Biyoteknolojinin gücü kamu yararına işleyecek
09 Mayıs 2024 03:46

HEM ŞİMDİKİ HEM GELECEK NESİLLER İÇİN Biyoteknolojinin gücü kamu yararına işleyecek

GTÜ'nün Pakistan’dan MNS Tarım Üniversitesi işbirliğinde düzenlediği 1. Uluslararası Sürdürülebilirlik İçin Biyoteknoloji Çözümleri Kongresi yarın sona erecek. GTÜ Rektörü Prof.Dr.Hacı Ali Mantar kongrenin temasını, “biyoteknolojinin gücünü kamu yararına kullanmak” diye tanımladı

Aktan Uslu Tüm haberleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 4 Kasım 2014 tarihli kararı ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün temelleri ve deneyimi üzerine 2014 yılında kurulan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) bu sefer ülkemiz tarımı için çok önemli bir etkinliğe, 1. Uluslararası Sürdürülebilirlik İçin Biyoteknoloji Çözümleri Kongresi ile imza attı. Halihazırda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen Türkiye'deki 23 araştırma üniversitesinden biri olan GTÜ’nün Biyoteknoloji Enstitüsü ile Pakistan Muhammad Nawaz Shareef (MNS) Tarım Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen kongre yarın akşam (10 Mayıs Cuma) sona erecek. 07 Mayıs Çarşamba günü başlayan kongrenin açılış programı ise, kongrenin ikinci gününde gerçekleşti.

KURNAZ: O MUTABAKATIN İLK SONUCU

Gebze Teknik Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü Müdürü ve Kongre Başkanı Prof.Dr. Işıl Aksan Kurnaz açılış programında yaptığı açış konuşmasında sözlerine MNS Tarım Üniversitesi ile 2022’de imzaladıkları mutabakat zaptının birçok etkileşimi tetiklediğini, ilk sonuçlardan birini bu kongrede verdiğini görmekten gurur duyduklarını kaydederek başladı. Ayrıca GTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ile işbirliği içindeki UN SDSN Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı ve Türkiye Hücre Ölümü Derneği gibi özel oturumlar düzenleyerek kongreye katkıda bulunan diğer ortaklarına ve derneklere de teşekkür etti.

BİYOGİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİNE İNANIYORUZ

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü’nün kurulduğu 2016’dan bu yana hem GTÜ içinde hem de diğer üniversitelerle disiplinler arası işbirliklerine odaklandığını kaydeden Kurnaz, “İşbirliklerinin, üniversite-sanayi ortaklıklarının ve biyogirişimciliğin önemine inanıyoruz.  Ar-Ge projeleri yürüttüğümüz bazı firmalar da bu kongrede bizimle birlikte ve ortak çalışmalarımızın meyvelerini sunacaklar. Laboratuvarlarımızda yürütülen akademik çalışmaların pazarda yerini aldığını ve dünyada bir değişim yarattığını görmek her zaman gurur verici bir andır. Start-up'ların sürdürülebilir çözümlere yönelik yenilikçi fikirlerin üretilmesinde bir dinamo olacağına inanıyor, öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin bu konuda itici bir güç olmasını diliyoruz” dedi.

BENZERLERİN GÜÇBİRLİĞİ

Kongrenin ana sponsoru GÜBRETAŞ’a da atıfta bulunan Kurnaz, “Benzer düşünen kişi ve kurumların bir araya gelerek ortak bir hedef doğrultusunda çalışmalarının gücüne yürekten inanıyoruz. Bu tür çabaların koordine edilmesi, farklı akademik ve akademik olmayan kurumların, biyogirişimcilerin, STK'ların, yerel ve bölgesel politika yapıcıların ve yatırımcıların bir araya gelerek sürdürülebilir bir biyoekonomi ve biyoteknoloji topluluğu ve biyokümesi oluşturmasını gerektirmektedir. Bu, bugün dünyamızın karşı karşıya olduğu ve giderek daha kritik ve zorlu bir hal alan sürdürülebilirlik meselesi için daha da önemlidir” diye konuştu.

Kurnaz sözlerini destek ve işbirliklerinden ötürü GTÜ Rektörü Prof.Dr.Hacı Ali Mantar ve Rektör Yardımcısı Damla Arısan’a, Biyoteknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Barış Kutman ve tüm öğretim üyeleri ile araştırma görevlileri ve idari personele, GTÜ Halkla İlişkiler birimi ve Teknoloji Tras ve Teknoloji Transfer Ofisi’ne teşekkür ederek tamamladı.

