Kadro bekliyorlardı. Topun ağzındalar!
12 Mayıs 2024 03:06

3 BİN ÖĞRETMENİN SORUNU, 8 YAŞINDA Kadro bekliyorlardı. Topun ağzındalar!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın AB’den hibe fonlu, yabancı çocukların Türkiye’de eğitimi ve sosyal uyumunu hedefleyen PİKTES projesinde ülke genelinde, “İşçi” statüsünde çalıştırılan öğretmenler kadro ve çözüm beklerken şimdi topun ağzında! Projenin bu aralık veya seneye eylülde, biteceği söyleniyor

Aktan Uslu Tüm haberleri

Haber Analiz…

 

 “Kötü öğrenci, kötü öğretmen, kötü veli yoktur. Kötü eğitim sistemi vardır.”

Rıfat ILGAZ (1911 – 1993)

Hababam Sınıfı’nın unutulmaz yazarı, Türk edebiyatının usta kalemi.

**

 CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın 27’nci dönem milletvekilliği sürecinde Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) öğretmenlerinin, "işçi öğretmen" olarak değil, "kadrolu öğretmen" olarak ders anlatmak istediklerini belirtmesinin üzerinden dört yıl bir hafta (05 Mayıs 2020) geçti. Kılıç, 28’nci döneminde milletvekili. Sorun, yerinde duruyor.

Bir grup PİKTES öğretmeninin 16 Kasım 2023’te Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’ne yaptığı ziyarette dönemin TES Genel Sekreteri Haydar Urfalı ile sorunlarına dair yaptığı görüşmenin üzerinden de 1.5 yıl geçti. Sorun, yine yerli yerinde.

Urfabir Haber Ajansı’nın sitesinde yer alan, 19 Haziran 2023 tarih ve “PİKTES öğretmenleri ile ilgili yeni gelişme” başlıklı habere göre Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dedi ki: “Bilhassa deprem  bölgesindeki öğretmenler odası sohbetlerimizde konuştuğumuz, kadrolu öğretmenliğe geçen PİKTES öğretmenlerimizin, proje kapsamındaki çalışmaları hizmet sürelerine dâhil edilmesi taleplerini de karşılayacağız. Bu da hayırlı olur inşallah.”

Bakan Tekin öyle diyor da projede görev yapan öğretmenlerin oluşturduğu platformdan edinilen bilgiye göre, ilimiz Kocaeli dâhil 29 ilde 3 bin öğretmen kemikleşmiş sorunlarına çözüm beklerken şimdi topun ağzında.

GEBZE'DEN BİR ÖĞRETMENİN FERYADI 

Gebze’de görev yapan, ismi ve halen görev yaptığı okul bizde saklı bir PİKTES projesi öğretmeninin tarafımızı da ulaşan mesajı şöyle:

“2016 senesinde KPSS ve mülakat puanıyla atandık. 8 yıldır bu projede işçi sıfatıyla öğretmen olarak çalışıyoruz.( ki uzun zamandır işçi sıfatında da değildik. Ne olduğumuz belirsiz bir şekilde çalıştık. ) Yasal olarak haklardan yararlanabilmek adına işçi sendikasına üye olduk (Koop - İş) Her iki yılda bir tazminatla işimize son veriliyor, sonra tekrar göreve başlıyoruz. Maaşlarımızı hak ettiğimiz şekilde almıyoruz. Projenin ne başı ne sonu belli. Kadro için de proje bitmedi, ‘sizlere bir şey yapılamaz’ deniyor. Bu yıl aralık ayı ya da 2025 eylül gibi projenin biteceği söyleniliyor. Ve yıllardır belirsiz bir şekilde çalışıyoruz. Şu an 3 bin civarı Türkçe, Edebiyat, sınıf rehberi ve Arapça öğretmeni, PİKTES projesinde çalışıyor.”

