
GEBZE EVRENSEL KSD İLKİNDE İLKE İMZA ATTI Yazardan okura aracısız kitaplar
Resul Orman başkanlığındaki Gebze, Evrensel Kültür ve Sanat Derneği’nin Gebze Belediyesi işbirliğinde düzenlediği, “Bizim Yazarlar”ın ilkinde, Türkiye’de ilke imza atıldı. Yayınevleri ve kitapevlerine kapalı, “Okur yazar buluşması” yarın sona erecek. İlk günün sürprizi, 46'lık Basri oldu
Türkiye’de; şiir edebiyatta bir ilke Gebze’de imza atıldı. Evrensel Kültür ve Sanat Derneği’nin Gebze Belediyesi işbirliğinde düzenlediği, “Bizim Yazarlar” diye adlandırdığı kitap tanıtım günlerinin ilkinde Gebze Bölgesi’nde aralarında öğrencilerin de bulunduğu yazarlar, okurlar ile yayınevleri ve kitapevlerine kapalı, “Okur yazar buluşması” etkinliğinde bir araya geldi. Gebze Belediyesi Kültür Merkezi fuaye alanında dün başlayan üç gün süreli etkinlikte bugün ve yarın da (02-03 Mart Cumartesi – Pazar) yerel yazarlar, okurları ile buluşacak.
46’LIK BASRİ, GÖRDÜ VE GELDİ
Etkinlikte ilk günün sürpriz konuğu ise 80’ler dizisinde canlandırdığı 46’lık Basri adlı karakterle gönüllerde yer edinen, sevilen sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Elmas oldu. Evrensel Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Resul Orman ile yıllara dayanan bir hukuku olan Elmas’ın etkinliğe, sosyal medyada dolaşan tanıtım afişlerinden görünce kendiliğinden katıldığı öğrenildi. Elmas; genç yazar Elif Gökçe Şentürk ve ailesi ile uzun süre sohbet etti.
Üç gün süreli etkinlik dün Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün kurdele kesimi ve açılış konuşması ile başladı. Gebze Ticaret Odası Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu ve Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Gebze Kars Ardahan Iğdır Derneği Başkanı Metin Baytöre de açılış programında yer aldı. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz de açılıştan bir süre sonra kültür merkezine gelerek yazarların stantlarına konuk olarak sohbet etti. İlk günün ziyaretçileri arasında Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanı Erkan Vural, Gebze Belediye Başkan adayı Mustafa Türel ve belediye meclis üyesi adayı Yunus Karakaya; Kadın Gençlik Kolları Başkanı Büşra Süheda Bilikci ve gençlik kolları yönetiminden Zeynep Kılıç da yer aldı.
Etkinliğe Evrensel Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Resul Orman ile birlikte dernek yöneticileri Nedret Demir, Yasin Pamuk, Elif Çiftçi Yılmaz ve Musa Gün ev sahipliği yapıyor. İlk güne dair diğer detaylar özetle şöyle;
DESTEK ÖNEMLİ
Hayal adlı hikaye kitabı 2023’ün eylül ayında basılan Gebze Mustafapaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Elif Gökçe Şentürk etkinlikte konuklarını annesi Yasemin Şentürk, babası Ufuk Şentürk ve kardeşi Nisan Gökçen Şentürk ile birlikte ağırladı. Sosyal bir fobisi olan bir genç kızın mücadelesini anlatan kitabıyla Çayırova dahil olmak üzere kitap fuarlarında da boy gösteren; gerek öğretmenleri gerek ailesi tarafından alabildiğine desteklenen Şentürk, yazma serüvenine sekizinci sınıf öğrencisiyken başladı. Ailesi tarafından yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla Sabancı Üniversitesi’nin yaz kampına gönderildi. Genç yazarın etkinlikteki konukları arasında eski fizik öğretmeni Ebru Dönmez de yer aldı.
