Gümüşhane’ye nasip olan Filistin’e de nasip olsun
12 Şubat 2024 19:31

EMPERYALİST İŞGAL DE DİRENİŞ DE SÜRÜYOR! Gümüşhane’ye nasip olan Filistin’e de nasip olsun

GÜDEF, Gümüşhane’nin işgalden kurtuluşunu kutladı. Zinnur Büyükgöz kültürel emperyalizme dikkat çekti. Volkan Şenel, görsel takviyeyle anlattı. Selami Kolcu, “Rabbim Filistin’in kurtuluşunun da kutlamasını nasip etsin” dedi

Aktan Uslu Tüm haberleri

Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 106’ncı yılı Selami Kolcu başkanlığındaki Kocaeli Gümüşhane Dernekler Federasyonu – GÜDEF tarafından Gebze’de, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde zengin içerikli bir etkinlikle kutlandı. Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde fuaye alanında Gümüşhane’ye dair fotoğraflar sergilenirken etkinlik öncesi konuklara kuru pasta ile sıcak soğuk içecek ikramında bulunuldu.

 

BİR DESTANDA GÜMÜŞHANE’DE YAŞANDI

Gebze Belediyesi personeli Ramazan Zor’un sunumunu üstlendiği etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. GÜDEF Başkanı Selami Kolcu açılış konuşmasında, “Ülkemizin her bir köşesinde başlayan düşman işgalleri birbirinden özel kahramanlık destanlarının yaşanmasına sahne olmuştur. Bu destanlardan birisi de 19 Temmuz 1916’da Rus işgaline uğrayan Gümüşhane ilimizde yaşanmıştır” dedi.

ULUSAL KURTULUŞ’UN BİR PARÇASI

1 yıl, 6 ay, 28 günlük süre içinde açlık, sefalet ve salgın hastalıklar nedeniyle büyük acılar yaşayan Gümüşhane halkının ve Ordu’nun tüm yurtta yakılan kurtuluş meşalesiyle beraber 15 Şubat 1918 tarihinde Gümüşhane’yi düşman işgalinden kurtardığını kaydeden Kolcu, “Gümüşhane halkının kurtuluş mücadelesi, ulusal kurtuluş mücadelesinin bir parçası olarak Türk toplumunun dayanışmacı ve mücadeleci ruhunun bir kaynağıdır” diye konuştu.

106’ncı yılını coşkuyla kutladıkları kurtuluş mücadelesinin kendilerine, Atalarının mücadelesini hatırlatıp geleceğe inanç ve gayretle adım atmalarına imkan sağladığını kaydeden Kolcu, “Atalarımızdan emanet aldığımız bu güzel ilimizi ve vatanımızı aynı inanç ve güçle koruyarak hak ettiği değerlere ulaştırmak için yılmadan, usanmadan çalışmalı ve üretmeliyiz. Her türlü fedakârlıkla kazanılan bu bağımsızlığımızı, ancak bu şekilde koruyabiliriz. Bir niyazım da şudur ki Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunu gösteren Rabbim en kısa sürede de Filistin’in kurtuluşunun da kutlamasını bizlere nasip eder” dedi.

ALLAH BİR DAHA İSTİKLAL

MARŞI YAZDIRMASIN

Başta Kurtuluş meşalesini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan için canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle andıklarını belirten Gümüşhaneliler’in 15 Şubat Kurtuluş Günü’nü kutlayan Kolcu sözlerini Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın” sözleriyle bitirdi.

Zinnur Büyükgöz mikrofona “Gebze Belediye Başkanı ve başkan adayı” tanımlaması ile davet edilirken, Belediye Başkanı olarak mikrofon aldığını; tarihin ve dönemin faaliyetlerinin anlatılması gereken programda programa uygun konuşacağını söyledi.

BU MİLLET HİÇ MANGA

ALTINDA YAŞAMADI  

Türkler’in Anadolu topraklarına girdiği 1071’den sonra zaman zaman badireler atlattığını, Selçuklu ve Osmanlı’nın ardından İstiklal Harbi ile Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu kaydeden Büyükgöz, “Tarih apaçık ortada. Bu milletin evlatları hiçbir zaman bağımsızlığını, hürriyetini, bayrağını, sancağını, inancını ve kültürel değerlerini terk etmemiş başka hiçbir devletin ve milletin egemenliği, mangası altında yaşamamıştır” dedi.