 

MECLİSE BU SEFER MÜHİP KANKO TAŞIDI:

BAKANLIK MÜLTECİ MUAMELESİ YAPIYOR

Öte yandan konu, geçtiğimiz günlerde CHP Kocaeli Milletvekili Prof.Dr.Mühip Kanko tarafından da meclis gündemine bir kez daha taşındı. “Düşük maaşla geçinmeye çalışan, her yıl sözleşme yenilemek zorunda kalan ve en temel sosyal haklardan bile mahrum bırakılan bu kahramanlar, sessiz çığlıklar atıyor. Milli Eğitim  Bakanlığı, PİKTES Öğretmenlerine Mülteci Muamelesi Yapıyor!” diyen Kanko konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede özetle şu ifadelere yer verdi;

“Toplu sözleşmeden kaynaklı ikramiyelerini eksik alan PİKTES öğretmenlerinin hakları gasp ediliyor. Yeri gelince öğretmen, yeri gelince işçi olarak tanımlanan PİKTES öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üvey evlat muamelesi görmektedir. Bu eğitim emekçisi öğretmenlerimizin statüsü MEB’in  keyfi tutumuna göre belirlenmemelidir.

Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında 8 yıl boyunca mülteci öğrencilere rehber olan PİKTES öğretmenleri, hak ettikleri iki maaş ikramiyeyi tam almak istiyor.

PİKTES öğretmenlerine acilen seyyanen zam  yapılmalı, öğretmen kimlik kartı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneği verilmeli, kıdem derece ilerlemesi sağlanmalı,  geçici süreli işçi öğretmen olarak istihdam edilen PİKTES öğretmenleri, kadrolu olarak görevlerini yapmalıdır!

Ek ders ücreti alamayan ve öğretmen maaşından düşük ücretlerle çalışan bu eğitim emekçilerinin gasp edilen hakları biran önce verilmeli, uzun zamandır bekledikleri kadro güvencesi sağlanmalıdır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den  bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek, 8 yılık tecrübeye sahip olan PIKTES Öğretmenlerinin kadro mağduriyetini biran önce gidermesini bekliyoruz.”

SOSYAL MEDYA PLATFORMUNDA ÖRGÜTLÜLER 

Gebze Emek haber sitesi olarak o platformun aktif bir üyesine, Kayseri’de görev yapan, ismi bizde saklı bir öğretmene ulaştık ve taleplerini sorduk. Yazılı yanıtta, şöyle sıraladılar:

“Disiplin yönünden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan öğretmenler olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dahil edilerek işçi öğretmen değil kadrolu öğretmen olmak istiyoruz.

Öğretmen atama kriterlerini (KPSS, mülakat, güvenlik soruşturması) sağlayarak atanan sözleşmeli, işçi statüsünde öğretmenleriz. Atama kriterlerimiz göz önünde bulundurularak; dershane öğretmenleri ve ücretli öğretmenlerinin kadroya alınması kriterlerinden daha fazla kritere sahibiz.

Projede evli ve çocuklu öğretmenlerimizin yanı sıra ailesini geçindirmekle yükümlü bizlerin gelecek kaygısından kurtulmak için kadro verilmesini istiyoruz. Ayrıca okullarda yaptığımız görevin tanımının olmaması mesleki motivasyonumuzu düşürmektedir.

 Projemizin süreli ve belli bütçesi olması, kadro taleplerimizi erteletmekte veya reddedilmesine neden olmaktadır. Bu durum devlet okullarında öğretmenlik yaptığı halde işçi görünen biz PİKTES öğretmenlerini çok yıpratmaktadır.

 Gelecek kaygısı taşıyan PİKTES öğretmenleri olarak aile kurma, geleceği planlama konularında ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaktayız.

 Aldığımız eğitim, uyguladığımız yöntem, kazandığımız tecrübe ve deneyimlerle bu alanda profesyonelleştik. Ülkemizin coğrafi konumu, üstlendiği barışçıl ve yardımsever rolüyle ülkemize farklı ülkelerden yabancı uyruklu kişiler gelmektedir. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de ‘’Dil Eğitim Merkezleri’’ kurulmalıdır. Bu güzel Türkçemizin önemini hem ülkemizde hem de dünyada farklılığını ortaya koyacaktır. Bu merkezlerde, yurt dışından gelen yetişkin bireylerin ve çocukların, dil eğitimi alarak hem sosyal yaşama hem de eğitim/öğretime daha kolay entegre olmaları sağlanacaktır. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olacak bu merkezlerde bizler de kadrolu öğretmenler olarak Türkçemizi öğretmeye talibiz.

Sözleşmemize; “PİKTES Projesi’nde çalışan öğretmenlerin (Sınıf Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni, Arapça Öğretmeni) proje bitiminde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kalıcı olarak istihdamları sağlanacaktır.” maddesinin eklenmesini talep ediyoruz.

