Kaldılar. İşin peşini bırakmayacak
21 Mayıs 2024 04:46

DÜŞSELERDİ SÖYLEYECEK SÖZÜ YOKTU… Kaldılar. İşin peşini bırakmayacak

BAL 2’de 56 puanlı üçüncü İFA Spor Başkanı Aydın Aydeniz, sezon öncesi statüye karşı yaptığı çağrı yeterli ilgiyi görmeyince geri adım attı. “Düşersek diyeceğim yok. Kalırsak peşini bırakmayacağım” diyen Aydeniz’in takımı, ligde kaldı…

Aktan Uslu Tüm haberleri

İFA Söyleşisi - 1

Bu röportaj sezonun bitimine iki hafta kala, İFA Spor – Gebzespor maçı öncesi gerçekleşmiştir.

BAL’daki ilk sezonunda 3’ncü Lig’i ıskalayıp ikinci sezonunda grup altıncısı olarak direk düşen İFA Spor, bu sezonu 56 puanla, grup üçüncüsü ancak ligde kılpayı kalarak tamamladı. Sezon başında statüdeki adaletsizliğe karşı bayrak açan, 168 kulübe yaptığı çağrıya ilgiyi yetersiz bulunca geri çekilen Başkan Aydın Aydeniz, Gebzespor maçı öncesi, “Şayet ligde kalırsak işin peşini bırakmayacağım” demişti. Detaylar şöyle:

Bölgesel Amatör Lig’de 2014-2015 grubunda sezonu 53 puanla ikinci sırada tamamlayıp 3’ncü Lig’in eşiğinden dönen, ligde direk kalan;

2015-2016 sezonunda grubunu 42 puanla altıncı sırada bitirmesine karşın İstanbul kotasından direk İstanbul SAL’a düşen;

Yedi sene aradan sonra yeniden döndüğü BAL’da mücadele ettiği 2’nci grubun şampiyonluk adayları arasında gösterilen İstanbul, Küçükçekmece temsilcisi İFA Spor sezonu 56 puanla üçüncü sırada tamamladı. Üç İstanbul takımının yer aldığı grupta İstanbul birincisi olduğu için 2024-2025 sezonunda yeniden BAL’da yer almayı direk garantiledi. Ancak play out diye tanımlanan eleme maçı oynamaktan bir, ligden düşmekten üç puan farklı sıyrıldı.

Grubu 53 puanla beşinci sırada tamamlayan Feriköyspor, İstanbul üçüncüsü olduğundan direk düştü. 55 puanlı grup dördüncüsü Taçspor, eleme maçında SAL’dan gelen Dikilitaşspor’a 2-1 yenilerek lige veda etti. Temsilcimiz Gebzespor’un da yer aldığı grupta 36 puanlı grup dokuzuncusu Keşanspor ve 33 puanlı grup 10’ncusu Kapaklıspor direk, 18 puanlı grup 13’ncü Sarayspor eleme maçı oynayarak ligde "kaldı" (90+3'te, 1-0 önde iken çıkan olaylardan ötürü yarıda kaldı.).

Antiparantez; İFA Spor’un yine aynı puanla ligden düşme olasılığı vardı. Grubumuzda kendi il kotalarından ligden düşmeleri haftalar önce kesinleşen Uzunköprüspor ve Yuvacıkspor bitime iki hafta kala ligden çekilse idi, 4 puanlı Babaeskispor üstelik direk, ligde kalıyordu.

Sezonun bitimine iki hafta kala, 29’ncu haftada temsilcimiz Gebzespor ile iç sahada oynadıkları, her iki takım açısından hayati önem taşıyan maç öncesi statüyü konuştuğumuz İFA Spor Başkanı Aydın Aydeniz, “Bugün kim kazanırsa, kaybedene yazık olacak” dedi. Başkan Aydeniz ile İFA Spor Tesisleri’ndeki sohbetimize kulüp yönetim kurulu üyeleri Suphan Özkan ve Tekin Akdağ da eşlik etti.

Maç bitimi 0-0’lık beraberlik, tabelada kazanan veya kaybeden skor itibariyle yoktu. Ancak şampiyonluk yarışına o maçta havlu atan Gebzespor sahada yığılıp kalırken Uzunköprüspor deplasmanında Feriköyspor’un 1-0 kaybetmesinden ötürü –yine o hafta bitimi itibariyle- ligden direk düşme riski sıfırlanan ve en kötü ihtimal, ‘SAL’dan gelecek ekiple eleme maçı’ biletini cebine koyan İFA Spor’da takım, sonucu taraftarıyla kutladı. Sezonun son haftasında da kazanmayı bilen kırmızı yeşilliler, bu sefer Taçspor üstelik evinde kaybedince de ligde direk kaldı.

