Tavşanlı ve Ballıkayalar gitti gidiyor
03 Haziran 2024 07:15

AYHANLAR’IN ATIĞI GEPOSB KANALINAYMIŞ Tavşanlı ve Ballıkayalar gitti gidiyor

Tavşanlı'da yakınma konusu Ayhanlar'ı atığını Çevre'ye sorduk, dereye karışmıyormuş. Etrafı çit çevrili yerlerde, Bakanlık onayıyla "depoculuk" yapılıyormuş. Sararan kirazlar alıcı kaybederken seyircilik sürerse, gitti gidiyor...

Aktan Uslu Tüm haberleri

Haber dizisi: Tavşanlı – Kirazpınar /8  (Haber Analiz…)

 Sayın AKTAN USLU;


T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2024-05-20 11:19:53 tarihli Alo 181 Çağrı Merkezine yapmış olduğunuz başvuru sonuçlanmıştır.

BAŞVURU TAKİP NUMARASI : 5142442 'dır

Başvuru Açıklaması:
Şikayet üzerine gerçekleştirilen denetimde tesiste oluşan atıksuların GEPOSB kanalına bağlı olduğu, dereye atıksu deşarjının olmadığı tespit edilmiştir.

Gerek Tavşanlı gerek Kirazpınar sakinlerinin çevreye dair yakındığı firmalardan biri de Ayhanlar Metal’in taş ocağı idi. Taş ocağından bir dereye doğru bir suyolunun yapıldığını, garip bir suyun dereye tahliye olduğunu gördük. İddiaya göre o dere, bir başka dere üzerinden İzmit Körfezi’nden Marmara’ya karışıyor. “Nedir” diye ilgili makamlara ihbarda bulunduk. Haberin girişinde var. İşin aslı; endişe edildiği gibi değilmiş: “Şikâyet üzerine gerçekleştirilen denetimde tesiste oluşan atıksuların GEPOSB kanalına bağlı olduğu, dereye atıksu deşarjının olmadığı tespit edilmiştir.”

 **

Çayırova’da sermaye işgalli yer KBB Meclisi’nde “Orman vasfını kaybettiği” gerekçesi ile ticariye dönüştürüldü. Çayırovalı BMÜ üyelerinden İlhami Bayrak bilgi eksiği gerekçesiyle geçersiz, Baran Aydın grupla ret oyu kullandı

https://l24.im/nX9UmZg

 Bu arada köyde gezerken önemli bir detay dikkat çekti. Şöyle ki…

Etrafı, içinin görülmesine engel olacak şekilde çit örülen birçok yer var. Buraların içlerinde ne yapıldığı bilinmiyor. Yer dediğimiz yer, Ballıkayalar vadisinde birinci derecede SİT alanı. Duyumlara göre yerleri çevirenler ilgili Bakanlıktan izni, “Katı gıda depolama” yeri olarak almış. Kocaeli Büyükşehir veya Gebze Belediyesi’nin ilgilendiği tek detay, vergi toplamak. Bu haliyle can çekişen vadiye dair..

Aynı yukarıda özet haberini ve linkini verdiğimiz vaka gibi…

20-30 sene sonra gerek Büyükşehir gerekse Gebze Belediye Meclisleri’ne…

“Fabrika ruhsatı istenen söz konusu yer şimdi tarihe karışan Ballıkayalar’da, hazine arazisi üzerinde ve hatta SİT alanında idi ama belediyelerimizin hiçbir kusuru yok. Ruhsatı, bakanlıktan depo diye almışlar. Aynı bakanlıktan görüş aldık. Anılan yer tüm vasıflarını kaybetmiş. Depo ruhsatını sanayi ruhsatına çevirmelerine yönelik ‘haklı’ bir talepleri var…”

Diye gelebilir. Ve yasalara uymayan yapılaşmada bina, yasaya uygun hale kuvvetle muhtemel getirilir.