3 bin öğretmen olarak devletimizin bizlere yukarıda açıkladığımız nedenlerle kadro vereceğini umut ediyoruz.”

TÜM DETAYLARIYLA PİKTES+

Kısa adı “PİKTES+” olan projenin açılımı; Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi:

Yabancı çocukların, Türkiye'deki eğitime erişimlerine ve sosyal uyumlarına katkı sağlamaktır. Bu kapsamda, yabancı nüfus yoğunluğu yüksek 29 proje ilinde yabancı çocuklar için örgün eğitim sisteminde (okul öncesi eğitimden ortaöğretim sonuna) kayıt olma, okula devamlılık ve bir üst kademeye geçişi arttırma amaçlanmıştır. PIKTES bütçesinin tamamı Avrupa Birliği tarafından, FRIT (Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı) anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılanmaktadır. 2016 yılında PİKTES-1, 2018 yılında PİKTES-2 ve 2023 yılında başlayan PİKTES + 29 ilde sürdürülmektedir: Adana, Adıyaman, Afyon, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Yalova

Proje faaliyetleri, 12 ayrı başlık altında sıralandırılmış: Türkçe Öğretim, Arapça Dil Eğitimi, Öğretmen Eğitimleri, Okul/Geçici Eğitim Merkezlerine Güvenlik ve Temizlik Personelinin Sağlanması, Suriyeli Çocuklara Kırtasiye, Ders Kitabı ve Eğitim Materyali Temini, Suriyeli Çocukların Okula Taşınması, Öğretim Materyalleri, Destekleme Kursları, Telafi Kursları, Türkçe Dil Sınav Sistemi, İzleme ve Değerlendirme, Okul Rehberlik Faaliyetleri

Proje organizasyon şemasının en tepesinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Celile Eren Ökten, peşi sıra Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ve Proje Direktörü Cihan Kıvanç var.

Proje direktör yardımcılarından

Mesut Boyraz; İhale ve Satın Alma, İstihdam, Mevzuat ve Destek, İletişim ve Halkla İlişkiler, Mali İşler ve Muhasebe, Mesleki ve Teknik Eğitim;

Doğan Onur Köksal; Bilgi Teknolojileri, İzleme ve Değerlendirme, Eğitim Planlama, Ölçme ve Değerlendirme, Sosyal Uyum, Materyal, Özel Eğitim ve Rehberlik

birimlerinden sorumlu bürokratlar.

Bilgiler https://piktes.gov.tr adresinden alınmıştır.

PİKTES projesinde yer alan öğreticiler; KPSS puanı ve mülakat puanı üstünlüğüne göre atamaları yapılan, sözleşmeli öğretmenlerle aynı şartlarda atanmış ve güvenlik soruşturmaları yapılmış geçici süreli öğretmenler.

Sınıf, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Arapça öğretmenleri ve Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmenlerinden oluşuyor. Proje faaliyetleri kapsamında Türkçe ve Arapça dil eğitimi, telafi eğitimi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilirken sayıları ülke genelinde, yaklaşık 3 bin civarında.

4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında "Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi" yapılan öğretmenler, özlük haklar bakımından işçi kanununa, disiplin bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii.

Göreve başlamadan önce; MEB Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum, TÖMER Yabancı Dil Olarak Türkçe, EBA Platformu Tanıtım, Göçmen Çocuklarda Sosyal Kaygı: Pozitif Psikoterapi Uygulamaları, Aile ve Çocuk İletişiminde Duyguları Fark Etme, Mesleki Gelişim, Geçici Koruma Statüsündeki Öğrencilere Yönelik Özel Eğitim Hizmetleri, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Göç ve Uyum, Sosyal Uyum olmak üzere 10 ayrı konuda kurslarda ve seminerlerde eğitim alıyorlar.

Proje mağduru öğretmenlerin bir kısmı Koop-İş Sendikası üyesi olmakla birlikte herhangi bir eğitim sendikasına üyelikleri veya sorunları merkezinde dernekleşme gibi sivil toplum örgütü çatısında bir araya gelme gibi konumları, günümüz itibariyle yok.

Güncelleme: 12 Mayıs 2024 03:43
BENZER HABERLER
X