MANTAR: DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, kongreye ev sahipliği yaptıkları için mutluluk duyduklarını belirterek iklim değişikliğinden gıda güvenliği ve kamu sağlığına kadar insanlığın karşı karşıya olduğu sorunların acil, yenilikçi çözümler gerektirdiğini belirterek, daha iyi yarınlar için akademisyenlerin bir araya geldiğini söyledi. Mantar, “MNS Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen bu önemli etkinlik, daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ortak yolculuğumuzda önemli bir ana işaret etmektedir” dedi.

Kongrede biyoteknolojideki son gelişmelerin çeşitli disiplinlerdeki uygulamalarının incelenmesi konusunda bilgi alışverişinde de bulunulacağını anlatan Mantar, "Kongremizin teması, biyoteknolojinin gücünü kamu yararına kullanmak için gösterdiğimiz kolektif çabanın özünü yansıtmaktadır. Bu tema, hem şimdiki hem de gelecek nesiller için çevresel yönetim ve ekonomik refahı teşvik etmek üzere bilim ve teknolojiden yararlanma konusundaki kararlılığı yansıtmaktadır" dedi.

MNS Tarım Üniversitesi’nden Prof.Dr.Muhammad Hammad Nadeem Tahir’in çevrimiçi bağlantıyla katıldığı kongrenin konukları arasında Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden müsteşar Syed Atif Raza da yer aldı. Tahir ve Raza konuşmalarında GTÜ ile işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN

Ülkemizin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ABD, Hollanda, Almanya, Pakistan, Belçika, Bulgaristan ve Yunanistan’dan 300 akademisyen ve araştırmacı ile STK ve sektör temsilcilerinin katıldığı kongrede endüstriyel ve tarımsal biyoteknoloji ile biyomalzemeler, iklim değişikli, biyoteknolojide yapay zekâ ve dijitalleşme, medikal, gıda ve tarımsal biyoteknolojide yenilikçi çözümler konuları masaya yatırılacak. “Daha iyi bir dünya için ortak Ar-Ge çabalarının nasıl değerli olabileceği” tartışılacak. Kongreye dair, sonuç bildirgesi de yayınlanacak.

Foto galeri: https://l24.im/DJpU

SPONSORLAR

GÜBRETAŞ’ın ana sponsorluğundaki kongrenin diğer sponsorları IKA Türkiye Laboratuvar ve Proses Teknolojileri, Krosgen Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme, Ant Teknik Cihazlar, Sartorius Biyoteknoloji, Exim Yaşam Bilimleri, Bilim Laboratuvar Cihazları ve TBA yer alıyor. Ekseri İstanbul merkezli, satış ve teknik servis odaklı firmaların standlarında biyoteknoloji alanında makine ve teçhizat üretimi yapan global firmaların üretim modellerini görmek, incelemek ve yetkililerinden bilgi edinmek mümkün.

Kongrenin gerçekleştiği kongre salonunun fuaye salonunda sponsor firmaların yanı sıra GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Abdullah Duman’ın GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş’nin yüzde üç ortaklığıyla Muallimköy’deki Bilişim Merkezi’nde kurduğu biyoteknoloji firması Agriverts’in standı da yer alıyor.

Foto galeri: https://l24.im/IRlKdi

Kongrede ayrıca 23-25 Ekim günlerinde İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek yaşam bilimleri fuarı, bioexpo’nun GTÜ’deki aktivistleri ile birlikte

Türkiye’nin ilk biyoteknoloji dergisi Biosciens’i önce basılı yayınlayıp sonra dijital yayına çeviren GTÜ BİOS,

Antartika’da kutup araştırmaları yapan, GTÜ dahil olmak üzere altı üniversiteden kutup topluluklarının yer aldığı Kutup Araştırmaları Toplulukları Birliği -TURPA’nın bileşenlerinden, aynı zamanda TURPA’nın da başkanlığını sürdüren GTÜ Kutup Araştırmaları Kulübü,

GTÜ Teknoloji Transferleri Ofisi ve GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü stantları da yer alıyor.

Kongreye Profesör Doktor Mehmet Bulut da bir süre önce yayınladığı Bilimsel ve Tıbbi Topluluklarda Konuşma Sanatı adlı kitapla katıldı.

Foto galeri: https://l24.im/uvlQ

KONGREYE DAİR DETAY

www.biotech4sus.org

İLGİLİ HABER

GÜBRETAŞ’ta ÜniSAN ve Ar-Ge bereketi

https://l24.im/gLSE

 

 

 

 

Güncelleme: 09 Mayıs 2024 05:07
BENZER HABERLER
X