 **

 MUHTAR KÖYDE YOKTU…

SADIK GÜVENÇ KONUŞMUYOR

Gebze’nin Tavşanlı Köyü’nde Kroman Çelik tarafından kurulmak istenen  “Tehlikesiz Atık (Cüruf) Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi”ne dair seri haberimiz kapsamında önceki cuma günü birkaç saatliğine Tavşanlı’da idik.

ÇED toplantısında Kirazpınar Mahallesi Muhtarı İsmail Ayar ve Tavşanlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Aydın da söz aldı. Köye gittiğimiz gün, dizimizin ilgili bölümünde yayınladık. Güvenilir kaynak bilgisine göre Kirazpınar’daki konutlarda binalara, tesise karşı yazılar yazılarak propaganda ağı genişliyor. ÇED toplantısı öncesi tesisin arazide yerini arayan CHP Gebze İlçe heyetine de eşlik eden Muhtar Ayar, halkın tepki gösterdiği konuya, o göreve halkın oyuyla seçildiğinin bilinciyle, dimdik sahip çıkıyor.

Tavşanlı’ya gitmeden önce temas kurduğumuz Tavşanlı Muhtarı Mehmet Aydın ise o gün itibariyle muhtarlıkta ve köyde olmadığını söyleyince kendisiyle konuşamadık.

Öte yandan Tavşanlı’nın eski muhtarlarından, Gebze Belediye Meclisi eski üyesi ve 31 Mart yerel seçimleri İYİ Parti Gebze Belediye Başkan adayı, Tavşanlı eşrafından Sadık Güvenç… Toplantıya katılmasına karşın toplantıda hiç söz almadığı gibi bugüne kadar konuya dair bilinen bir açıklaması da yok.

Vakada dikkat çeken bir diğer detay; iki defa Gebze’den Tavşanlı’ya köy hattı minibüsü ile gittik. Araç içinde, tesisi konuşan köylüye denk gelmedik. Tesise dair Kirazpınar’da çok daha etkin olan tepki, Tavşanlı’da pek yok. Tavşanlı’da az sayıda yurttaş konuşuyor ama konuştu mu da öz konuşuyor…Bir Tavşanlılı kadın şunları söylüyor:

“Bahsettiğiniz yerden, arsamın hemen yanından dere geçiyor. Aşağı doğru iniyor. Köpük köpük köpüren derenin o halini 1000 kere söyledik şikâyet ettik gelip bakın neler oluyor diye. Hiç cevap alamadık. O dereden suladığımız bir domatesi yiyemedik. 20 yıl içinde adım adım çiftçiliğin bitişini gözümle görüyorum., yaşıyorum. Artık sera içine yetişmiyor domates. Çok az yer geldi. Ben var olan arazimin etrafına çit çekerken zabıta geliyor. Anlayamadım bu işi. Madem bu kadar hassassınız. Ben tarlamın etrafına çit çekerken burası yüzde 100 SİT alanı diyorsunuz.

Ballıkayalar denilen yer var. Dünyanın endemik bitkilerinin yetiştiği bir coğrafyada oturuyorum. Dünyada böyle bir bitki çeşidi yok. Ballıkayalar deniyor çünkü bal aktığı için. Arının toplayabileceği en özel bitkiler burada yetiştiği için. Lütfen çevre felaketine birileri dur desin. Sadece tarım yapmak domates yetiştirmek istiyorum. 400 metreden toz yağmasına var olan tüm arkadaşlarım, köylü kardeşlerim razı olamayız. Bu kadar yakın alanda çoluk çocuğu, bitkiyi toprağı koruma şansımız yok. Buna da kimse bizi ikna edemez.

