Şimdi kitabını yazıyorlar!
07 Mart 2024 12:55

KAHVENİN AR-GE’SİNİ YAPTILAR Şimdi kitabını yazıyorlar!

Sarkuysan Anadolu Lisesi’nden felsefe öğretmeni İlknur Demir tasarladığı; öğrencilerinin de yer aldığı çok uluslu AB eTwinning projesinde ekip kahvenin kültürel yansımasının adeta AR-GE’sini, inovasyonunu yaptı. Şimdi dijital ortamda, kitabını yazıyorlar

Aktan Uslu Tüm haberleri

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’

Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane

ete kemiğe büründü. Adeta AR-GE’si, inovasyonu yapıldı. Şimdilerde, uluslurarası bir projede kitabı yazılıyor…

Sarkuysan Anadolu Lisesi’nden felsefe öğretmeni İlknur Demir’in Yunan mevkiidaşı ile tasarladığı; öğrencilerinin de yer aldığı çok uluslu AB eTwinning projesinde ekip kahvenin kültürel yansımasının adeta AR-GE’sini, inovasyonunu yaptı. Şimdi dijital ortamda, kitabını yazıyorlar…

Cultural reflection of coffee (Kahvenin kültürel yansıması) adlı projeyi Sarkuysan Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni İlknur Demir yürütüyor. Projenin yabancı ortağı ve bir diğer yürütücüsü Yunanistan’dan; 3rd Day General High School of Serres Okulu (3’ncü Gün Serres Genel Lisesi)  öğretmeni Maria Polykarpoulou.

Projede ayrıca ülkemizden öğretmenler

Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi’nden (İstanbul) İlknur Öztürk Atlı, Aydem Fen Lisesi’den (Denizli) Özgen Oruç Uşak, Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden (Nevşehir) Oya Yüksel, Bornova Anadolu Lisesi’nden (İzmir) Pelin Özgen, Kazancı Bedih Güzel sanatlar Anadolu Lisesi’nden (Şanlıurfa) Özlem Bozkurt;

Yurtdışından öğretmenler;

Polonya’dan (Zespol Szkol Gastronomiczno-Uslugowych w Chorzowie) Natalia Zielinska, Romanya’dan Ionela Aionesa (LiceulDimitrie Cantemir Darabani)

 ile öğretmenlerin görev yaptığı; gerek yurt içi gerek yurtdışındaki okullardan 99 öğrenci yer alıyor.  

 

DİL GELİŞİMLERİNE DE KATKI…

 Projelerinin işbirlikçi bir öğrenme ortamında teknolojik araçları kullanarak kahvenin sosyal yaşamdaki yerini ve kültürel değerlerimiz üzerindeki etkisini tanımayı, kahvenin insan ilişkilerinde yarattığı değer sisteminde toplumsal farklılıkları ve evrensel değerleri görmeyi amaçladığını kaydeden Sarkuysan Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni ve proje kurucusu İlknur Demir, “Öğrencilerin bu konu hakkında düşünmelerini sağlarken yabancı öğrencilerle iş birliği içinde olmalarının, dil gelişimleri üzerinde de faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi. Demir şöyle devam etti:

 ARKADAŞLIK, NEZAKET, EĞLENCE SEMBOLÜ

 Cultural reflection of coffee; bir kültür projesidir. Proje kapsamında kahvenin sosyalleşmeye ve kültürel yaşama yansımalarını araştırdık.  Kahve geleneği başlı başına misafirperverlik, arkadaşlık, nezaket ve eğlence sembolüdür. Tüm bunlar ünlü Türk atasözü ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ ile tanımlanmıştır. Bu söz, kahvenin Türk kültüründe ne kadar önemli olduğunu ve Türk kültürünün içine ne kadar işlediğini göstermektedir. 

 Ya da ‘Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane’ sözü kahve içmek için arkadaşları davet etmeyi, samimi bir sohbet ya da günlük olayları paylaşma ihtiyacını gösterir. Kendi toplumumuzdan yola çıkarak diğer ülkelerdeki toplumsal farkları ve benzerlikleri öğrencilerimizle birlikte eğlenceli etkinliklerle öğrenmiş olduk.

 AR-GE, İNOVASYON!

   Projenin final ürünü olarak; “Kahvenin toplumsal yaşamdaki yeri”, “Kahvenin  endüstriyel ve ekonomik değeri”, “Kahvenin popüler kültürdeki yeri”, “Kahvenin sağlık açısından etkileri”, “Kahvenin kökeni”, “Kahvenin bölgelere göre çeşitleri”, “Kahve yapma teknikleri” konu başlıklarla bir dijital kitap hazırlığına başlandı.

Pano çalışmasında bulunuldu. Kahve telvesinden resim yapıldı. Zoom üzerinden uzman webinar’ladı düzenlendi.

 DENİZ YÜCEER’İ SANAL ORTAMDA AĞIRLADILAR

 Zoom üzerinden düzenlenen webinarlardan birinde 29 Mayıs Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Öğretim Üyesi Deniz Yüceer ağırlandı.

 Deniz Yüceer, 2007 yılında Kocaeli Üniversitesi Felsefe bölümünden “Rousseau’nın İki Söylev ve Toplum Sözleşmesinde Eşitlik Ve Eşitsizlik Kavramı” adlı tezi ile mezun oldu. 2011 yılında Sakarya Üniversitesi’nden “Danimarka ve Türkiye’de Uygulanan Sosyal Bilgiler Programlarının Analizi ve Karşılaştırılması” adlı tezi ile yüksek lisans; yine aynı üniversiteden “Erken Çocukluk Döneminde Düşünme ve Felsefe Eğitimi: Çocuklar Sorguluyor” adlı tezi ile de doktora derecesini aldı.  2009-2010 yılları arasında Danimarka’daki University College Lillebealt Üniversitesi’ne Erasmus programı ile gitti.  Sosyal bilgiler ve okul öncesi alanlarına yönelik kitap yazımı ve çeviri faaliyetlerinde bulundu. 2020 yılında çocuklar için felsefe eğitmen eğitimi aldı. Yüceer’in akademik çalışmaları sosyal bilgiler, çocuklar için felsefe ve okul öncesi alanları etrafında yoğunlaştı.

Habere ait diğer görseller

Güncelleme: 07 Mart 2024 12:59
BENZER HABERLER
X