEY YAPABİLİRİZ

Bunun bir ayağı olarak da yakın zamanda, bir atık atölyesi kurmayı planlıyoruz. Ben de akrilik boya ile yaptığım resimlere kablo, plastik parça, led gibi atık maddeler kullanarak farkındalık çalışmaları yapıyorum. Kurmayı planladığımız atölyede de çocuklara atıklardan neler yapabileceklerini gösterebilecekleri etkinlikler düzenleyeceğiz. Atölyede başka çalışmalar da olacak. Maket dahil, birçok şey yapabiliriz. Özellikle elektronik atıktan çok şey yapabiliyor. Çocukların bunları nasıl dönüştürecekleri veya bu malzemelerden neler yapabileceklerini görmeleri, bakış açılarını geliştirmeleri bakımından önemli.

MARKETLERDEN DE TOPLAYACAĞIZ

Berçinli müdürlüğün kompost makinesinin yanı sıra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği ile çift kabinli kamyoneti de ekipmanlarına kattığını belirtip, Böylelikle daha temiz malzemeyi, daha çok miktarda toplayabileceğiz. Hedefimiz sebze meyve hali ile marketlerden de organik atık alabilmek. Ardından kompostu daha da geliştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

 

 

Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Gebze Teknik Üniversitesi’nden beşi Çevre Mühendisliği öğrencisi altı gençle pilot mahalle Güzeller’de tüm haneleri taradı. Çalışmalara Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Güzeller Mahallesi Muhtarı Mümin Yılmaz da zaman zaman eşlik etti.

**

 

Amacımız çevreye duyarlı

bireyler yetiştirmek

 

Gebze Belediyesi; İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kanalıyla sürdürdüğü, ‘0 Atık 1 Dünya’ projesini hedef kitlesi ev kadınları olmak üzere, toplumun erişkin kesimine anlatmak için ‘Sıfır atık yönetimi el kitapçığı’ hazırladı. Kişilerde her tür alışkanlığın çocuk yaşlarda edinilmesinden esasla, eğitim çalışmalarında önceliği ilkokullar oldu. Terbi karakterli magnetler üretildi.

 Çocukların eğlenerek öğrenme gereksiniminden esasla, etkinlik kitabı hazırladı. İçerik tasarımı ince elenip sık dokunan kitap; ‘Atıkları eşleştir’, ‘Elektronik atıkları bul’, ‘Terbi’yi elektronik atığa ulaştır’, ‘Atıkların türünü yaz’ gibi 15 konu başlığından oluştu. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz kitabın üçüncü sayfasından çocuklara, özetle şunları kaydetti:

“Gebze Belediyesi olarak daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için sürdürdüğümüz Sıfır Atık çalışmalarımız da hızla devam ediyor. ‘Her atık çöp değildir’ şiarıyla sürdürdüğümüz Sıfır Atık çalışmalarımıza olan desteğin artarak devam etmesinin yolu, çevreye daha duyarlı bireylerin yetişmesinden geçiyor. Çocuklarımıza Sıfır Atık bilinci kazandırmak, hangi atıkların kaynağından ayrıştırılarak çevreye zarar vermeden kazandırılabileceğini öğretebilmek için bu kitabı hazırladık. Bu kitapla hem çöpe atılmaması gereken atıkları tanıyacak hem de içerisindeki bilmece, bulmaca ve diğer uygulamalarla eğleneceksiniz.”

**

 

Tepemanayır’a da gider

anlatırız: Doğa için değer

** Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Peyzaj Mühendisi Gökçe Berçinli, hanede ayrıştırma içeren ‘0 atık 1 dünya’ projesi kapsamında pilot mahalle Güzeller’de saha çalışmasının bittiğini, Yenikent’te sürdüğünü söyledi

 

** Saha ve eğitim çalışmalarını ilçe merkezine 47 kilometre mesafedeki Tepemanayır’a da yayacaklarını belirtip, “Şile sınırındaki köyümüzden atık topluyoruz. Hanede değişimi anlatmaya, eğitimine de gideriz. Doğa için değer” dedi

 

 

 

  • Peyzaj mimarlığı tercihiniz, üniversite sınav puanınız tuttuğu için mi yoksa hedefiniz miydi?