 

1500 ağacımızı Diler Demir Çelik’in tozundan dolayı kesmek zorunda kaldık. Benim kayınpederimin babasından kalma ağaçları vardı içinde. Ama meyvesi biten ağacı kesmek zorunda kaldık. Kayınpederim Ankara’ya kadar gidip başvurdu sonuç alamadık. Sanayi bizi sardı ve ölüme zorluyor. Köyümüzde 1000’lerce halk yaşarken 10 evden birinde kanser. Çocuklarımız nerede yaşayacak. Nereye gidebiliriz. Biz Suriyeliler gibi hiçbir yere gidip mekan tutamayız. Bizim burası atalarımızdan dedelerimizden kalan, meyvecilikle uğraştığımız yerler. Evlendiğimde kayınpederimin 15 bahçesi vardı şu an üç bahçeye sanayiden ötürü düştü. Çocuklarımızın geleceğine kimse elimizden almasın istemiyoruz. Bu tesisi buraya esinlikle istemiyoruz.”

Bir diğer vatandaş; “Burada yerim var. Babam aldığında Kroman Çelik yoktu. Ortağım da değil. Ayhanlar’dan dolayı tarlanın yanından geçemiyorum. Kroman para kazanacak, benim derdim mi. Toz düşsün istemiyorum. Kömürcüler OSB’ de yerleri vardı, neden kapattınız. Bana biriniz söylesin. Beyefendiler gelmiş susuyor, konuşsunlar. Kroman’ın hiçbir şeyini istemiyoruz. Ayhanlar’dan dolayı …….  etmiyor bunlar. Kiraz yetiştiriyor insanlar, şeftali gelir kaynağımızdı. Ayıptır. Bu kadar kazandınız yetmedi mi.. 66 bin m2’de hepimizin hakkı var. Beni satın alamazsın. Birilerini aldattın kandırdın hepsini biliyorum” diye tepki koydu.

 

 Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi ismini vermeyen yurttaşı dikkatle dinledikten sonra, “Bakanlığa bildireceğiz” demekle yetindi.

Öte yandan bugünkü bölümü yine iki yerinde tespitle bağlamak gerekirse…

Tavşanlı’nın daracık sokaklarından devasa TIR’lar dizi dizi geçerken yabancı plakalı araçlar da dikkat çekiyor. Çünkü navigasyon cihazı, gitmek istedikleri yeri yazınca güzergahı, köyün içinden çiziyor.

Tavşanlı’nın kirazı bir zamanlar kıpkırmızı idi. Şimdi daha çok sarıya salıyor. Köyün merkezindeki caminin yan tarafında sepet açan iki köylü kadından birine afili otomobili ile yanaşan bir yurttaşa talebi üzerine sepetteki kirazları gösteren köylü kadının, ardından bir kilo bile kiraz satamadan kalakaldığına tanık olduk.

Tavşanlı ve Ballıkayalar, hala seyirci kalınacaksa, galiba elden gitti gidiyor…

Kapak foto: Gebze Belediye Meclisi CHP üyesi Gülcan Aksu, CHP Gebze heyeti ile arazide Kroman'ın tesisi kuracağı yeri tespite çalışırken...

Sürecek…

 

İLGİLİ HABERLER

Ataşehir miyiz Atıkşehir mi? Cüruf tesisi mi Tavşanlılı mı?

https://l24.im/eVk

TÜBİTAK cürufa “Tehlikeli atık” demiş

https://l24.im/sTcHy

Kartepe’den Gebze’ye her tesis yaşamı öldürüyor

https://l24.im/N8Eu2VX

O su doğaya, o toz akciğere sızar

https://l24.im/JQ5cCxg

 Kroman’ın müteahhidi: AKP’li!

https://l24.im/fTmD

Gebze’nin kaderiyle de oynamış

https://tls.tc/Vboff

Kanserden ölüyoruz. Bu tesisi istemiyoruz

https://tls.tc/ILVTC

Maksat kömürcüler kazansın

https://www.gebzeemek.com/haber/sehir/maksat-komurculer-kazansin/983.html

İLGİLİ YORUM

Gebze’de KBB, AKP, MHP halkı gömdü. Halk da onları…

https://tls.tc/lEI7A

Foto galeri

https://tls.tc/2SVYd

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 03 Haziran 2024 07:21
BENZER HABERLER
X