
SEKİZ BÜYÜKŞEHİR ADAYI ONAYLADI Katılımcı çevreci, halkçı ve adil yönetime imza
Kocaeli Çevre Platformu’nun “Yaşanabilir Kocaeli” adlı buluşması ve mutabakat metnine CHP, DEM Parti, Saadet, EMEP, TİP, TKP, Zafer ve Demokrat Parti’nin Büyükşehir adayları katılıp demokratik, katılımcı, çevreci, halkçı ve adil bir yönetim taahhüt etti
Küresel, ülkesel, bölgesel ve yerel çevre sorunlarına karşı, ekoloji ve doğa bilimlerinin yol göstericiliğinde ekolojik dengenin korunması temelinde; tarihi, kültürel ve doğal çevre bilincini ve duyarlılığını Kocaeli yerelinde geliştirmek, etkin kılmak, bu bilinci ve duyarlılığı yaygınlaştırıp toplumsallaştırmayı da amaç edinen…
Kocaeli Çevre Platformu’nun “Yaşanabilir Kocaeli” adlı buluşması ve mutabakat metnine CHP, DEM Parti, Saadet, EMEP, TİP, TKP, Zafer ve Demokrat Parti’nin Büyükşehir adayları katılıp demokratik, katılımcı, çevreci ve adil bir yönetim taahhüt etti.
Toplantıya sekiz partinin büyükşehir belediye başkan adayı Atasoy Bilgin (CHP), Selda İlgöz (DEM Parti), Nurettin Çelik (Saadet Partisi) Arzu Erkan (EMEP), Hakan Koçak (TİP), Aydaner Aktaş (TKP), Nermin Tol (Zafer Partisi), Şamil Devrim (Demokrat Parti) adayı katılarak belediye başkanı seçilmeleri halinde mutabakat metnini hayata geçireceklerini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nde gerçekleşen toplantıya platform bileşenleri; Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül ile Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Çiğdem Baloğlu, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin Arısoy, MMO Kocaeli Şube Başkanı ve TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma, KYÖD Başkanı Uğur Saral, Kocaeli SMMMO Başkanı Özcan Çakır, Kocaeli Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Atabay, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği – KEYAD Başkanı Mehmet Ali Uğurlu, Yerel Gündem 21 Kooperatifi Başkanı Mehmet Toker’in yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sinan Ejderoğlu ile siyasi partilerin yöneticileri katıldı. Belediye başkan adaylarına dosyaları bileşenlerin başkan ve yöneticileri tarafından teslim edildi.
ELMA: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE
KARŞI ÖN SAFTA YER ALMALIYIZ
Programın sunum konuşmasını yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, 2024 yılı Dünya Su Günü temasının ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ olarak belirlendiğini ifade ederek 2024 yılı Dünya Meteoroloji Günü için belirlenen temanın ise, ‘İklim değişikliği ve etkileriyle mücadelede ön safta olmak’ olduğunu belirtti.
Elma, içilebilir su kaynaklarının tükenmesine ve doğal afet kaynaklı yıkımların artmasına sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikalarda ısrar edildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Kapitalizmin doymak bilmez kar hırsına karşı tüm canlı yaşamın hakkını savunuyoruz. Bu mücadelemiz asla tek bir günle ya da bir haftayla sınırlı kalmayacak, toprağımız, ekmeğimiz, emeğimiz ve sularımız özgürleşene kadar devam edecektir. Canlı yaşamını ve çevreyi yok sayan rant politikalarına bağlı doğa katliamları devam ettikçe, afetlerin engellenmesi mümkün değildir” dedi. Önümüzdeki sürecin eylem planlarına dair bilgilendirmede bulunan Elma tüm bileşenleri ortak mücadeleye davet etti.
ERSÖZ: TÜM OLAYLARIN TAKİBİNDEYİZ
Kocaeli Çevre Platformu Dönem Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz toplantı için tüm belediye başkan adaylarına ulaşmaya çalıştıklarını, sekiz belediye başkan adayının katılımının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti. Kuruluşundan bugüne platformun yapısı üzerine bilgilendirmede bulunup siyaset üstü bir kurum olduklarını kaydeden Ersöz, “Kentimizde hava kirliliği ve çevreye zarar veren tüm olayların takibindeyiz” dedi.