 

  • Mimarlık her zaman ilgi alanımdı ve bu meslekle ilgili birşeyler yapmak istiyordum. Peyzaj mimarlığını da uzun yıllar çok severek yaptım. Gebze Belediyesi’nde de İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne kurucu müdür olarak atandıktan sonra birimi kurup ekibi ve saha organizasyonlarını planladım. Sıfırdan bir müdür kurmak kolay olmadı. Kuruluştan bugüne, hayal edip planladığımız her şeyi yaptık. Bunu bizim için başarı olarak kabul ediyorum.

 

  • İklim değişikliği ile sıfır atık…?

 

  • İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, doğayla ilişkiden ötürü bir çatıda birleşti. İklim değişikliğine dair; kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması ve enerji verimliliği esaslı bir çalışma var. Biz de müdürlüğümüzün bir alt birimi olan sürdürülebilir enerji ekibimizle bu konu üzerine çalışıyoruz. Binalarımızda daha az enerji harcamak, tasarruf sağlanmak adına bina analizlerini tamamladık. İyileştirmeye yönelik raporlar hazırladık. Değişiklikleri yapacak diğer müdürlüklerimize paylaştık, değişiklikler yapılmaya başlandı. En basitinden; kullanım ömürleri dolan lambaların yerine LED’li lambalar takıyoruz. Amacımız bu konuda da örnek bir belediye binası oluşturmak.

 

  • Müdürlüğünüz öncesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bir kompost çalışması vardı. Sürüyor mu?

 

  • Öncesinde; Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne tahsisli kompost makinemiz vardı. Semt pazarlarının toparlanmaya başladığı akşam saatlerinde pazar kaldırıldıktan sonra yerden süpürülen organik atıklardan kompost üretiliyordu. Kompost makinesi tamamen bize geçtikten sonra biraz daha geliştirmek istedik. Gebze’deki 12 semt pazarına sabah saatlerinde, kurulurken gidiyoruz ve daha tezgâhlar kurulurken çıkartılan temiz organik atığı topluyoruz. Bu sefer tabi daha bol miktarda, daha temiz malzeme toplamaya başladık. Kapasite arttırmaya çalışıyoruz. Sosyal medyada kompostu nasıl yaptığımızı da yayınladık..

 

  • Duyurunun yanı sıra toplumu bilinçlendirme veya eğitim çalışmaları var mı?

 

  • İlkokullarda sıfır atık eğitimleri zaten veriyorduk ama müdürlüğümüz kurulduktan sonra eğitim programımızı yeniledik. Okullarda aynı adla kulüpler kurduk.  ‘Sıfır atık gönüllüleri’ belirleyip okullarda aynı isimli rozetlerimizi teslim ediyoruz ve onlara görevler veriyoruz. Çocukların daha bilinçli olması için uğraşıyoruz. Ortaokul ve liselerde de aynı şekilde eğitim veriyoruz. Ayrıca talep gelmesi halinde anaokullarına da eğitim veriyoruz. Rutinimiz, ilkokullar. Hatta sıfır atık kulüplerini kurduktan sonra aylık çalışma programı bile verdik okullara, hala veriyoruz. Etkinlikleri düzenlemiş oluyoruz. Örneğin bezlerden çanta yaptılar. Aylık konular verdiğimizde çocuklarda bir şeyler üretmiş oluyor. Panolarına asıyorlar.

 

  • ‘0 atık 1 Dünya’ projesi nedir?

 

  • Müdürlüğümüz kurulduğu günden beri ilk planımız hanede ayrıştırma fikrini geliştirmekti, ‘0 atık 1 dünya’ adıyla bir proje hazırladık. Amacımız, ambalaj atıklarının hanede ayrıştırılmasının sağlanması. Bunu sağlarsak, insanlara bu algıyı kazandırabilirsek zaten bütün sorun kendiliğinden çözülecek.

 

  • Hanede ayrıştırma, nedir?

