BÜYÜKAKIN’IN “İMDADINA CHP'Lİ GÖKÇE YETİŞTİ Deprem toplanma alanı yokmuş ama varmış!
KBB Meclisi’nde CHP’li Balıkçı’nın başlatıp Kadı’nın sürdürdüğü, “Rest”lerin uçuştuğu gündem dışında deprem toplanma alanının hem olmadığını ama aynı zamanda olduğunu söyleyen, köşeye sıkışan Büyükakın’ın “imdadı”na CHP’li Gökçe yetişti…
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mayıs ayı olağan toplantısında salon, gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından karıştı. CHP’li meclis üyesi Erhan Balıkçı’nın (Darıca) Darıca Belediye Meclisi’nde de gündeme gelen askeri alandaki yapılaşmaya dair açıklamalarına AKP’li meclis üyeleri Mustafa Demirhan (Gebze) ve İsmail Ramazanoğlu (Darıca) sert ifadelerle yanıt verdi. Tartışmaya CHP’li Ahmet Kadı (Gebze) dahil oldu.
Tartışmaya kısa süreliğine –tespit edilebildiği kadarıyla- AKP’li İrfan Altıntaş da ters bir ifadeyle katıldı ancak Kadı, “Elinizi indirip konuşun. Sizin emir eriniz değilim” deyince çabuk geri çekildi. Kadı’nın Gebze ve bölgesinde donanımlı deprem alanı olmadığı konusunda Büyükakın’ı köşeye hayli sıkıştırıp Büyükakın’ın, “Millet bahçesi aynı zamanda deprem toplanma alanı” diye geçiştirmeye çalıştığı esnada Büyükakın’ın “imdadı”na; İzmit Belediye Başkanı Avukat Fatma Kaplan Hürriyet’in yokluğunda grup sözcülüğünü üstlenen Derince Belediye Başkanı Avukat Sertif Gökçe yetişti.
Toplantıda gündem maddeleri arasında Derince menşeli Çenesuyu yerine Sapanca menşeli Milla marka suyun bulundurulmasına içerleyen Sertif Gökçe, Büyükakın’a “Masalarda Kocaeli’nin markası Çenesuyu’nu görmeyince içim acıyor. Gerekirse biz ücretsiz göndeririz” dedi. Büyükakın, “Çok memnun oluruz. Büyük bir memnuniyetle kabul ederiz” diye yanıtladı. Büyükakın, tartışmaların alevlendiği bir süreçte, “Herkes kendi siyasi kimliği için haber olma çabası gösteriyor” dedi. CHP’li meclis üyesi Erkan Uygun, Büyükakın’ı bu sözünden ötürü eleştirip su tercihinin de “rövanşist” olduğunu öne sürerken de devreye Gökçe girdi… Detaylar şöyle:
ÖNERGE KAYBOLDU!
KBB Meclisi’nde tüm gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından CHP’li Meclis Üyesi Erhan Balıkçı söz alıp Darıca’ya dair bir önergesi olduğunu belirtip, “Ulaşmadı mı size?” diye sordu. Büyükakın masası üzerindeki evrakları yine kolaçan ederek, “Bende yok, yok yani. Önergelerin hepsi burada. Bu Değirmendere… Bir de bunları 15 20 dakika önce verin, soracağımız yerler olur. Son dakika, olmasa daha iyi olur. Darıca’dan gelen teklif yok” dedi.
Önergesinin kaybolduğunu belirten Balıkçı, sözlü konuşma talep etti ve aldı. Balıkçı, Darıca Belediye Meclisi’nde de gündeme gelen Millet Bahçesi çalışmalarını gündeme getirip özetle 900 dönümlük askeri alanın KBB’ye devrenin ardından hızla yapılaşmaya geçildiğini söyledi. Balıkçı, “Yapılanlar halka hizmet gibi görülüyor ama halkın da varlığı yok ediliyor. Lunapark ve Antik Köfte Restaurant yapıldı. 50 dönümüne liseleri toplama projesi var. Belediye ve kaymakamlık binalarının kabası bitti. Kütüphane bitti. Otoparkları ile birlikte kabaca 100 dönüme yakın heba edildi” diye konuştu.
Kilometrekareye düşen kişi sayısı itibariyle Darıca’nın Kocaeli’nin en kalabalık ilçesi olduğu kaydeden Balıkçı, “Sosyal tesis lazım ama deprem toplanma yerleri de lazım. Deprem er geç olacak. Kaçabilecek alan yok. Belediye başkanımız seçim beyannamesini oluştururken, Darıca merkezinde okul yapacak alan olmadığını söyledi. 30 yıldır yöneten bir partinin belediye başkanının yakınması çok tuhaf” dedi.
