
AYDINLAR OCAĞI’NIN PANELİNDE KONUŞTU Dirençli kent için dört bileşen birarada olmalı
Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın “Nasıl Bir Kocaeli” adlı panelinde konuşan KOÜ Jeofizik Mühendisliği’nden Dr. İsmail Talih Güven depreme dirençli kent için emniyetli açık alanlar, stratejik binalar, erişim sistemi ve hayati alt yapı denilen dört bileşenin bir arada olması gerektiğini ifade söyledi
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Fuar İçi Sivil Toplum Merkezi’nde “Nasıl Bir Kocaeli – Kocaeli’nin Yeniden İmzası” adlı bir panel gerçekleştirdi. Panelde Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden Doç.Dr. Sonay Ayyıldız, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden Dr. İsmail Talih Güven ve Tarihçi Onur Şahna konuşmcı olarak katıldı. Dr. İsmail Talih Güven depreme dirençli kent için emniyetli açık alanlar, stratejik binalar, erişim sistemi ve hayati alt yapı denilen dört bileşenin bir arada olması gerektiğini ifade söyledi
Panele Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın önceki dönem başkanları Dr. Halil İbrahim Kahraman, SMMM Ahsen Okyar, Kimya Yüksek Mühendisi Av. Ruhittin Sönmez, Dr. Süleyman Pekin’in yanı sıra Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer, KOTKO Toptancılar Sitesi Başkanı Birol Öztürk, Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, Kocaeli Sağlıkça Derneği’nden Neziha Yaman, Hat Sanatçısı Emine Uyar, Kocaeli’nin sembol isimlerinden Av. Raif Kandemir ve çok sayıda Kocaelili katıldı. Panelde sunuculuk görevini Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın genç üyelerinden Av. Ezgi Elikci gerçekleştirdi.
ŞEHRİN SORUNLARINI
UZMANLAR DİLE GETİRMELİ
Panel, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Uysal, konuşmasında “Ben 40 yaşındayım ve Kocaeli yaşadığım sekizinci şehir. Bu şehir coğrafi olarak dünyanın en güzel konumlarından birisine sahip ancak maalesef tarih boyunca plansız ve kötü bir şehirleşmenin kurbanı olmuş. Ben çocuklarımın bu şehirde büyümelerini istiyorum ve kendim de hayatımın geri kalanını bu şehirde geçirmek istiyorum. Kocaeli ciddi projelerle çok daha güzel, çok daha yaşanabilir bir şehir haline gelebilir ve hak ettiği güzelliğe kavuşabilir. Bu şehrin problemleri ve çözüm yolları amatör şehir sevdalıları tarafından değil konunun uzmanları tarafından dile getirilmeli” dedi.
Uysal’ın açılış konuşmasından sonra panelin yönetimini Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Tahir Serkan Irmak devraldı.
Irmak’ın moderatörlüğünde panelin ilk sunumunu Prof.Dr. Halil İnalcık’ın asistanlığını da yapan Tarihçi Onur Şahna gerçekleştirdi. Şahna sunumunda İzmit’in tarihi üzerine bilgilendirdi.
İNCİBAYIRI, PAŞASUYU…
KORUMA ALTINA ALINMALI
Dünyanın en büyük ikinci Herakles Heykeli’nin, 40 bin kişilik tiyatro ile hipodromunun İzmit’te bulunduğunu, bulunduğunu, arkeolojik kazılarda bulunan sütunların büyüklük ve genişlikleri Efes gibi diğer bölgelerdeki sütunlarla karşılaştırıldığı zaman bu şehrin büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını ifade eden Onur Şahna, sunumunun devamında İzmit’te korunması gereken tarihsel alanları sıraladı. Bu alanlar içerisinde İnbayırı Sarnıcı, Nimfeon, Çukurbağ kazı alanı, 22 su kemerinden oluşan Paşasuyu su sisteminin öncelikli olarak koruma altına alınması gerektiğini ifade etti.
ŞEHRİN KİMLİĞİ YOK EDİLDİ
Doç.Dr. Sonay Ayyıldız sunumuna İzmit’in şehirleşme tarihi ile başladı, Kapanca Sokak’taki tarihi evlerin restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarından bahsetti. Bütün iyi niyetli çalışmalara rağmen tarihi evlerin hemen bitişiğinde yapılan her biri birbirinden farklı binalarla şehrin tarihi dokusunun ve şehir kimliğinin yok edildiğini ifade etti. Bu problemin çözümünün halkın bilinçlendirilmesi ile çözülebileceğini ifade etti. Kocaeli’nin 3000 yıllık tarihi ile şiirlere bile konu olduğunu vurgulayan Ayyıldız, sunumunu Muhittin Bakan’ın 1996’da yazdığı şiiri okuyarak tamamladı.
Son sunumu Dr. İsmail Talih Güven gerçekleştirdi. Güven sunumuna “afet” ve “dirençlilik” kavramlarını izah ederek başladı. Dirençli kent oluşturmak için emniyetli açık alanlar, stratejik binalar, erişim sistemi ve hayati alt yapı denilen dört bileşenin bir arada olması gerektiğini ifade etti. Doğal afetin kaçınılmaz olduğunu ancak doğal afet yönetiminin afetin felakete dönüşmemesi için alınacak önlemler, afet esnasında etkin ilk yardım çalışmaları, afet sonrası bölgenin yeniden yapılandırılması şeklinde üç aşamalı olarak modellendirilebileceğini belirtti.
Güven sunumuna Kocaeli’nin deprem ve fay dağılımı, sismik tehlike dağılımı, Vs30 hız dağılımı ve bu bağlamda şehrin deprem yönünden hangi bölgelerinin daha fazla riskli hangi bölgelerinin daha az riskli olduğunu anlatarak devam etti. Şehrin ulaşım ağını, aile sağlık merkezi, eczane ve hastanelere erişilebilirlik ile güvenlik ile alakalı olarak polis merkezlerine erişilebilirliği konusunda hangi bölgelerinin daha avantajlı hangi bölgelerinin daha dezavantajlı olduğunu harita ile anlattı. Güven sunumunu şehirdeki emniyetli yeşil alanların dağılımını göstererek ve bu alanların şehir için yetersiz olduğunu ifade ederek sona erdirdi.
Sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi. Üç konuşmacı da katılımcıların sorularını cevapladılar.
Soru cevap kısmından sonra konuşmacılara hediye takdimine geçildi. Doç.Dr. Sonay Ayyıldız’ın onurluğunu Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal, Dr. İsmail Talih Güven’in plaketini Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer, Tarihçi Onur Şahna’nın plaketini de Av. Raif Kandemir takdim etti. Onurluk takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çeken katılımcılar, bir müddet daha ayak üstü sohbet ettikten sonra paneli sona erdirdi.