 

  • Hanede ayrıştırma özetle şöyle: Evimizde hiç ayrıştırma yapmadığımızda, her gün belediye tarafından toplanması gereken evsel çöp çıkartıyoruz. Bir de yoğurt kabı, plastik şişeler, karton kutular ve benzeri ambalaj atıklarını ayrıştırdığımızı düşünelim. Önce kendim evimde denedim ve gördüm ki ambalaj atıklarını ayırırsak evsel çöp üç günde bir doluyor. Doğal olarak bunu bütün hanelere uygulatabilirsek, evsel çöp toplayan kamyonlar her gün çalışmayacak. Karbon ayak ve iş gücümüz azalacak. En önemlisi geri dönüşebilir malzemeyi ham madde olarak kullanabilecek, ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. Aynı zamanda doğayı koruyacağız. –Soru üzerine- Evsel çöp hanede ayrışmaz ise, başka şekilde ayrıştırma ihtimali yok.    

 

  • Pilot mahalle olarak, Güzeller’i tercih sebebiniz neydi?

 

  • Nüfusunun yoğunluğu soydaşlar oluştuğundan, bu bilince de sahip bir bölge. Güzeller’de 3 bin 849 haneye ulaştık.

 

  • Sahada ne tür bir çalışma sürdürdünüz?

 

  • Gebze Teknik Üniversitesi’nden çoğunluğu Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi altı gençle çalışıyoruz. Yelekleri, yaka kartları ile kurumsal ve profesyonel bir çalışma olmasını, vatandaşın kapısı çalındığında, ‘Kim bunlar’ denilmesini istemedik. Öğrencilerimiz çok istekli ve kendilerinden çok verim aldık. Öğrenci ekibimiz broşür desteğiyle konuyu anlatıp hanede atığın ayrışıp ayrışmadığını, ayrışıyorsa ne yaptıklarını öğreniyor ve hane sahibini konu ile ilgili bilgilendiriyor. Sonrasında poşetimizi teslim ediyor. Toplama günü evlerin kapısına bırakılan atık poşetleri toplanıyor ve yerine boş poşetler bırakılarak sistem devamlılığı sağlanıyor.

 

  • Güzeller’de, nasıl bir sonuç edindiniz?

 

  • Gebze’nin tüm mahallelerinde aslında yıllardır olan bir atık toplama sistemi vardı. Her mahallenin toplama günü var, Güzeller’in cuma idi. 08.30’dan itibaren herkes kapısının önüne bırakmaya başlıyor, toplama ekiplerince toplanıyor. Ekipler, dolu haldeki siyah poşeti alıp yerine yine boş halde, siyah poşet bırakıyor. Pilot bölgemizde İlk hafta 400 kilo ile başlayıp altı hafta sonunda iki tona ulaştık. Bu sonucu Bakanlık ile paylaştığımızda çok beğenildi ve sifiratik.gov.tr’de  ‘İyi uygulama örnekleri’ arasında yerimizi aldık. Tonaj miktarının artışı, ismi dâhil olmak üzere böylesi özgün bir proje üretmemiz, üniversite öğrencilerinin işin içine katılması gibi detayları beğenildi. Diğer belediyelere de örnek olsun diye, iyi uygulama örnekleri arasına girmemizi sağladı.

 

  • Projenizi, örnek alan belediye oldu mu?

 

  • Projeyi başka belediyelerden de gelip inceleyen oldu. Nasıl yaptığımıza dair arayıp soran da oluyor, biz de anlatıyoruz. Biz de başka belediyeleri, ilginç bulduğumuz projelerine dair arayıp bilgi ediniyoruz. Aynı şekilde, biz de değerlendirebiliriz bu şekilde.

 

  • Sırada hangi mahalle, mahalleler var?

 

 

  • Güzeller Mahallesi’nin ardından Yenikent Mahallesi’nde devam ettik. Şu sıralar öğrencilerimizin okulu başladığından projeye ara verdik ama gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, tekrar devam edeceğiz. Yenikent site yoğunluklu bir mahalle o yüzden sistem Güzeller’den farklı. Site bahçelerinde kafeslerimiz var, site görevlileri orada depoluyorlar. Yenikent’te de başarıyı edindik. O başarıyı gördükçe diğer mahallelerimize de girmeye başlayacağız.

 

  • Merkeze en uzak mesafedeki, Tepemanayır’a da gidilecek mi?