Kartepe’de yapılmak istenen haddehaneyi örnek veren Ersöz, “Bu haddehanenin yapılmasına, kentin bağrına bıçak saplamak diyoruz” dedi. Ersöz İlk başlarda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın da haddehaneye karşı olduğunu ancak üst düzey baskılar sonrası tavır değiştirdiğini kaydetti. Ersöz, KBB adaylarına yönelik mutabakat metninin içeriğine dair özetle şunları kaydetti:
“Kocaeli’nin master planları derhal yapılmalıdır.
Kentin geleceğinin planlanmasında yerel yönetimler demokratik katılım ilkesine bağlı kalmalıdır.
Yapılacak eylemler, alınan kararlar nedeniyle Kocaelili kötü etkilenecekse, çevremize zarar verecekse yerel yönetimler merkezi yönetimin baskılarına direnmelidir.
Can kaybına neden olan her vakada yetkilinin hangi kurumlar olduğuna bakılmaksızın yerel yönetimler tarafından halk bilgilendirilmelidir. Şeffaf yönetim bunu gerektirir. Böylece kent paydaşları olarak adaletin sağlanıp sağlanmadığı hususunda yerel yönetimlerce bilgi alma hakkımız teslim edilecektir.
Kentsel dönüşüm uygulamalarında çevre ve insan sağlığına önem verilmelidir.
Kocaeli’de yağmursuyu ve atık su altyapı sistemleri ayrık olarak dizayn edilmeyen bölgelerde acilen ayrık sistem imalatları tamamlanmalıdır. Yerel yönetimlerce israfın önüne geçilmesi ve kaynaklarımızın korunması sağlanmalıdır.
Metro, tramvay, tren gibi daha ekonomik ve çevreci sistemler geliştirilmelidir.
İl geneli tüm değerli sulak alanlarımız yapılaşma ve kirlenmeden korunmalıdır.
Tarım alanları ve meralar korunmalı ve geliştirilmelidir.
Hava kirliliği bir kader değildir. Önlenmesi mümkündür. Yerel yönetimlerce gerekli tedbirler alınmalıdır.
Atıkların geri kazanılması ve kaynağında ayrıştırılması için yerel yönetimlerce kolaylaştırıcı, teşvik edici uygulamalar arttırılmalıdır.
Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde nüfusun ve sanayinin azaltılması prensiptir. Yerel yönetimlerce bu prensibe uyulmalıdır.
MAHKEME KARARLARINA SAYGI
Tüm bu sorunlar karşısında yerel yönetimlerin iş ve eylemlerinde hukuktan ayrılmamaları, mahkeme kararlarına saygılı olmaları, hak ve adalet kavramlarını içselleştirmemelerini beklemekteyiz. Rant odakları ve sermaye yerine halkın yanında olmalarını ihtar ederiz. Yerel yönetimleri halen çözüm imkânı varken yaşadığımız kenti korumak adına üzerine düşeni yapmaya, sorumluluğu paylaşmaya, akıl ve bilimi ilke edinmeye ve her şeyden önce vicdanlı olmaya davet ediyoruz.
OY VERMEYİN
Aynı zamanda memleketimiz Kocaeli’yi koruma ve geliştirme ödevi olan sevgili hemşerilerimize sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımızı tanımayacak, çevreyi koruyup geliştirmeyecek yöneticilere oy vermeme çağrısında bulunuyoruz.”
Toplantıya sekiz belediye başkan adayına mutabakat dosyalarının parti ismine göre alfabetik sırayla teslimiyle devam edilirken adaylara söz hakkı da tanındı.
BİLGİN: HER KONUDA DANIŞACAĞIZ
CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Atasoy Bilgin, “Duyarlılığınız bizim için önemli. Söylediğiniz gibi seçmen bu konuda duyarlı olan partilere oy vermeli” dedi. Bilgin ayrıca özetle şunları kaydetti: “Bu kenti yöneten idareciler her şeye hâkim değiller. Yönetirken meslek odalarına, STK’lara, kent konseyine ve çevre platformlarına sormalı. Yapacağı her projeyi tartışmaya açmalı, hayata geçirmeli. Onlardan gelecek görüşler sonrasında karar vermeli. ‘Yaptık oldu’ mantığıyla kent gelişmez. Biz göreve gelirsek her konuda sivil toplum örgütleri, kentleri bütün bileşenlerine danışan ve tartışan bir yapıda olacağız. Sanayi kentinde doğayla barışık yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi.