VARSIN İNGİLİZCE ÖĞRENMEYELİM…

Bilim insanlarının bir araştırmasına göre gençlerimizin yabancı dil öğrenmekte zorlandığının tespit edildiğini kaydeden Büyükgöz, “İngilizce, Fransızca, Almanca’yı öğrenemezler çünkü biz hiç işgal altında kalmadık. Emperyalist işgalin altında yaşamadık. İtalyanlar, Libya’yı işgal etmiş. 40 yıl sonra İtalyanca egemen dil hale gelmiş. Cezayir, Hindistan, Pakistan öyle. Dünyanın, emperyalist güçler tarafından işgal edilen ülkelerine bakıldığında o ülkelerin çocuklarının çabucak yabancı dil öğrendiğini görüyorsunuz. Ama biz hürriyetimizi hiç terk etmedik. Varsın İngilizce, Fransızca öğrenmeyelim. Ama Alparslan’ın, Şeyh Edebali’nin öğüt ve sözlerinden sapmayalım” diye konuştu.

KÜLTÜR EMPERYALİZMİ

İLE İŞGALE YÖNELDİLER

Günümüzde Türkiye’yi topla tüfekle işgal edemeyeceklerini anlayanların kültür emperyalizmi ile işgal girişimlerinin sürdüğüne dikkat çeken Büyükgöz, “O yüzden de çocuklarımızı sosyal medya çukurlarından, ekranın tehlikelerinden, sokağın başındaki tehlikelerden korumak için tarih, kültür, örf, gelenek ve töremizi onlara öğretmeliyiz” dedi.

ECDADIMIZ İŞGALE TESLİM OLMADI

MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük kısa tuttuğu konuşmasına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin selamını ileterek başladı. Küçük, “Gümüşhane işgal gördü. Ama çok şükür ecdadımız işgale teslim olmadı. Anadolu’nun bütün topraklarında olduğu gibi işgale bütün gücüyle direndi. Ve Ruslar’ın çekilmesiyle birlikte tekrar bağımsızlığımızı kazandık” dedi. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, şehitleri, gazileri rahmetle anan Küçük, “Cenabı Allah bayrağımızı indirmesin. Vatanımızın bir karış tozunu bile böldürmesin” diye konuştu.

Şair Hacı Kısır’ın 15 Temmuz sonrası aynı adla kaleme aldığı ve bestesi “Şehitler gördüm” adıyla yapılan ezginin Ramazan Zor tarafından okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Tarihçi Yazar Volkan Şenel, Gümüşhane’nin kurtuluş tarihine dair sunumda bulundu.

STRATEJİK KONUM

Karadeniz’i Ortadoğu, Asya ve Afrika’ya bağlayan stratejik konumdaki Gümüşhane’de tarihin çeşitli dönemlerinde egemen ülkelerin hakimiyet kurmaya çalıştığını belirten Şenel, 1800 ve 1900’ların Gümüşhanesi ve yöresini görsel takviyelerle anlattı. Madenlerin büyük önem taşıdığını belirtip dört ayrı padişah döneminde darphanede basılan altın paraları gösterdi. Tarihi İpekyolu üzerindeki, il’in en eski yerleşim yeri Süleymaniye Mahallesi’nden fotoğraflar sergiledi.

VATANSEVERLERİ YETİŞTİREN ŞEHRİN ADI

Gümüşhane’nin 1829’da kısa süreli, 1’nci Dünya Savaşı’na denk gelen 1916’da ise uzun süreli ve hayli ağır bir Rus işgaline maruz kaldığını kaydeden Şenel gerek katliamları gerekse Ermeni, Rum çetelerine karşı Milli güçlerin mücadelesini yine görseller eşliğinde anlattı. Gümüşhane Valiliği ve Genelkurmay arşivinden derlediği görsellerle yaptığı sunumu gönül ve ruhları okşayan örneklerle tamamladı. Şenel özetle, “Nihal Atsız gibi vatanseverleri yetiştiren şehrin adıdır Gümüşhaneli. Karamürsel, Gölcük, İzmit ve Gebze’de Kocaeli’nin taşına toprağına sahip çıkan güzel insanların şehridir Gümüşhaneli” diyerek tamamladı.

Etkinliği düzenleyen GÜDEF yönetimi ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Şenel’e sunumunun sonunda GÜDEF’in teşekkür şilti İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen tarafından takdim edildi.

