DÜNYAYA ORANIMIZ, YÜZDE 1’İN ALTINDA Yazılımda beyin göçü önlenmeli
12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı yazılım sektörünün giderek daha büyük önem kazandığını söyledi. Dünya genelinde 30 milyon, ülkemizde 230 bin yazılımcı olduğuna dikkat çeken Yardımcı, “Yazılımda beyin göçü önlenmeli” dedi
Yazılım sektörünün giderek daha büyük bir önem kazandığını belirten 12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, “Yazılım artık hayatımızın her yerinde” dedi. Yazılım ihracatının ülkelere getirisine dikkat çeken Yardımcı, dünya genelinde 30 milyon yazılımcı varken ülkemizde 230 bin yazılımcı olduğuna dikkat çekti ve bu sayının arttırılması için ve sektörde yaşanan beyin göçünün önlenmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.
12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, yazılım sektörünün geleceği, yerli yazılım, yazılım ihracatı ve siber güvenlik konuları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yazılım sektörünün giderek daha büyük bir önem kazandığını belirten Yardımcı, “Kullandığımız saatlerden tartılara, buzdolabından çamaşır makinasına, hatta yeni nesil otomobillere kadar yazılım artık hayatımızın her yerinde” dedi. Yazılımcı yetiştirme noktasında eğitim alanında çağı yakalayacak birtakım değişiklikler yapılması gerektiğini kaydeden Yardımcı, son yıllarda sektörde yaşanan beyin göçüne vurgu yaptı. Yazılım ihracatının ülkelere getirisinin çok büyük olduğunu ifade eden Yardımcı, siber güvenliğin de artık hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu açıkladı.
Her şirketin ana iş süreçlerine uygun özelleştirilmiş yazılım geliştirebiliyoruz
Günümüzde yazılım sektörünün değerine vurgu yapan Yardımcı, “Yazılım giderek daha da kritik bir noktaya doğru taşınıyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi, eskiden yazılım denildiğinde aklımıza dizüstü, masaüstü bilgisayarlar ve bu bilgisayarlarda çalışan programlar gelirdi. Ama bugün yazılım dediğimiz zaman işin şekli değişti. Kullandığımız saatlerden tartılara, buzdolabından çamaşır makinasına, hatta yeni nesil otomobillere kadar yazılım artık her yerde. Yaptığımız işlerden örnek verecek olursam, biz 12M olarak şu anda askeri savunma sanayiinin bir cihazının içinde çalışan yazılımla da uğraşıyoruz, Türkiye’nin en büyük meyve bahçelerinden birinin içindeki sulama sistemi için de çalışıyoruz. Yazılım artık her yerde ve her şirket artık yazılım şirketi olmaya doğru gidiyor. Her şirketin ana iş süreçlerini ilerletmesi ve bunu verimli kullanabilmesi için yazılım kullanması, bu yazılımları da kendi ihtiyaçlarına göre geliştirmesi gerekebiliyor. Biz kurumun kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirdiğimiz işletim sistemleriyle de uğraşıyoruz.” dedi.
Dünya genelinde 30 milyon yazılımcı var
Şu an ülkemizde yaklaşık 230 bin yazılımcı olduğunu belirten Yardımcı, “Dünyada ise 30 milyon yazılımcıdan bahsediliyor. Hindistan çok hızlı bir şekilde bu sayıyı artırıyor. Formal lisans programlarının dışında bazen ön lisans programları ile de yazılımcılarının niteliğini artırmaya çalışıyor. Platformlar değişti, ortam değişti, paradigma değişti. Bizim o değişim ve dönüşüme uyum sağlamamız lazım. Bundan 20 sene önce kabul görmüş bir teknolojiye artık güncel gözüyle bakılmıyor” dedi
Nitelikli yazılımcı kaybı yaşamamak önemli
Son yıllarda yazılım sektöründe yaşanan beyin göçüne ayrı bir parantez açan Yardımcı şöyle devam etti: “İşletmelerimizin daha verimli olması için de daha nitelikli yazılımları kullanmaya ihtiyaç var. Burada özelleştirmeler, kuruma göre geliştirmeler gerekiyor. Bu yazılımların belli bir olgunluğa ulaşması, yazılımı geliştirecek insan kaynağının nitelikli olması ve bir yandan da bu nitelikli insan kaynağının ülkemizde çalışmaya istekli olması gibi birbirine dokunan birçok konu çıkıyor. Maalesef son yıllarda özellikle nitelikli yazılımcılarda kaybımız oldu ülke olarak. Yurt dışına çok giden oldu. Ya da Türkiye’de yaşamaya devam eden ama tüm zamanını yabancı bir işletmeye ayıranlar oldu. Gönül ister ki Türkiye’de insanların kalıp çalışmak isteyecekleri ortamları, ekosistemi oluşturalım. Hatta dünyaya buradan hizmet üretelim.”.