Balıkçı konuşurken AKP’lilerin oturduğu bölümden, birkaç sıra arkasından ilk müdahale Mustafa Demirhan’dan, akabinde İsmail Ramazanoğlu’ndan, hizmetlerin eleştirildiği gerekçesiyle geldi. Büyükakın, Demirhan’a, “Bir dakika bitirsin. Ben de duydum. Bitirsin size de söz vereyim” deyince Balıkçı, “Okullar için kamulaştırma yapılsa, Milli Eğitim’in bütçesi yok diyor. Ekonomimiz bu kadar iyiyse, nasıl bütçesi olamaz?” diye sürdürünce söz arasına bu sefer Büyükakın’ın kendisi girdi. Konunun, meclis gündemi dışında tartışıldığını kaydetti. Balıkçı sonlandıracağını söyleyip şöyle devam etti:
“Okula ihtiyaç varsa Millet Bahçesi yerine 750 milyon TL’lik ederine rağmen bir gruba 145 milyon TL’yi yeri heba etmez, değerlendirirdiniz. Veya buranın geliriyle, kamulaştırma yaparsanız. Liseleri bir yere toplayıp öğrencileri servisle taşımak aynı zamanda beraberinde trafik sıkışıklığı derdini getirecek. Konu meclis gündemine alınmayabilir ama dillendirilip bilinmesinde fayda var.”
BİR SANTİMETREKARE
BİLE PEŞKEŞ ÇEKİLMEDİ
Balıkçı’nın ardından AKP’li meclis üyesi ve Darıca Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ramazanoğlu söz aldı. Ramazanoğlu, “Millet Bahçesi’ni Bakanlıktan alıp kazandırdığımızda aynı arkadaşlar, ‘Burayı TOKİ’ye peşkeş çekecekler. Kat kat satacaklar. Yandaşlarına şöyle böyle yapacaklar’ dediler. Orada bir santimetrekare kimseye peşkeş çekilmiş alan yok. Deprem toplanma alanında yanıtı zaten kendisi verdi. 24 kilometrekarede 230 bin nüfusun yaşadığı bir ilçeyiz. 930 dönümlük alan ortak bir çalışmayla hediye edildi” dedi.
Aynı cenahın söz konusu arazideki yapısal çalışmaları ‘Ağaç katliamı’ diye de tanımladığını belirten Ramazanoğlu, “Bölgede 20 santimin altında kalınlığı olan ağaç kesilmedi. Çalılar kaldırıldı. Kesilen ağaçların çok daha fazlası KBB tarafından dikildi. Şov politikasını, Darıca’da da yapıyorsunuz” diye konuştu.
50 dönüm alanın lise kampüsüne ayrıldığını, ilçedeki eğitim alanı eksikliğinin 2004 ve 1994’ten de önce, çok eskiden yapılanmış planlamadan kaynaklandığını öne süren Ramazanoğlu, “Liseleri bu alanlara yaparsak, okula servisle gidip gelirler. İlk ve orta dereceli okullarda ise çocuklar, evlerine yakın mesafeden yaya olarak gidip gelirler” dedi.
18 Mayıs Cumartesi günü açılışı yapılacak olan Darıca Millet Kütüphanesi’nin 50 kilometre çevrede yer almayan muhteşem bir eser olduğunu kaydeden Ramazanoğlu, “Lunaparktan sosyal tesise, halka bire bir dokunan tesisler kazandırdık. Darıca’da da foto şov yapmışlardı, acemiliklerine veriyorum” dedi.
Konuya AKP’li meclis üyesi Murat Kılıç (Başiskele), “Okulların bir bölgede yoğunlaşması güvenlik açısından da önemli. Başiskele’de böyle bir arazimiz var” diye girip Büyükakın’a, “Anlatılan konularda, bizim orayı da ‘heba etmenizi’ istiyoruz” diyerek kısa süreli dâhil oldu, sonra çekildi. Tartışma şöyle devam etti:
Büyükakın: Bunlara cevap belki keyifli ama…
Bir meclis üyesi İsmail Ramazanoğlu’nu kasten: Cenah dedi, özür dilesin.
İsmail Ramazanoğlu: Cenah (Savaş düzenindeki ordunun iki yanından her biri)
hakaret değil, sözlüğe baksın.