Program Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan tiyatro oyunu ve onurluk töreniyle son buldu. GÜDEF Başkanı Selami Kolcu’ya mikrofonda ve programda federasyonu oluşturan Kocaeli’nin çeşitli ilçelerindeki derneklerin başkanları; Ünal Çelik (Kocaeli Gümüşhaneliler), Erhan Karahan (İzmit Gümüşhaneliler), Durmuş Bayrak (Darıca Gümüşhaneliler), Erhan Eren (Gölcük Gümüşhaneliler), Oltan Yazgan (Körfez Gümüşhaneliler), Niyazi Coşar (Dilovası Gümüşhaneliler), İdris Cambal (Körfez Hereke Gümüşhaneliler), Adem Sevinç (Darıca Kelkitliler), Celal Ayvaz (Derince Kelkitliler), Yusuf Meral (Dilovası Kürtünlüler), Fırat Koca (Gebze Torul Kürtün), Abdullah Aydın (Gebze Şiranlılar), Gürsoy Alkan (Darıca Gümüşhane Tekkeliler), Kadir Er (Gümüşhane Yağmurdereli Köyü), Menderes Kaya (Kovlu Köyü), Mehmet Ali Varol (Gümüşhane Harmancık Köyü), Türkyılmaz Dal (Gümüşhane Avşarbeyli Köyü), Tuncay Dündaroğlu (Pirahmet Köyü) Baki Sevindik (Kızılca Köy), Yusuf Yıldız (Kürtün Akçal Köyü), Abdullah Keskin (Kelkit Babakonağı Köyü), Ahmet Akgül (Çayırçukuru/Şendere Köyleri), Murat Korkmaz (Kelkit Sarışeyh Köyü), Uğur Keleş (Kürtün Taşlıca Köyü), Yılmaz Katırcı (Dölek Köyü), Ayhan Kulaksız (Şiran Yukarı Kulaca Köyü), İsa Yelken (Gümüşhane Bahçeçik Köyü) ile birlikte selamladı.

SPONSORLARA ONURLUK

Programa katkılarından ötürü Gümüşhaneli iş insanları Gültekin Şenel, Mikail Ozan, Ertuğrul Taşlı, Fevzi Mahmut Çelik, Ramiz Polat, Halil İbrahim Kocagöz, Alim Baş, Önder Onuk, Mehmet Ceylan, Serkan Hafo, Muzaffer Yalçın, Yusuf Çolak, Kadir Er, Yılmaz Katırcı, Erdal Gergin, Serdar Yılmaz, Mevlüt Kocagöz, Bünyamin Bülbül, Güven Çelik, Uğur Baylan, Enver Kudu, Ali Muslu ve Okan Şen’e onurluk ile teşekkür edildi.

Protokol ilgisinin de çok yoğun olduğu programa Milletvekili Küçük, Başkan Büyükgöz ve Tarihçi Şenel’in yanı sıra Darıca Belediye Başkanı ve AKP başkan adayı Muzaffer Bıyık, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, KBB Gebze Bölgesi Koordinatörü İbrahim Pehlivan, AKP Gebze İlçe Başkanı Recep Kaya ve Kadın Kolları Başkanı Habibe Çırak ile Darıca İlçe Başkanı Köksal Şakar, MHP Gebze İlçe Başkanı Ali Yalsız, İYİ Parti’nin Gebze, Darıca ve Çayırova İlçe Başkanları Uğur Demir, Soner Kartal ve İlhami Bayrak ile KBB adayı Gencay Yıldıztekin ve Gebze Belediye Başkan adayı Sadık Güvenç, DEVA Partisi Çayırova İlçe Başkanı Necdet Saraç ile Büyük Birlik Partisi, Türkiye İttifak Partisi’nden başkan ve yöneticilerin de aralarında bulunduğu siyasetçiler, bürokratlar, hemşeriler ve vatandaşlar katıldı.

ZAFER PARTİSİ’NDEN TEPKİ

Zafer Partisi Gebze İlçe Başkanı Funda Erboğa Özkara ve Gebze Belediye Başkan adayı Doktor Koray Topçu da programa katıldı ancak koltuk düzenine tepkiyle etkinlik öncesi Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nden ayrıldı. Topçu kısaca, “Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal bir partiyiz” dedi. Öte yandan katılımcıların ara ara anons edildiği programda salonda olmamalarına karşın, Özkara ve Topçu’nun isimleri de okundu.

 

Güncelleme: 12 Şubat 2024 19:35
BENZER HABERLER
X