 

  • Projeyi Gebze’nin bütün mahallelerinde tamamlayacağız. Merkez mahalleleri bitirdikten sonra bütün köylere de gireceğiz. Gebze’nin merkeze en uzak mesafedeki en düşük nüfuslu köylerine de gitmeye, doğa için her zaman değer. Gebze’nin Şile sınırındaki Tepemanayır Köyü’nde de ambalaj atıkları için kafesimiz var gidip alıyoruz. Ama biraz daha bilgilendirirsek o kafes daha çok dolar. Saha organizasyonumuz zaten var, verimi bilgilendirerek daha da arttırmak istiyoruz.

 

  • İlave olarak…

 

  • Ben ve ekibim bu yola baş koyduk. Bu motivasyonla çalışıyoruz. Siz dahil her görüştüğüm kişiye istekle, motivasyonla anlatıyoruz. Çünkü bu şekilde bir kişiye bile anlatınca, çalışmanın nereye geldiğini gördük. İstiyoruz ki herkes sürece dahil olsun, görevimiz bu. İşimizi severek yapıyoruz. İnşallah hayallerimiz gerçek olur ve hanede toplama işinde başarı ediniriz ve Gebze’de bir imzamız olur.

 

 

KİMDİR: Bursa Fatih Süper Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mühendisliği Bölümü mezunu. Üniversite tahsili sonrası bir yıl özel sektörde, peyzaj mimarı olarak çalıştı. 2008’de Gebze Belediyesi’nde peyzaj mimarı olarak göreve başladı. Sözleşmeli memur olarak çalışmaya başladığı belediyede bir süre sonra Devlet memurluğuna geçti. 2021 yılında Park Bahçeler müdürü olarak görev yaptı,  2022 yılının eylül ayında; Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden ayrılan bir birim zeminde kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne kurucu müdür olarak atandı. 30 müdürü olan Gebze Belediyesi’nin iki kadın müdüründen biri.

 

**

 

6’sı öğrenci 22 personelin 9’u kadın

 

Peyzaj Mimarı Gökçe Berçinli’nin kurucu müdür olduğu Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Berçinli dahil 16 personel ve sahada görevli altı üniversite öğrencisi ile görev yapıyor. 22 toplam personelin dokuzunu, kadın idareci, mühendis ve emekçiler oluşturuyor.

Çevre Yüksek Mühendisi Gökay Bahçekapılı, Ziraat Mühendisleri Perihan Aybike Alkılıç ve Haşim Şahin, Endüstri Mühendisi Pınar Özer, Enerji Sistemleri Mühendisi Tarkan Aydın ile Şenay Alkan ve Enis Adıgüzel (Büro memurları), Celal Tekke, Emre Özdemir ve Adem Ataman (Kontrolörler), Erdal Akyar (Zabıta memuru) ile işçiler Nevin Aydaş, Levent Şenel, Aykut Tığ ve Abdulmelik Demirci.

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri Burcu Korkmaz, Büşra İren, Derya Kınalı, Emre Necdet Zülkadiroğlu, Hande Bakar ve Mert Şahinli.

 

**

Sekiz kilo atık yağa

bir kilo bitkisel yağ

 

  • Bitkisel yağ kampanyası, nedir? Sekiz kilo atık yağ, bir kilo bitkisel yağ ile eşdeğer mi?

 

  • Kampanyamız kapsamında sekiz kilo atık yağ karşılığında, bir kilo bitkisel yağ hediye ediyoruz. Sekiz kilo atık yağ ile bir kilo bitkisel yağın bedeli, aşağı yukarı aynı. Ayrıca kişi sekiz litre atık yağının olduğunu söylediğinde, gidip kapısından alıyoruz. Kampanyanın bu şekliyle kamuya bir maliyeti yok, ev ekonomisine katkı ve motivasyon gibi avantajları var. Sosyal medyada bitkisel atık yağ ile ilgili talep sürecinin nasıl yapacakları ile ilgili video paylaşımı yapıldı. Belediyenin sayfasına girip talep oluşturuyorsunuz. Sitenize düşüyor. Sekreterlikten ulaşılabiliyor.