İLGÖZ: RANT DEĞİL İNSAN ODAKLI PROJELER
DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Selda İlgöz, “Partimiz bütün tahakküm ilişkilerini kırmak için var. İnsanın doğaya tahakkümüne de karşıyız. Doğaya sömürge yöntemiyle bakan yöneticiler, işletmeler yüzünden çevremiz bu halde. Sömürge burada sadece üretip kazancı almak, atığını bırakıp gitmektir. Rantın olduğu her yerde çevre sorunu oluyor. Önemli olan rant yerine insan odaklı projeler” dedi. Kocaeli Barosu’nda yönetim kurulu yaptığı süreçte platformun kurucuları arasında yer aldığını da kaydeden İlgöz sözlerine ilaveten, “Bizler meclisler üzerinden örgütleniriz. Mahalle, kent ve büyükşehir meclisleri ile yürürüz. Yönetime gelirsek doğanın bir parçası olduğumuz bilinciyle hep birlikte yöneteceğiz” diye konuştu.
ERKAN: YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ
EMEK VE DEMOKRASİ ÜZERİNE
EMEP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Arzu Erkan, “Biz yerel yönetim anlayışını emek ve demokrasi üzerine kuracağız. Kenti emekle, emek örgütleriyle, akademik odalarla yönetmeye talibiz. İfade edilen başlıkların tamamı, bizim de mücadele başlıklarımızdır. 01 Nisan’dan sonra da yaşanılır Kocaeli için mücadele edeceğiz. Kentimizdeki tüm çevre sorunları, mücadele başlıklarımızın içerisinde” dedi.
DEVRİM: SEÇİLEN HALKLA ÇALIŞSIN
Demokrat Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Şamil Devrim, Kocaeli Dostluk Grubu Başkanlığı da yaptığını hatırlatıp parti olarak yola, ‘Halktan yana belediyecilik’ diye koyulduklarını söyledi. Devrim, “İktidarın başkan adayını göremedim çünkü geldiklerinde, nereye kaçacaklarını bilemeden gelmişlerdir diye düşünüyorum
1970, 1980’lerde ev yapacağımız zaman dere kenarına 200-300 metreden aşağı yaklaşamıyordunuz. Bugün dere kenarlarını sanayiye açıyorlar. Kullar’da oturuyorum. Kullar Deresi’nden irin akıyor. Bacalı sanayiye izin veriliyor. Böyle kepazelik oluyor mu? 2009’da yerleştiğimde mis gibi koku alıyordum. Şimdi solvent kokusu çekiyorum” dedi.
İZAYDAŞ’ın alt tarafı, Hereke dahil olmak üzere pek çok yerde çevre sorunu yaşandığını kaydeden Devrim, “Hereke’de zamanında yapılmış çimento fabrikası orayı mahvetti. Toplumumuz da bilinçsiz. Geçenlerde Gölkaya’ya gittik, baktık. İnsanlar tüm pisliği dere kenarına bırakmış. İnsanlar da bilinçlenmeli” diye konuştu.
Yerel yöneticilerinde halk tarafından seçildiğine dikkat çeken Devrim, “Biz de bilinçleneceğiz ki yerel yönetimler bilinçlensin. İçimizden biri kazandığı taktirde lütfen halkla birlikte çalışalım. Sadece rantla çalışmayın. Merkezden yönetilirseniz hiçbir halt edemeyiz” dedi.
ÇELİK: KURALLI ÇALIŞMAYI BİRLİKTE YAPACAĞIZ
Saadet Partisi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nurettin Çelik sözlerine, “ Burada bulunan kimse trafikte, kırmızı ışıkta geçmedi. Kırmızı ışıkta geçenler burada yok. Hiçbir zaman da olmadılar. Bizle olsalardı ifade edilen sıkıntılar olmayacaktı. Kuralları inşallah bu seçimle oluşturacak, toplumun dinamikleriyle yol açmış olacağız. Kurallı çalışmayı hep birlikte yapacağız. İnşallah 1 Nisan itibariyle temellerini atarız” diye konuştu.