GÖRÜCÜYE İKİNCİ YILINDA ÇIKARDI
Etkinliğin bir diğer öğrenci yazarı; Gebze Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 10’ncu sınıf öğrencisi Nisanur Koçoğlu oldu. “Sevgi mi?” adlı eserini Çoban Mustafapaşa İmam Hatip Ortaokulu’nda sekizinci sınıf öğrencisi iken bir ay içinde kaleme alan Koçoğlu, eserini görücüye basımının ikinci yılında, “Bizim Yazarlar” etkinliğinde görücüye çıkarttı. Hukuk eğitimi almayı, savcı olmayı ve üniversite olarak da Hacettepe’yi hedefleyen genç yazar Saadet Partisi Gebze Belediye Başkan adayı Mustafa Türel ve beraberindeki heyeti de standında ağırlayıp kısa süreyle sohbet etti. Stant komşusu olan Elif Gökçe Şentürk’e de kitabını hediye ederken Şentürk’ün kitabını da, hediye olarak kabul etti.
“HASTANE ÇIKMAZI”NI DİJİTAL YAYINLADI
Kerem Erol etkinlikte her ikisi de 2021 yılında basılan “Hikâyelerden Bir Demet” ve “Bir Sene İki Ay” adlı eserleriyle yer aldı. 30 yaşındaki genç yazar birkaç yerde taşeron işçi olarak çalıştıktan sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nü bitirdi. Halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Medya Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı’nda eğitimini sürdürüyor. Isparta Belediyesi’nde tiyatro eğitimi aldı. Erol’un “Hastane çıkmazı” adlı dijital platformda yayınlanan bir eseri daha var.
İLAHİYATÇI ŞAİRDEN TEKNOLOJİ HAMLESİ
Mücahit Güloğlu hobi olarak yazdığı şiirlerini, “Yanarak Can Verdim Genç Yaşlarımda” adlı eserinde derlemişti. Etkinliğin ilk gününde de şiir ve edebiyatseverler ile bir araya gelen Güloğlu, Çayırova ve Tuzla’daki kitap fuarlarına da katılmıştı. İlahiyat Fakültesi mezunu olan, teknoloji üzerine eğitimini sürdüren ve yakın zamanda Kerem Erol ile birlikte kendi işini kurmaya hazırlanan Güloğlu, bir taraftan da şiir yazmayı sürdürüyor.
O ŞİMDİ BÜYÜKŞEHİR’E ADAY
Eğitimci, yazar şair Atakan Daşdan, lise yıllarından itibaren düz yazı ve şiir yazmaya başladı. Öğretmenlik mesleğinden emekliye ayrılmasının ardından şiirlerini, “Karanlığa Düşen Ay” adlı kitabında derledi ve çeşitli fuarlara katıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde de Millet Partisi’nden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Atakan Daşdan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile de standını ziyaret ettiği esnada kısa süreyle sohbet etti.
OKUMA YAZMANIN
FAYDALARINI YAZDI
Eğitimci yazar Cengiz Ceylan; “Okuma ve yazmanın harika faydaları” adlı eseriyle Darıca’da Kaymakamlık ve Milli Eğitim desteğiyle çok sayıda öğrenciye ulaştı. Etkinlikte eğitsel kitabının yanı sıra “Zorluklara Rağmen” adlı roman ve “Benim hikâyelerim” adlı eseriyle katıldı.
ONU ARARKEN: BİR
SEVGİ EVLERİ HİKÂYESİ
Darıca Cemil Meriç İlkokulu’nda okul öncesi öğretmeni olarak bir taraftan mesleğini sürdürürken diğer taraftan kâğıda kaleme sarılmayı da hiç bırakmayan Hilal Kaya; “Hotoz Horoç” karakteri üzerinden “Hotoz Horoz Norveç’te”, “Hotoz Horoz Amazon’da”, “Hotoz Horoz Tanzanya’da”, “Hotoz Horoz Sahra Çölü’nde” adlı eserleri imza attı. “Renkler Ne Kokar?” ve “Renkler Ne Söyler” ile çocuklara renklere eğlendirerek sevdirdi. 1992, Kocaeli doğumlu eğitimci yazar editör Hilal Kaya, Amasya ve Erzurum Hınıs’ta sevgi evlerinde de çalıştı. “Onu Ararken” isimli eserinde her zaman yüreğini burkan bir anısına yer verdi. Eserleri Meryem Betül Nayir, Sevil Keleş, Sümeyra Ertürk tarafından resimlendirildi.