 

**

Bu uyarılara dikkat: İlaç

atığı toprağa karışmamalı

 

 

“Bir diğer önemli konu ilaç atıkları. İlaç atığını ne yapacağını bilmiyor insanlar. Kesinlikle evsel çöpün içine atılmaması lazım, ayrı bir şekilde toplanıp bertaraf edilmesi gerekiyor. Normal şartlarda tarihi geçmiş ilaçları ayrıştıracaksınız. İnternet sitemizde hangi eczanelere bırakabileceğiniz yazılı. Oraya vermelisiniz, bu atığın toprağa karışmaması lazım. Bunlarla iligili detaylı broşürler hazırladık. Bilgilendirme çalışmalarında bunları dağıtıyoruz. Broşürdeki yazıların hepsi özel, tek tek, planlanarak yazıldı. Kafa karıştırmadan en basit haliyle anlatabilmek için tasarlanarak yazıldı.

BİTKİSEL YAĞIN İÇİNE PİL ATMAYIN

Bitkisel yağın içine pil attığınızda, ikisini de kullanılamaz hale getirmiş olursunuz. Çünkü onu ayrıştıracak sistem yok. Pil yağın içine girdi mi birinin onu oradan çıkartıp ayıklaması gerekiyor. Bir işgücüne sebep oluyor bizim açımızdan.

ELEKTRONİK ATIKLAR…

Diğer bir atık türü de elektronik atıklar. Broşürümüzde bundan da bahsettik. İnsanların atık türlerini öğrenmelerini hedefliyoruz. Bozulan bir kulaklık, kumanda veya ömrünü tamamlamış bir buzdolabı da elektronik atık. Bunları çöpe atmaması gerektiğini öğrenmesi lazım insanların ama önce elektronik atığın ne olduğunu öğrenecek.”

 

**

 

 

 

 

 

3 bin 100 ton gri su ile

suda 3100 ton tasarruf

 

  • Gri su, nedir?

 

  • Evlerde ve ofislerde, tuvaletler hariç bütün evsel atık suların adıdır. Lavabolar, duşlar, küvetler, çamaşır ve bulaşık makinelerinden artan suya verilen addır.

 

  • Gri su, Gebze’de nedir?

 

  • İSU’nun Gebze’deki su arıtma tesisinde ‘gri su’ diye adlandırılan ve abonelik alıp kullanabileceğiniz bir su var. Bütün kullanılmış sular İSU’nun bu arıtma tesisinde toplanıyor. Belli işlemden geçiriliyor ve derin deşarj yöntemiyle denize veriliyor. Bir de derin deşarja verilmeden önce sterilizasyon anlamında son bir ekleme yapılarak ‘gri su’ haline geliyor ve abonelik alarak normal abonelik bedelinden daha uygun bir fiyata kullanılabiliyor.

 

  • Nerelerde kullanılıyor?

 

  • Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün sokak yıkamaları, semt pazarı yıkamalarında bu suyu kullanıyoruz. Böylelikle ciddi bir tonaj verisi edindik. Bu çalışmamızda Bakanlığın ‘iyi uygulama’ örneklerine girmesi amacıyla yollandı ama Bakanlık’tan henüz dönüş gelmedi.

 

  • Ne gibi faydaları oldu?

 

  • ‘Gri su’ aslında yeşil alanlarda bile kullanılabilir bir su. Bu bizim çok beğendiğimiz projelerimizden biri. Çok da işe yaradı. Temiz su kaynağını kullanmamış oluyoruz. Hem belediyemiz daha az abonelik parası ödüyor, hem de sahamız yıkanmış oluyor. Öte yandan, temiz su kaynağı kullanılmadan tasarruf sağlanıyor. Bu yılın ocak ayında gri su kullanımını aktif hale getirdik, 11 ayda 3 bin 101 ton gri su kullandık, bu demek oluyor ki 3 bin 101 ton temiz su kaynağını koruduk.

 

**

Çevre dernekleri ile

işbirliklerimiz oluyor

 

  • Çevre Haftası etkinlikleriniz ve sivil toplum işbirliklerinize dair, bilgilendirir misiniz?