BAL’daki statü adaletsizliğine karşı sezonun henüz başında önemli bir adım atan ancak tüm BAL kulüplerine yaptığı çağrıya yeterli sayıda destek almayınca geri çekilen İFA Spor Başkanı Aydın Aydeniz, “Önce şu sezon bitsin. Ligden düşersek, zaten düştükten sonra söyleyecek hiçbir şeyim yok. Ama kalırsam da ben bu işin peşini bırakmayacağım. Dünyanın hiçbir yerinde yok. 56 puanla küme düşmek nerede görülmüş” dedi. İFA Spor’a 56 puan, İstanbullu iki rakibinin son iki haftadaki kayıplarından ötürü yetti. Takımı da ligde kaldığına göre, 2024-2025 sezonu öncesi de statünün adaletsizliğine karşı yine bir atraksiyon gösterecektir:

“Sezon başından mevcut statüye dair, değişmesi için büyük uğraş verdim. 168 kulüp başkanının tamamının yer aldığı bir WhatsApp grubu oluşturdum. Statüyle ve diğer sorunlarla alakalı, bir araya gelmeyi teklif ettim. Ankara veya neresi uygunsa, herhangi bir şehirde buluşmayı önerdim. Sadece 38 kulüpten, ‘Geliriz’ yanıtı aldım.

Herhangi bir sorunu tartışmak için bir makama gidecek olsan adam, ‘Sizin daha çoğumuz bir araya gelemiyorsunuz?’ demez mi? Aynısı başıma gelmişti.

Şimdi sezonun sonundayız. Herkes feryat figan yazıyor. Zamanında gelseydin bir araya, şimdi bunu yaşamazdın.

3’ncü Lig’de birinciler çıkıyor. İki ila altıncı sıra arasındakiler, play off oynuyor. Niye BAL’da oynanmasın. 3’ncü Lig’de düşen takım sayısını üçten dörde çıkarsınlar. BAL’daki takımlara yazık günah değil mi? BAL’da 3’ncü Lig kulüplerinden daha fazla para harcayan kulüpler var. Emeğe, paraya yazık. Bu hafta itibariyle, sezon sonu itibariyle 56 puan toplasak bile küme düşme olasılığımız var. Dünyanın neresinde var böyle bir şey?

Ama bunu biz kendimiz hak ediyoruz. Bir araya gelip hakkını aramazsan, sonuçta bu oluyor.”

Çağrısına olumlu yanıt veren 38 kulüp başkanı ile bir araya gelmeyen ancak o günkü tutumunu günümüzde yine değerlendiren Aydeniz, “Açıkçası, ilgi yetersizliğinden ötürü kırılmıştım ama 38 kulübün başkanı, yöneticisi ile de bir araya gelinip federasyona gidilebilirdi. İnsanların neticede ortak sorunu olduğundan, 168 kulüpten sadece 38’inin dönüş yapması, şevkimi kırdı. En azından yarısı olsaydı, bir yere gittiğinde söz hakkı doğabilirdi diye düşünüyorum. Hiç olmazsa dönüş yapıp gelemeyeceklerini söyleyenler arasında çok ilginçtir ve üzülerek söylüyorum,  ‘Yol param yok, gelemiyorum’ diyen bile oldu” dedi. Aydeniz şöyle devam etti:

Biz bu sezon kendi derdimize düştük. Grubumuzda kimin şampiyon olduğu umurumda değil. Çorluspor 1947 ile Çorlu’daki maçımızda biri yarım metre mesafeden üç topumuz direğe vurdu. Diliskelesi maçında, santrası yapılmayan son saniye golümüzde, o topa 50 kere vursan o adamın bacak arasından kaleye gitmez. Futbolda şans önemli. Bugün de şans kimin yanındaysa o kazansın. Öte yandan kim kaybederse de, kaybedene yazık olacak. Bu kadar puan toplayıp küme düşmek, dünyanın hiçbir yerinde yok. Deli olmamak elde değil.

-Telefonundan bir mesajı göstererek- Sabahleyin Bingöl’den göndermişler. Maça çıkmıyorlar. Böyle olursa, ben de yazdım: Zamanı gelince sesiniz çıkmadı. Şimdi son iki haftaya girilmiş, iş işten geçmiş.

Önce şu sezon bitsin. Düşersek, zaten düştükten sonra söyleyecek hiçbir şeyim yok. Ama kalırsam da ben bu işin peşini bırakmayacağım. Dünyanın hiçbir yerinde yok. 56 puanla küme düşmek nerede görüşmüş.”

O süreçte o çıkışını destekleyenlerin arasında grubumuzda Edirne kotasından direk ligden düşen Uzunköprüspor’un Başkanı Erkan Davas’ın da yer aldığını kaydeden Aydeniz, “Erkan Başkan, Allah için hep destekliyor, halen uğraşıyor. Uzunköprü, tarihi de olan bir şehir takımı. Ama sahipsiz oldu mu veya yeterince sahip çıkılmadı mı, yine tarihi olan kent takımlarından Lüleburgazpor’un, Babaeskispor’un konumunu da düşebiliyorlar” dedi.

Bu sezon Feriköyspor ile deplasman maçına –Lüleburgazspor teknik heyetinin iddiasına göre yönetimin otobüs tahsis etmemesinden ötürü- çıkmayan Lüleburgazspor’un bir diğer İstanbul ekibi Taçspor ile İstanbul’daki maçına çıkıp sezonu tamamladığını, Taçspor’a 17-0 kaybederken gerek kulübün konumu, gerekse futbolcuların durumu için çok üzüldüğünü belirten Aydeniz, “Yani, o çocuklara da yazık. Lüleburgaz da tarihi olan bir şehir takımı” diye konuştu.