Erhan Balıkçı: Şov yapmıyorum alanın nasıl kullanıldığını anlatmaya çalışıyorum. Alanın eskisi ne, yenisi ne göstermeyelim mi?
Büyükakın: O alana ayağınızı ilk ne zaman bastınız. Belki doğru soru bu.
Balıkçı: Hiçbir şey yapmayın demiyorum
Büyükakın: Kaç yıldır Darıca’da yaşadın. (“40”) 40 yıldır, biz orayı askeriyeden alıp Millet Bahçesi yapana kadar hiç içine girebildiniz mi, asıl soru bu. 900 dönüm yer, millete peşkeş çekilmiş. ‘Ağaç kestiniz’, yok bilmem ne! Okul alanı lazımdı, yaptık (ayırdık). Yeşil sertifikalı bir kütüphane yaptık. Doğru şeyi eleştirmenin manası yok. Takdir sizin. Siz söyleyeceksiniz, biz cevaplayacağız. Halk takdir edecek.”
Tartışma konusu bitti sanılırken bu sefer CHP’li meclis üyesi Ahmet Kadı (Gebze) söz aldı. Kadı, İMO Gebze Temsilciliği Başkanlığı yıllarında da sürekli gündemde tuttuğu, deprem toplanma alanına değindi: “Yine bir şeyi ısrarla pas geçiyoruz. Erhan Bey bahsetti, deprem toplanma alanı. Gebze özelinden; Millet Bahçesi’ne yapılıyor. Bir ara Gebze’de yapıların yüzde 50’si riskli demiştim. Başkanım (Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz) düzeltti, ‘yüzde 60’ı’ dedi. Gebze’de depremden yaklaşık 100 bin kişi etkilenecek. Deprem anında nerede barındıracağız.
Toplanma ve belirli süre barınma alanlarından bahsediyoruz. Psikolojik burhan ve yaralanma süreçlerini atlatacak kadar zamandan bahsediyoruz.
AFAD verilerine göre 2 metrekare ama Gebze’de sanayi ve nüfus yoğunluğundan ötürü kişi başına 4-4.5 metrekare alana ihtiyaç olacak. 450 dönüm, askeri alanda diğer fonksiyonları çıkarınca bize kalan alandır.”
Büyükakın: Sanki yapmadık gibi söylüyorsunuz.
Ahmet Kadı: Henüz yok. Yaparsanız teşekkür edeceğim. Toplanma alanını nereye yaptınız?
Büyükakın: Yahu kardeşim.
Ahmet Kadı: Siz depremden sonra çıkıp orada ne yapmayı amaçlıyorsunuz?
Büyükakın: Siz bana ne yapmamız gerektiğini söylüyorsunuz.
Ahmet Kadı: Deprem toplanma alanı aslında afetle mücadelenin en son konusu. Fakat biz afetle mücadelede henüz giriş aşamasındayız. Bizim için olmazsa olmaz…
Büyükakın: Biz öyle değiliz. Siz öyleyseniz bilmiyorum
Ahmet Kadı: Siz kimsiniz biz kimiz başkanım.
Büyükakın: Biliyoruz… Yapıyoruz.
Ahmet Kadı: Ne yaptınız soruyorum
Büyükakın: Ben sizin yönettiğiniz hiçbir belediyede (CHP’li belediyeler)
Ahmet Kadı: Millet bahçelerinden değil içindeki fonksiyonlardan bahsediyorum. Hangi millet bahçesinde tam donanımla toplanma alanı var.
-İrfan Altıntaş’a- Elinizi kaldırmadan konuşursanız sevinirim. Ben sizin emir eriniz değilim, lütfen. (Sataşma) Kabul etmiyorum lütfen düzgün konuşun.
Büyükakın: Yahu görende sizin yönettiğiniz bütün belediyeler depremle ilgili her çalışmayı yaptılar zannedecek
Ahmet Kadı: Velev ki onlar yapmadıysa sizde mi yapmamalısınız.
Büyükakın: Biz yapıyoruz.. Biz bu kentin inşaat mühendisleri odasıyla tüm akademik odalarla birlikte bu kentteki binaların taramasını bitirdik, herkes gerimizden geliyor
Ahmet Kadı: Envanter çalışmasını bildiğimi çok iyi biliyorsunuz ama içinde deprem toplanma alanı içinde yok
Büyükakın: Yok ama deprem toplanma alanıyla ilgili çalışma yapan ayrı grup var. Tam tersine Gebze Millet Bahçesi, 640 dönümlük alanın 450 dönümü kamuya bırakılmış bir yer olarak buna uygun bir alan zaten. Darıca’daki 900 dönümün neredeyse tamamı, aslında bir toplanma alanı. Bütün ilçelerimizde benzer büyüklükte millet bahçeleri, aynı zamanda deprem anında toplanma alanı olarak da fonksiyon icra edecek ama toplanma alanı en son çözüm zaten.
