FUEL OİL’İ İTHAL DİYE TERCİH ETMİYORLAR Maksat kömürcüler kazansın!
Darıca’da çevreden sabıkalı Kroman'ın Tavşanlı’da kurmak istediği cürufu geri kazandırma tesisinin ÇED toplantısında iki mahallenin tüm katılımcıları ret dedi. Firma savunma esnasında kömürü kömürcüler kazansın diye tercih ettiğini söyledi
Haber dizisi: Tavşanlı – Kirazpınar / 1
2002’den bu yana mevcut iktidarın da, “Gebze Bölgesi artık sanayiye doydu”, “Gebze – Çayırova arası E-5 güzergahı sanayiden arınacak. (Bostancı, Kozyatağı Kartal mevkileri misali) İş merkezleri, konutlar falan gelecek” söylemlerine rağmen…
Darıca’da Kocaeli Valiliği’nin, “Konutlara iki adım mesafede dinamit patlatılırsa çevre binalarda camlar kırılır. Halkın kafasına taş yağar” öngörüsüzlüğünde Emek Mahallesi’nde üzerinde KBB ve Darıca Belediyeleri’nin reklam panoları bezeli yeni tesisinin yapımındaki dinamitlemede civar halk ve esnafın camını çerçevesini indirip halkın kafasına taş yağdıran…
Ama soran olursa tamamen “Hayır hesanat” olsun diye bölgemizde de okul, sağlık ocağı falan yapan…
Çevreye olumsuz etki konusunda Gebze Bölgesi’nin en sabıkalı sanayi kuruluşlarından Yücel Boru iştiraki Kroman Çelik’in…
Mazisine ve sabıkasına rağmen neredeyse kendisini referans göstererek kurmak istediği…
“Tam bağımsız” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da ön izin verdiği Tavşanlı’daki cüruf tesisinin dünkü ÇED toplantısında….
Darıca’da çevreden sabıkalı Kroman Çelik’in Tavşanlı’da kurmak istediği cürufu geri kazandırma tesisinin ÇED toplantısında iki mahallenin tüm katılımcıları ret dedi. Firma soru yağmurundaki savunmasında kömürü kömürcüler kazansın diye tercih ettiğini söyledi
Merkezi İzmit’in Yahya Kaptan Mahallesi’nde yer alan, İstanbul başta çeşitli illerde de yapılanmaları olan Bakanlık belgeli Huş Mühendislik ÇED Koordinatörü İrfan Yayla dünkü toplantının açılışında, projenin tamamen ekonomik ölçeklerine yer verdiği sunumunda özetle şunları söyledi:
“Şu anda fabrikada halihazır yakıt olarak kullanılan kömürün yakılması sonrası ortaya çıkan cüruf malzemesinin burada geri dönüşümü sağlanacak.
Mıcır diye tabir ettiğimiz, karayolu inşaatında kullanılan malzemeyi temin edeceğiz. Mıcır elde edilirken cüruf içindeki metalik malzemeler de seperatör dediğimiz bir tür mıknatısla geri kazanılarak tekrar fabrikada kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu planlar mevkiinde kurulacak geri kazanım yani bir tür kırma eleme tesisinde, demir çelik geri alınarak ekonomiye tekrar kazandıracak. –Ayrıca- Kırma sonucu edinilen malzeme de piyasaya inşaat hammaddesi olarak satılarak değerlendirilecek.
Tesis daha önceki yıllarda işletilmiş, bir maden sahasında açılmış olan ocak içerisinde yapılacak. Bu alanın doldurulması, mevzuat gereği üzerinin bilgisel topraklama ve yeşillendirme yapılarak tekrar doğaya kazandırılması amaçlanmaktadır.
Tabi bu yapılırken de öncelikli olarak cürufun izinsiz alanlara dökülmesini engellemek, ekonomiye tekrar kazandırmak, içindeki metalleri fabrikada tekrar kullanmak amaçlanıyor.
Eğer ki geri kazanım aşamasında cürufun piyasaya satılmaması durumunda –bir dizi teknik mevzuatın ardından- açıları da ayarlanarak kademeli olarak dolduruluşu yapılacaktır.
Bu alan dolduktan sonra üzeri tekrar üzeri kapatılarak üzerine 50 santim kalınlığında bitkisel toprak serilecek. Ardından kök boyu uzun olmayan meşe, çalı tarzı ağaçların dikilerek alanın tekrar orman vasfını edinmesi sağlanacaktır.
