
E HANİ TEHLİKESİZ ATIK İDİ… TÜBİTAK cürufa “Tehlikeli atık” demiş
Kroman Çelik’in Tavşanlı’da kurmak istediği cüruf tesisisin ÇED toplantısına komşu Kirazpınar'dan da katılım oldu. Makine mühendisi bir yurttaş, Zonguldak Ereğli’deki benzer bir vakada görüşü sorulan TÜBİTAK’ın “Zehirli atık” teşhisi koyduğunu söyledi
Haber dizisi: Tavşanlı – Kirazpınar / 6
Kroman Çelik’in Tavşanlı’da kurmak istediği, Kirazpınar’ı da çok ilgilendiren cüruf tesisisin ÇED toplantısı, siyasetçilerden ve sivil toplumdan fırsat buldukça Tavşanlı ve Kirazpınar Mahalleleri’nden yurttaş ile her iki mahalle muhtarının da söz alıp konuştuğu bir toplantı oldu.
Toplantıya başkanlık eden Kocaeli Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi’nin bir hakkını teslim etmek lazım. Özellikle her iki mahalleden yurttaşların konuşabilmesi, söylediklerinin kayda alınabilmesi için elinden gelen çabayı sarf etti.
Cürufun ayrıştırılacağı tesisin ÇED raporu başvurusuna göre cüruf, “Tehlikesiz atık” ancak şu açığa çıktı ki, üzerinde herhangi bir işlem yapılmadığı veya herhangi bir etkiye maruz kalmadığı sürece.
Kirazpınar Mahallesi sakini; makine mühendisi bir yurttaş, Zonguldak Ereğli’deki benzer bir vakada görüşü sorulan TÜBİTAK’ın “Zehirli atık” teşhisi koyduğunu söyledi. Dizimizin altıncı bölümünde söz, Kirazpınar mahallesi sakinlerinin:
“Makine mühendisiyim. Kirazpınar’da evim var. Cüruf tırnak içinde hep tehlikesiz atık diye yazılmış ama ben bunun çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Burada laf ebeliği var. Evet cüruf tehlikesiz atık. Siz de (MMO Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma) oda başkanı olarak söylediniz. Konuyu az çok takip ettim. Aynı plastik gibi. Siz plastiğe tehlikesiz dersiniz ama yerseniz, tehlikeli olur. Şu anda konuştuğumuz mevzuu gibi. Ama burada şöyle bir şey var.
Geçen sene Zonguldak Ereğli’de cüruf depolama tesisiyle ilgili böyle bir durum konusu oldu. Hatta Bakanlık buna, ‘ÇED’e gerek yok’ dedi. Sonra vatandaşlar buna itiraz edip olaylar yükselince, biraz da siyasi baskıyla sonrasında dediler ki, analiz yapılsın. TÜBİTAK analiz yaptı: Raporunda cürufa dair; basit ve inorgonik olduğu, içinde risk özelliği içeren bileşim miktarının olduğu yazılıydı. Balıkları öldürdüğü söyleniyor. Bunun da sebebi zehirli seyrelti faktörü ….
Buradaki tesiste de, altlarına bir şey koyacağız falan diyorlar. İstedikleri kadar ayrıştırsınlar. Cüruf olduğu yerde tehlikesiz ama soluduğunuzda, o tozu içinize çektiğinizde toprağa verdiğinizde muhakkak zehirli atık olacak. TÜBİTAK’ın raporu var burada. Bunu ben söylemiyorum. Açın bakın elinizde telefon var. Rapora göre, zehirlidir diyor.
Yapılması istenen bu tesisin etrafına TOKİ, Emlak Konut 1 2 yapılmış. Yetmemiş, teslim edilmeyen binlerce TOKİ dairesi var. Ona rağmen her tarafı aynı Çevre Bakanlığı’nca imara açılıyor. Sosyal konut olarak insanlara bir şey verildi ev verildi diye.. Aynı Bakanlık tarafından yer gösterilip, burayı doldurun deniyor. Bu insanlar sahipsiz ve köylü diye buraya geliniyor.
Kartal’ı da çok iyi biliyorum. Kartal’daki taş ocağı denize yakın, Karlıtepe Mahallesi’nde. Niye oradaki dolduramıyorsunuz, çünkü gücünüz yetmez. Etrafına ev yapılıyor. Oradaki taş ocağına millet bahçesi projesi yapılıyor. Siyasetçiler seçim zamanında ‘Biz buraya park yapacağız. Gölü insanlara açacak balık yapacağız’ deyip burada cüruf dökeceğiz diyorlar. Çünkü Kocaeli’nin kaderi bu. Kocaeli kamyon, kirlilik, kanser şehridir. Buraya pompalaya pompalaya bitirdiler bu şehri.