Ahmet Kadı: Bölgenin gerçekleri adına söylüyorum.
Büyükakın: Gebze’ye ne kadar alan lazım hocam.
Ahmet Kadı: Deprem senaryomuzda ne kadar kişiyi etkilediğine bağlı. Kanaatimiz, millet bahçemiz bu işi görür.
Büyükakın: Tamam, o alan var.
Ahmet Kadı: Bir daha anlatıyorum. Altyapısını hazırladık mı? Temiz su, atık su hatlarını yaptık mı? Dünyada örnekleri var. Japonya’da, Amerika’da var. (AKP sıralarından uğultular) Gebze’ye layık görmüyorsanız, vizyonunuz ile ilgilidir. Dünya ile yarışacaksak, bununla da yarışacağız. Biz AFAD’a 55 kilometre mesafedeyiz. Niye millet bahçesine AFAD yerleştirilmiyor.
Büyükakın: Millet Bahçesi’ne AFAD olur mu?
Ahmet Kadı: Lunapark oluyor
Büyükakın: Şunu bilmenizde fayda var. Üniversitelerimizle titiz çalışıyoruz…
BÜYÜKAKIN’IN “İMDADI”NA
CHP’Lİ SERTİF GÖKÇE YETİŞTİ
Tartışma sürüp girerken CHP’nin toplantıdaki grup sözcüsü Derince Belediye Başkanı Avukat Sertif Gökçe konuya, Büyükakın’dan meclise bilgilendirme toplantısı düzenlemesini talep ederek girdi. Büyükakın, hayli sıkıştığı tartışma esnasında ummadık yerden gelen desteğe, “Daha sağlıklı olacak. Belki de tek gündemle toplanırız, bilgilendiririz” diye sarıldı.
KAVGADA SÖYLENMEZ!
Akabinde tek bir cümleyle, yeni bir tartışmayı körükledi. “Herkes kendi siyasi kimliği için haber olma çabası gösteriyor. Normal karşılanmalı, herkes maksadına ulaştığına göre” deyince CHP’li Meclis Üyesi Erkan Uygun, “Bizim haber olma gibi bir derdimiz yok” dedi. Ayrıca, Derince yerine Sapanca menşeli su markası tercih eden Büyükakın’a, “Bu rövanşist yaklaşımınızı kınıyorum” diye çıkıştı.
GÖKÇE’YE: MECLİSİ BEN YÖNETİYORUM
UYGUN’A: SABRIMI SINAMAYIN…
CHP’li Sertif Gökçe bu sefer Uygun’un sözüne müdahil olup su mevzuunun da çözüldüğünü kaydederken İSU genel kuruluna geçilmesini istedi. Büyükakın, iki defa imdadına yetişen Gökçe’yi inceden, “Meclisi ben yönetiyorum” diye tersledikten sonra Uygun’a “Neyin rövanşını alıyorum? Benim sabrımı sınamayın. Ben adabımla Meclis’i yönetiyorum. Kimseye saygısızlık etmem ama kendime de ettirmem. Saygısızlık ifadesi kullanmadım. Haber olmak için çaba mı sarf ediyorsunuz dedim. Siyasetin doğasında olan bir şey bu. Ben de bu Meclis’in seçilmiş üyesiyim. Atama ile gelmedim” dedi.
Gündem maddeleri bir, gündem dışı tartışması yarım saat süren meclis, ikinci oturumun 21 Mayıs Salı günü 15.00’te gerçekleşmesinin açıklanmasıyla tamamlandı. Öte yandan aynı gün, İSU Genel Kurulu da gerçekleşecek. Meclisin hemen ardından gerçekleşen, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulun tüm maddeleri ilgili komisyonlara havale edilerek, 21 Mayıs’taki meclis toplantısı sonrasına ertelendi.
Öte yandan belediye meclis toplantısına siyasetçi ilgisi, CHP İl Başkanı Bülent Sarı ile sınırlı kaldı. Sarı’ya son iki dönem CHP’yi imar komisyonunda temsil eden Karamürselli meclis üyesi Orhan Tanış da eşlik etti. Toplantıyı ayrıca İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün ve DEM Parti’nin Dilovası Belediye Meclis Üyesi Ramazan Akboğa da takip etti.