Harekat yılında Kocaeli
02 Mayıs 2024 11:42

YARIN GEBZE TİCARET ODASI’NDA İMZALAYACAK Harekat yılında Kocaeli

Çayırovalı yazar Sema Aktemur Akçay, Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kocaeli Basınına Yansımaları adlı araştırma kitabını yayınladı. Eserini Cumhuriyet’in 100’ncü, harekatın 50’ncı yılına atfeden Akçay yarın Gebze Ticaret Odası’nda imza günü düzenliyor

Aktan Uslu Tüm haberleri

Çayırova’nın sevilen simalarından, edebiyatsever Sema Aktemur Akçay yıllardır ideali olan kitap yayınında kendi adında ilke, Kıbrıs Barış Harekatı’nı konu edinerek imza attı. Harekatın 50’nci yılında, hareketin o yıllardaki ilimiz yerel basınına yansımalarını deyim yerindeyse didik didik eden Akçay çalışmasını Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kocaeli Basınına Yansımaları adıyla kitaplaştırdı. Eserini, “Cumhuriyetimizin 100. Yılına ve Kıbrıs Barış Harekâtının 50. yılına saygıyla...” diyerek Cumhuriyet’e ve harekata atfeden Akçay ilk imza günü içinde çok beklemedi. Sema Aktemur Akçay yarın (03 Şubat Cuma) saat 14.30’da Gebze Ticaret Odası’nda imza günü düzenleyecek.

“Kıbrıs Barış Harekâtının Kocaeli Basınına Yansımaları adlı araştırma kitabımla; Kıbrıs tarihini, jeopolitik ve stratejik önemini, Kıbrıs Barış Harekâtını ve Harekâtın Kocaeli ile tarihi bağlarını anlatarak şehrimizin kültür hazinesine katkı sağlamaya çalıştım” deyip tüm edebiyat severleri ve sevenlerini imza gününe davet eden Akçay açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

“Bu araştırmada 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Kocaeli Basınına Yansımaları incelenmiştir. Kocaeli’nin o yıllardaki sosyolojik durumunu göz önünde bulundurarak, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Kocaeli kamuoyundaki yansımaları açığa çıkartılmaya çalışılmıştır. Kaynak olarak literatürden faydalanıldığı gibi ana kaynak olarak Kocaeli’nde basılan yerel gazeteler (Işık Gazetesi, Hürsöz Gazetesi ve Türkyolu Bizimşehir Gazetesi) kullanılmıştır.

 Bu gazetelerle ilgili, literatürde o döneme ait yayın yapan birçok gazete bilgisi bulunmasına rağmen, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Dökümantasyon Merkezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,  ya da bölgede yaşayan emektar gazetecilerle yapılan görüşmeler sonucunda, 1999 Gölcük depreminde birçok arşivin yok olduğu gibi bu gazetelere de maalesef Kocaeli’nde ulaşılamadığı bilgisi alınmıştır. İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nden  Işık, Hürsöz ve Türkyolu Bizimşehir gazeteleri temin edilmişlerdir.  1974 yılı Temmuz ve Ağustos aylarının, Kocaeli yerel basınında günlük olarak yayınlanan; Işık, Hürsöz ve Türkyolu Bizimşehir gazeteleri gün gün incelenmiştir.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın,  Kocaeli özelinde incelenmesi birçok açıdan önem arz etmektedir. Bunlardan başlıcaları;

- Daha önce Kocaeli özelinde böyle bir çalışma yapılmamıştır.

- Kocaeli konum itibariyle sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve sosyo-kültürel açılardan stratejik öneme haiz bir şehirdir. Günümüzde olduğu gibi o yıllarda da Kocaeli, Türk sanayisinin başkenti, kalbi ve emek yoğun çalışılan bir yer olmasından dolayı çok göç alan bir şehirdir.

- 1964 tarihli 1. Kıbrıs Harekatı’nda şehit olan ilk hava pilotu, Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Kocaelilidir. 

- Ayrıca Milli Selamet Partisi Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan’ın, dönemin Adalet Bakanı olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nın kararında imzası bulunmaktadır.

- Yine Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili olan Prof. Turan Güneş, dönemin Dışişleri Bakanı olarak I. Ve II. Cenevre görüşmeleri de dâhil tüm uluslararası müzakerelere katılmıştır.

- Kocaeli, güvenli bir iç deniz olan Marmara Denizi’ne kıyısı olmasından dolayı Türk Deniz Kuvvetleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın denizaşırı bir harekât olması sebebiyle donanmaya ait muhripler Kocaeli’nden hareket etmişlerdir.

  Yukarıda sayılanlar araştırmamızın Kocaeli özelinde yapılmasının başlıca nedenleridir.

 Araştırmada öncelikle  Kıbrıs Adası’nın konumu, jeopolitik önemi ve tarihi hakkında bilgi verilmiştir.  Tarih kısmı anlatılırken Kıbrıs tarihi; Osmanlı fethine kadar Kıbrıs, Osmanlı yönetiminde Kıbrıs, İngiltere yönetiminde Kıbrıs, Kıbrıs Sorununun Gelişim Süreci ve Kıbrıs Barış Harekâtı olarak tasnif edilerek incelenmiştir.

 Kıbrıs Barış Harekâtı anlatılırken harekat sürecinde Kocaeli’nde basılan yerel gazetelerin haberlerine yer verilmiştir. Böylelikle Kıbrıs Barış Harekâtı’nın, Kocaeli yerel basını aracılığıyla kamuoyuna yansımaları incelenirken aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatı’nın haklılığının, ulusal ve uluslararası önemi haiz olduğunun vurgusu yapılmaya çalışılmıştır.

Gazete yayınlarından  anlaşılacağı üzere Kıbrıs sorunu, Türk Devleti’nin ve hükümetinin milli çıkarlarının özünü oluşturan bir meseledir. Kocaeli’nde yayın yapan gazeteler de bu doğrultuda, devletini destekler nitelikte yayınlar yapmışlardır.

Türk Halkı’nın birlik ve beraberlik içinde, milli ve manevi değerlerine sahip çıkarak Harekât’a tam destek olduklarını ön plana çıkartmıştır.”

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 02 Mayıs 2024 11:45
BENZER HABERLER
X