Bu gerçeklerle, bu cürufun tehlikesiz atık olduğuna inanmıyorum. Hassasiyet gösterin. Durursa tehlikesiz ama kırar suya toprağa katarsanız tehlikelidir. Ya bu kadar insan çeker gider devletin konutlarından da. Aynı yere taş ocağı yapılıyor. Bu kadar atıl arazi var. Ama yaşam alanına yapılılyor. Kroman’ın varsa gücü gitsin Kartal’daki taş ocağını doldursun. Etrafına milyonluk site yapıldı. Taş ocağı manzaralı.. Millet parkı yapılıyor. Niye buraya cüruf döküyorsunuz. Varsa gücünüz orayı doldurun. Dolduramazsınız, açık konuşuyorum. Çünkü burası kimsesiz, burası böyle. Kocaeli olduğu için.”
Kirazpınar sakini yurttaş: “400 dairede 1200 kişinin yaşadığı Emlak Konutları’ndan geliyorum. Toplantıya iki kişi geldik. Gözden kaçan, Kirazpınar’da Emlak Konut’un 5 bin dairesinin olduğudur. Bırakın yeni döküm sahasını, mevcut dökümden bile rahatsızız. Siteleri mahallemizi kurdular içinden 1000 kamyon geçiyor, yine geçecek. Bugün iki kişi geldik ama gerekirse 1200 kişi geliriz. Taş ocağında dinamit patlatılıyor. Tüm vatandaşlar deprem oluyor diye sokağa çıkıyor. Madem o madde, yollarda kullanılabiliyor. Mevcut tesiste ayrıştırıp Karayolları’na verin. Bu yaptığınız, sineğin yağından yağ çıkartmak. Cürufun içinde geri kazanılacak her ne varsa, çevreden ve insan sağlığından da mı önemli?
Kirazpınar sakini Fethi Yılmaz: “Mahalle sakini olarak döküm sahasına gidip gelen kamyonlardan rahatsızız. Muhtarımız her sabah yolların sulanması istemiyle ihbarda bulunuyor. Şimdi aynı sayıda yeni hafriyat kamyonu gelecek. Bu kamyonlar mevcut yoldan mı geçecek, yeni yol mu yapılacak. Hereke’nin Kışladüzü Mahallesi’nde döküm yapan iki firma, alternatif yol inşa etti. Orada eleme de yapmıyorlar, sadece depolama. Kışladüzü’nün nüfusu, bizde iki apartmanın nüfusu kadar. Devlet Kirazpınar’a konut yaptıysa, korumalıdır. O kamyonlar mahallenin dışından geçecekse, sorun yok. Ne yolumuzun kullanılmasına, ne elemeye kırmaya rıza getirecek halimiz yok. Kroman Çelik o elemeyi, fabrikasında yapsın.
Kirazpınar sakini Yasemin Yıldırım: Emlak konutları üçüncü etapta oturuyorum. Geceleri o sülfirik kokusunu defalarca duyduk. Geçen yılda çok yoğundu. Kizarpınar’a sağlık açısından problem yaşanmayacak, sanayi fabrika olmayacak diye geldim. Siz bu tesisin yapılması için uğraşıyorsunuz ama ben burayı komşularıma anlatacağım. Siz de (bürokratları kastla) o koltukta oturuyorsunuz ya, bu konuyu bu raddeye getirmemeli idiniz. Elinizi vicdanınıza koyun. Ben oradan (Kirazpınar’daki hayvancılık yapan yurttaşlardan) süt alamam, sülfirik bilmemne… Bana çokta samimi gelmediniz ve buna çok üzüldüm.
Dizide yarın: Muhtarlar…
İLGİLİ HABERLER
Kartepe’den Gebze’ye her tesis yaşamı öldürüyor
O su doğaya, o toz akciğere sızar
Kroman’ın müteahhidi: AKP’li!
Gebze’nin kaderiyle de oynamış
Kanserden ölüyoruz. Bu tesisi istemiyoruz
Maksat kömürcüler kazansın
https://www.gebzeemek.com/haber/sehir/maksat-komurculer-kazansin/983.html
İLGİLİ YORUM
Gebze’de KBB, AKP, MHP halkı gömdü. Halk da onları…
Foto galeri