BAL’da adaletsizliğin statü ile sınırlı olmadığını, aynı ligde ve grupta mücadele eden takımların arasında, ‘Uçurum’ diye de tabir edilebilecek olanak farkları olduğunu ima eden Aydeniz ayrıca özetle şunları kaydetti:

“Gerek maddi gerek manevi, verilen emeğe yazık. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ile görüştüğümde, ‘Torba sistemi yapın. İmkânı olan gidip Ağrı’da oynasın. Ama ligi dördüncü bitirip küme düşmesinler’ dedim.

4’ncü Lig, bu senenin meselesi değil. Delinin birisi kuyuya bir taş atmış. 50 akıllı çıkaramamış. Süper Lig’dekiler ellerinde olsa 3’ncü Lig’i de kaldırmak istiyor çünkü pastanın büyüğünü kendileri yemek istiyor. Ben 4’ncü Lig’in kurulma ihtimali olmadığını düşünüyorum.

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ve TFF yönetim kurulu üyesi Ali Düşmez, çok fazla profesyonel kulüp olduğunu söylüyor. Bu kadar kulüp, federasyona külfet olarak geliyor. Bölgesel amatör ligin federasyona bir maliyeti yok ki. Bir sezonluk deplasman gideri için 30 bin lira veriyorlar. Oysa bir otelde takım halinde bir gecelik konaklamanın maliyeti 50 – 60 bin lira. Niye adam, 4’ncü Lig ile uğraşsın ki. Zaten 42 bin TL de katılım parası alıyor. Ondan sonra, ‘Kart gördün’ ceza. ‘Küfür ettin’ ceza. O parayı da geri alamıyoruz.

Yanlış hatırlamıyorsam sırf 3’ncü Lig’de kulüpler bu sezon 4 milyon TL katılım parası aldı. 4’ncü Lig kurulursa üç grupta toplam 45 takım olsa, dörder milyon TL’den dünyanın parası ediyor. Federasyon bunu neden istesin ki, külfet olarak görüyor.

Geçen sezon, 12 takımdan 9’u 3’ncü Lig’e alınacaktı. 6 Şubat depremlerinin etkilediği bölgede BAL’da oynayan bir Adana grubu vardı zaten. İstanbul’da ne vardı da, aldılar? Statüye dair söylenecek çok şey var ama biz önce bu sezonu bir bitirelim de…

Gebze ile Çorlu’nun harcadığı, yaklaşık 30 milyon TL. İmkânları var, karşılıyorlar. Özgürcan Özcan transferinin bedelini biliyorum, söylemeyeceğim. İmkânı var, veriyor. Zaten adaletsizlik burada. Gebze nihayetinde sanayi bölgesi, koca bir ilçenin takımı. Günümüzde hiçbir kulüp başkanının cebinden 20 milyon TL verebileceğini sanmıyorum.

BAL’da 168 takım arasında 100’den fazlası belediye ve belediye destekli takım. Kulüp başkanları böyle olunca, kendi cebinden para çıkmadığı için istediği gibi har vurup harman savurabiliyor. Adaletsizlik bu.

Bu siyaset futbolun içinden çıkmadığı sürece, adalet olmaz. Neticede bir tarafta belediye takımı…

İks bir kulüp, fark etmez. Bir peşinat veriyor. 2 milyon TL peşinat ödüyor. Amatör liglerden bahsediyoruz. Bugün profesyonel kulüplerde bu para yok. Kimin parasını veriyorsun? Belediyeler bir kere işin içinden çıkmalı. Yıllardır şunu söylüyorum: Bana sorarsanız her ilin bir profesyonel takımı olmalı. Spor gerçekten birleştiricidir. İnsanların ortak mutluluk yanıdır. Ama bugün yanlış hatırlamıyorsam 36 ilin profesyonel liglerde takımı yok. Ama İstanbul’da 50 profesyonel takım var. Sahası, seyircisi yok. Neye gerek var?

Başkan Aydeniz ile sohbetimize kulüp yöneticileri Suphan Özkan ve Tekin Akdağ da yer yer eşlik etti. Özkan ve Akdağ, sadece İstanbul ekiplerinin yer aldığı grupta 10’ncu sıradakinin ligde direk kaldığını belirtip, “Madem öyle, grubumuzdaki İstanbul ikincisi, üçüncüsüne İstanbul grubu ekipleri ile play out oynat. Onu da yapmıyor. O grupta, 10’ncu sıradaki İstanbul ekibi ligde kalacak. Bizim grupta ilk beşin içindekiler ligden düşecek” diyerek statüye tepkisini ifade etti.

 

Yarın..

Kulübün tarihi…

12 Eylül 1980’de, başına neler geldi?

İFA’nın manası/açılımı…

Zeynebiye…?

Küçükçekmece’de spor..

Bu sezonun İFA Spor’a maliyeti…

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 21 Mayıs 2024 06:06
BENZER HABERLER
X