Yazılımın ülkelere getirisi çok daha yüksek
Yazılım sektöründe istihdam olanaklarından bahseden Yardımcı, “Almanya’da istihdamın yüzde 2’si yazılım sektöründe ama ihracatın yüzde 2,5’ine karşılık geliyor. Bir başka örnek İrlanda’da ülke ihracatının yüzde 9,5’tan daha fazlası yazılım sektöründe. İstihdam ise yüzde 1’lerde. Bunun iki sebebi var. Paketlenmiş ürün, tüm dünyaya oradan satıyorlar. İkincisi de yazılım sektörünün kattığı değer pek çok sektöre göre çok daha fazla. Bir kilo domates, bir kilo akıllı telefon kıyaslamaları vardır ya; o gözle baktığınızda yazılımın ülkeye getirisi çok daha yüksek olabiliyor. Bizim de bunu yapmaya ihtiyacımız var. Bunu yapabilir hale gelmek için dünyayla rekabet edebilir şekilde eğitime ihtiyacımız var. Çalışanların kendini sürekli geliştirebilecekleri ortamları kurmaya ihtiyacımız var. Bunları yaparken tabii ki devletimizin de desteğine ihtiyacımız var. Ciddi destekler veriliyor bu arada. Onun da altını çizmek lazım” bilgisini paylaştı.
Müfredatı güncellemek lazım
Yazılım sektöründe çalışan bir personelin kendini sürekli geliştirmesi ve yetiştirme noktasında da birtakım değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, “Biz nüfusu genç bir toplumuz. Bir ülkenin en değerli kaynağı insandır. Bizim de en değerli kaynağımız insanlarımız. Gençlerimizin daha nitelikli noktalara gelmesi için sürekli bir eğitim gerekiyor. Çok acı ama özellikle yüksek öğretim programlarından mezun olmuş pırlanta gibi arkadaşlarımızın bir kısmını özel sektörün aradığı bazı yetkinliklere hiç sahip olmadığını görüyoruz. Biz kendi yazılım ihtiyaçlarımız için kamplar düzenlemeye başladık. Hatta grup şirketlerinden bir tanesi de çeşitli başka kuruluşlara da bu şekilde kamplar düzenlemeye başladı. Hem kurumların kendi yazılımcı ihtiyacı için hem de gerçekten sektöre daha nitelikli birilerini kazandırmak için. Bu kamplarda bazen şunu görüyoruz. Gerçekten çok nitelikli ve çalışkan arkadaşlarımız üniversitede karşılaşma imkanı olmadığı şeyleri bizde görünce bir anda açılıyor ve parlıyor. Çok güzel bir taş var ve onu işleyince parıldamaya başlıyor gibi. Bizim o taşları sürekli parlatmaya ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
12M TECH Hakkında:
12M Tech, nitelikli AR-GE faaliyetleri gerçekleştiren hem yazılım geliştiren hem donanım tasarlayan savunma sanayiinden kritik altyapı işleten organizasyonlara, ulusal ve uluslararası çeşitli işletmeler için özel çözümler de üreten Türkiye Siber Kümelenme üyesi bir teknoloji şirketidir. Geliştirdiği ve hizmete sunduğu çeşitli güvenlik yazılımları bulunan 12M, Türkiye ve İngiltere’deki ofisleri aracılığıyla pek çok ülkeye hizmet üretmektedir. www.12m.com.tr