Kocaeli’nin hoyratça kullanılmasının kendilerini umutsuzlaştırdığını ancak salondaki tablonun umut verici olduğunu kaydeden Çelik, “İnşallah 1 Nisan sabahı bu farkındalıkları hissederek yol alırız” dedi.
AKTAŞ: ÜLKE KAPİTALİST
SİSTEMCE KUŞATILDI
Türkiye Komünist Partisi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydaner Aktaş platformun çalışmasını önemsediklerini belirtip şunları kaydetti: “Yaşadığımız olumsuzlukların temel sebebi kapitalizm ve emperyalist sistemdir. Bunu görmezden gelirsek çözüm bulamayız. Çünkü yerel yönetimlerde ülke siyaseti de emperyalist kapitalist sistemce kuşatılmış durumda. Patronların karının artması için doğa tahrip edilmek zorunda. Çocuklarımız katledilmek zorunda. Patronların karının daha da artması için ülkemizin yeraltı ve yerüstü kaynakları sömürülmek zorunda. Buna karşı çıkmadan, çevreyi yarınları ve geleceği koruyamayız. TKP olarak sömüren kapitalist sistemin yerine halktan yana halkçı politikaları savunuyoruz. Ülkemizde sistem sorunu var. Bu sisteme karşı çıkmadan hiçbir sorunu çözemezsiniz. Rant ile mücadeleyi, ülkenin tam bağımsızlığını öncelemeyen hiçbir siyasi yaklaşım ülkede hiçbir problemi çözemez.”
KOÇAK: KAZANIRSAK KILAVUZ
KAZANAMAZSAK PROGRAM
TİP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Koçak, “Biz eğer seçimi kazanırsak bu mutabakatı bir yol haritası, kılavuz olarak kabul ediyoruz. Kazanamazsak mücadele programı olarak kabul ediyoruz. Çok önemli bir vurgu var. Kocaeli’yi aşan merkezi kararlar da var. Bizim kamusal, bütünlüklü ülke çapında planlı bir ekonomik kalkınmaya ihtiyacımız var. Hep birlikte mücadeleyi sürdürmeliyiz. Kocaeli sanayi ama aynı zamanda emekçi kenti. Temiz sağlıklı çevrede yaşama hakkını savunmak da görevimiz” şeklinde konuştu.
Koçak mutabakatın yerel yönetimler sürecinde çıkardıkları halkçı, kamucu, sosyalist yerel yönetimler programında ifade edilenlerle çok büyük ölçüde çakıştığını kaydetti.
TOL: EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ
Zafer Partisi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nermin Tol, 2000’lerde kent konseylerinin tüzüğünün yazılım ekibinde yer aldığını belirtip belediye başkanlığına seçildiğinde kent konseylerinin halk tarafından yönetilmesi için çabalayacaklarını kaydetti. Nermin Tol, “Yıllarca çevreyle uğraştım. Diyoruz ki hava olmazsa üç dakika, su olmazsa üç gün zor yaşarız. Temiz hava su toprak olmazsa siyaset, öğretmenlik mühendislik yapamazsınız. Çevre dil din ırk fark etmeksizin en önemli sorunumuzdur” dedi.
TEMA Vakfı ile 30 yıllık mücadelesi olduğunu kaydeden Nermin Tol, “Çevreyi en son nasıl anlatırım diye düşünerek, belediye başkan adayı oldum. Seçildiğimde bu mutabakatı rehber edineceğim. Şahsımın partimin birinci önceliği çevre olacaktır. Verdiği sözü tutan insanlar olarak da beraber yürüyeceğiz” diye konuştu.
Toplantıda Yerel Gündem 21 Kooperatifi Başkanı Mehmet Toker de söz alıp Kocaelililer’in 60 yıldır çevre sorunlarına alışmaya başladığını kaydetti. Toker, “Buna karşın bir şansımız var. Kendi yönetmeyi, kenti yönetenlere bırakmadığımız sürece çok önemli işler yaptık” deyip örnekler verdi.
Toplantı, toplantıda sağlanan birlikteliğin sürmesi, 01 Nisan’dan sonra mutabakatın uygulanması için çaba gösterilmesi temennileri ve günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.
FOTO GALERİ
https://www.facebook.com/photo?fbid=3365492457077162&set=pcb.3365492840410457