Planlan alanın tamamı orman kanunu kapsamında orman alanından meydana gelmekte olup Orman Bölge Müdürlüğü’nden bu tesis ve atık depolama için ön izin alındı. Biz şu anda ÇED yönetmeliğindeki ilk süreçte, halkın görüş ve önerisini almak için buradayız. Sizlerden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gelecek öneriler doğrultusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bize ÇED formatı verecek. Bu format doğrultusunda daha detaylı bir ÇED raporu hazırlayacağız. Bu raporda hem geri kazanım hem de depolama aşamasında ne tür çevresel etkiler ortaya çıkacak? Buna karşı ne tür önlemler alınacak? Bunla ilgili detaylandırmalar yapılacaktır.
Bu işlemler sonrasında hazırlanan ÇED raporu Çevre Şehircilik Bakanlığı’na sunulup ilgili komisyon üyeleri; İl Çevre, Tarım, Sağlık, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakanlık bazında DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları, Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinin katılımıyla raporun incelemesi tamamlanacak. Hem komisyon hem ilgili mevzuatlar kapsamında uygun bulunursa burada bu yatırıma izin verilecektir.”
Vatandaş: Kömür dediniz. Fabrika aynı işlemi fuel oil ile yapamaz mı acaba?
İrfan Yayla: Fabrikada şu anda kömür yakıt olarak kullanılıyor. Amaç şu: Doğal kaynakları kullanmak daha avantajlı. Fuel oilin büyük kısmı, ithal geliyor. Maliyeti artırıyor. Bu ne demek. İnşaat aşaması veya sanayide kullanacağımız hammaddenin fiyatının artması demektir. Bu da ekonomik olarak maliyeti daha da artıracak.
Vatandaş: Bölgemizdeki bahçeler, meyve üreticileri?
İrfan Yayla: Doğru söylüyorsunuz ama ekonomi ile kıyasladığınızda fuel oil in ithal olması, kömürümüzün yerli olması, kömür üreticilerinin de ekonomik döngüsünü döndürmek amaçlanıyor.
Vatandaş: ………
İrfan Yayla: Hali hazırda kömür üzerine kurulu. Konudan farklı olduğu için girmek istemiyorum. -Amaç- Kül olarak tabir ettiğim parçalar halinde, inşaat ve karayolu hammaddesi olarak kullanılmasıdır.
Kroman Çelik Çevre ve İSG Müdürü Oktay Aydın: Biz proseste kömür olarak antrasit kullanıyoruz. Bu antrasit yakıt olarak, karbon enjektesi olarak kullanılmakta. Bizim yaptığımız işlem 1700 derecede hurdanın ergitilerek malule çevrilmesidir. Bu 1700 derecede ortaya çıkan cüruftaki bütün tehlikeli malzemeler yanmaktadır. Cüruf tehlikesiz bir atıktır. Analizleri mevcuttur. Bu cüruf burada proje alanı bir maden ocağı yani kazılmış bir alan, çukurluk bir alan. Biz bu cürufla bu alanı doldurduktan sonra yeşillendirmeyi planlıyoruz…
Vatandaş: 15 metrede yedi kat yapmışsınız. Bunun üst suyu, alt suyu var.
İrfan Yayla: Yedi kat dediğiniz alt tabandan itibaren yukarıya doğru, yönetmeliğin gereği yapmak zorundayız. (Bir takım teknik izah)
Vatandaş: Cüruf tehlikesiz ise yedi kata ne gerek var.
Kocaeli Valiliği ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi: Bakanlığımızın yönetmeliği var bununla ilgili. Burada da tehlikeli atığa, evsele dair tamamen toprağa geçmesin diye istenenler var. Bu hepimizin iyiliği için
Vatandaş: Cürufu tehlikesiz atık haline getirmek için burada tesis kuruyorlar. Kolaysa, o mıknatısla fabrika önünde al.
İrfan Yayla: Hayır, yanlış anlaşılma var. Fabrikadan çıktığı anda, tehlikeli madde değil bu. Fabrikadan yakma sonucu açığa çıkan, tamamen tehlikesiz atık. Bu tesis, bu maddeyi tesirsiz hale getirmek için kurulmuyor…. (Salonda uğultular) Konu bu yani. Herhangi bir işlem yok. (Bilgi tekrarı) Kesinlikle tehlikeli malzeme değil yani.
Vatandaş: Cürufu buraya getirmek için bir yığın işlem var yine…
Yarın sürecek…
İLGİLİ HABER
Kanserden ölüyoruz. Bu tesisi istemiyoruz
İLGİLİ YORUM
Gebze’de KBB, AKP, MHP halkı gömdü. Halk da onları…
Foto galeri