“ÖYKÜLERLE KARS”TA DA ESERİ YER ALACAK
“Sarı Papatya’da” isimli öykü kitabı 2019, “Bir Avuç Sevgi Natlus” ve “Mori” isimli romanları 2020, “Sarı Kıta Behnan’ı” adlı biyografi kitabı 2021’de, “Gölgemdeki Nefes!” adlı mizahi romanı 2023’te yayınlanan Sultan Efendioğlu Ekinci etkinlikte beş eseriyle yer aldı. 30 yıl boyunca çalıştığı PTT’den emekli olduktan sonra kitap yazmaya yönelen Ekinci, 24 Karslı yazarın eserlerinin yer alacağı “Öykülerle Kars” adlı kitapta da adını geçirecek. Güneş Yayınları’nca basılacak eser bir süre sonra okurlarıyla buluşacak.
ADALET’TEN EDEBİYAT’A
Evrensel Kültür ve Sanat Derneği yönetim kurulunda da yer alan Elif Çiftçi Yılmaz bugüne kadar toplam 21 esere imzasını attı. 1990 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Yılmaz; İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Adalet Meslek Yüksek Okulu Mezunu. 2012 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde görev aldı ve 2020 yılında görevinden ayrılarak kendisini edebiyat dünyasına adadı. “Oyun Terapisi Uygulayıcı Eğitimi" ve "Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı" eğitimleri aldı. Çocuk ve genç edebiyatına ağırlık veren Elif Çiftçi Yılmaz, TRT Çocuk’ta çizgi film senaristliği de yapıyor. Etkinlikte “Karanlık Çağa Yolculuk”, “Büyümüş de Küçülmüş”, “Denizlerin Reisi de Kim” ve diğer eserleriyle yer aldı.
ÇOCUKLAR İÇİN 52 KİTAP YAZDI
Bugüne kadar tam 52 esere imza atan emekli öğretmen; Eğitimci Yazar Hasan Tarçın’ın eserleri arasında “Küçük Deniz Kızı”, “Taka”, “Arkadaşım Kertenkele”, “Akbaba Kuşu”, “Güldünya Efsanesi” “Akrep Prenses”e de yer aldı. Ağırlıklı olarak çocuklara yönelik yazan Hasan Tarçın kimi okulların etkinliklerinde de öğrencilerle bir araya geldi.
TİCARETİ BIRAKIP EDEBİYATA YÖNELDİ
Ticaret hayatında 20 sene yer aldıktan sonra lise mezunu Tahsin Bora, ticaretten emekliye ayrıldıktan sonra kendisini edebiyata verdi. Biri şiir, üçü çocuk, dördü dini olmak üzere yedi kitaba imzasını attı. Araştırmacı yazar Tahsin Bora; “Allah’ı Çok Seviyorum Hasan”, “Peygamberi Çok Seviyorum Zeynep”, “Bir Yusuf Vardı Kenan Diyarında”, “Gölde Damlalar”, “Bid’at’ı Terk Etmek Sünneti Yaşamak”, “1001 Hadis”, “Hayv ve Adl İsimlerinin Tecellileri”, “Peygamberlik Tarihi ve İslam Alimleri” adlı eserlere imzasını attı.
İKİ ESERİNDE DARBEYİ ANLATTI
İKİSİNDE TECRÜBESİNİ PAYLAŞTI
Evrensel Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Nedret Demir; “Öğretmenin Kayıp Mektupları” ve “Mayıs Sancıları” isimli eserlerinde 1980, darbe yıllarına atıfta bulundu. “İşte Hayatın Gizli Hazinesi” ve “İşte Hazinenin Sırları” adlı kitabında iş hayatındaki deneyimlerini kaleme aldı. “Öğretmenin Kayıp Mektupları” adlı eserinde; “Bu eseri iyi bir insan, iyi bir eğitimci, iyi bir öğretmen olarak tüm yaşamını öğrencilere adamış şekilde geçirerek Hakk’a kavuşan Hayriye Öğretmen’in aziz hatırasına saygıyla;
Aynı zamanda aynen onun gibi tek hayali; bilimin ve aklın yolunda ülkesinin yarınlarını aydınlatacak, geleceğini şekillendirecek gençleri, ahlak ve erdem sahibi insanlar olarak yetiştirmek olan öğretmenlerimize şükran nişanesi olarak ithaf ediyorum” önsözüne yer verdi.