 

  • Her sene 5 - 11 Haziran arası Çevre Haftası kutlanır. Bu yılki Çevre Haftası etkinliğinde Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapattık. Gebze Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan çevre bandosu, çeşitli okullardan öğrenciler ve TEMA Vakfı Gebze Temsilciliği’nin yönetici ve üyeleri, çok büyük kısmı öğrenci 700 kişiyle çevre yürüyüşü yaptık. Çok keyifli bir organizasyondu. Yürüyüş 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda hazırladığımız etkinliklerle devam etti. Atıklardan oluşturulan survivor parkurunda yarışlar yaptık. Atıklarla ilgili, ödüllü resim yarışması düzenleyip derece edinenlere hediyelerini verdik.  Atatürk İlkokulu öğrencileri atıklardan hazırladıkları kıyafetlerle defile yaptılar, Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte 1000 adet ağaç fidesi dağıttık, kompostu ve atık bitkisel yağ kampanyamızı da tanıttık.

 

  • OSB’ler başta olmak üzere, sanayiyle konunuza dair çalışma, faaliyet oluyor mu?

 

  • Gebze OSB’deki fabrikalardan bezen çevre farkındalık etkinliği yapmak için bize başvuru yapıyorlar, beraber çeşitli temizlik çalışmaları yapıyoruz. Belediye adına yaptığımız etkinliklere de davet ediyoruz, katılım sağlıyorlar. Ayrıca çevre dernekleri başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri ile diyaloglarımız ve işbirliklerimiz oluyor. Lets Do İt ve WWF bunlardan birkaçı.

 

**

Vatandaşın kırdığı her

atık kutusu, kamu malı

 

  • Gebze’de de belediye tarafından uygulanan atık kutuları…

 

  • Müdürlüğü kurduktan sonra ilk işimiz atık kutularını harita üzerine işlemek oldu. Tekstil atığı, ambalaj atığı, cam kırığı atığı gibi kutuların yeri haritada işaretli. Belediyenin sayfasına girdiğinizde atık kutularının yerlerine dair bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

 

  • Vatandaş tarafından tahrip edildiğine de tanık oluyoruz?

 

  • Bilinçli şekilde tahrip edenlerde ne yazık ki var. Kutuları kırıyorlar, kafesleri eğiyorlar. Tekstil kumbaralarının içine toplayıcılar girip alıyor. Kafeslerimizi kırıp içlerinden malzeme alıp satıyorlar. Aslında değerli bir malzeme. Ambalaj atığı, para getiren bir şey. Önüne geçebildiğimiz kadar geçiyoruz ama bir aşamadan sonra, asayiş işi. Daha iyi kilit takıyoruz. Sahada ekiplerimiz kontrol ediyor.

 

  • Bir atık kutusunun, belediyeye maliyeti nedir?

 

  • Sonuçta tüm saha ekipmanlarımız kamu malı, Nitelikli olan toplama kafeslerinin 50 bin lira civarında fiyatlı olanları da var. Yedili toplamalar, daha da pahalı. Zarar verilmesi bizi üzüyor.

 

  • Geri dönüşümde dünya nerede, ülke olarak biz neredeyiz?

 

  • Geri dönüşümde zirve yapan ülkeler Japonya ve Almanya, 10’larca çeşit ayrıştırma yapıyorlar. Bizim o noktaya gelmek biraz daha zamana ihtiyacımız var. Hanede ayrıştırmayı pekiştirip, İkili toplama sistemini insanlara kabul ettirip çalışır hale getirmemiz lazım.

 

**

 

Depozito makineleri

Türkiye’de yaygınlaşacaktır

 

  • Son zamanlarda konuşulan depozito makineleri, ayrıştırma ve geri dönüşüm için sizce etkili tercih mi?

 

  • Depozito makinesi; henüz yaygın şekilde kullanılmıyor. Bakanlık ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından planlanan işler arasında. 2024 için planlanıyordu ama yetişemeyebilir. Bu bir sistem. Kurulduğunda mutlaka işe yarayacaktır. İnsanlar gidip depozito sistemiyle okutup karşılığında bir ürün edinir. Sistem kurulduktan sonra iyi bir şekilde işleyeceğine ve Türkiye’de yaygınlaşacağına inanıyorum.

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 12 Ocak 2024 18:08
BENZER HABERLER
X